2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist25 noiembrie în istorie: Românii sunt obligați să meargă la școală. Cehoslovacia...

25 noiembrie în istorie: Românii sunt obligați să meargă la școală. Cehoslovacia se destramă

La 25 noiembrie 1666 s-a născut Guarneri, faimosul constructor de viori.  În 1715 au început domniile fanariote.  În 1864, Cuza a decis învăţământul  obligatoriu şi gratuit în Principatele Române.  Iar în 1992 s-a decis divizarea Cehoslovaciei.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 25 noiembrie în istorie.

1177. Bătălia de la Montgisard, singura luptă  în care sultanul Saladin a fost învins de cruciați. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea al Ierusalimului zdrobesc oastea musulmană.

1562. S-a născut scriitorul şi dramaturgul Lope Felix de Vega Carpio, reprezentant de seamă al Renaşterii spaniole.

1666. S-a născut lutierul Giuseppe Giovanni Battista Guarneri.

1715. Începutul domniilor fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită.

1759. Un cutremur devastator a lovit Beirutul și Damascul, numărul victimelor fiind de peste 30.000.

1783. Armatele britanice au evacuat New York-ul, ultima lor poziție militară din timpul revoluției americane.

1814. S-a născut Julius Robert von Mayer, naturalist și medic german. Observațiile sale asupra culorii sângelui marinarilor, diferită în regiunile tropicale și în cele nordice, i-au sugerat ideea despre existența unei legături între căldură și lucrul mecanic. A efectuat cercetările corespunzătoare în domeniul fizicii și a determinat echivalentul mecanic al căldurii: relația dintre unitățile de măsură ale lucrului și căldurii, care în acele timpuri erau diferite. A stabilit relația dintre căldurilor molare ale gazelor la presiune și la volum constant. Mayer a formulatlegea conservării și transformării energiei.

1814. S-a născut Matei Millo, actor şi cântăreţ, autor de texte dramatice, celebru în teatrul românesc, prin interpretarea în travesti a rolului „Coana Chiriţa” din piesele lui V. Alecsandri.

1844. S-a născut inginerul și omul de afaceri german Karl Benz, fondator  al companiei Mercedes-Benz.

1863. S-a născut savantul dr. Ion Cantacuzino, membru al Academiei Române, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală. El a elaborat o metodă de vaccinare împotriva holerei recunoscută în istoria epidemiologiei ca "marea experienţă românească de vaccinare".

1864. A fost adoptată Legea privind organizarea învăţământului („Legea instrucţiunii publice”), prin care se stabileau trei grade de învăţământ (primar, secundar şi superior) şi obligativitatea şi gratuitatea învăţământului primar.

1885. A murit poetul Grigore Alexandrescu, cel care a impus în literatura română, ca specii literare, satira, fabula și epistola.

1896. S-a născut actorul George Vraca  (decedat 1964).

1915. S-a născut generalul Augusto Pinochet, devenit în 1973 şef al statului Chile în urma unei lovituri de stat militare (decedat 2006).

1932. A fost semnat un „Pact de neagresiune electorală" între Partidul Național Țărănesc și Garda de Fier.

1968. A murit scriitorul Upton Sinclair.

1972. A murit Henri Coandă, inventator, inginer, membru al Academiei Române. În 1907 a expus, pentru prima oară în lume, la Berlin, macheta unui avion fără elice, viitorul avion cu reacţie. Numele său rămâne legat de fenomenul aerodinamic cunoscut sub numele de efectul Coandă, brevetat în 1934.

1992. Adunarea Federală a Cehoslovaciei a votat separarea celor două republici Cehia şi Slovacia începând de la 1 ianuarie 1993.

1998. Jiang Zemin devine primul șef de stat al Republicii Populare Chineze care a vizitat Japonia, după cel de-al doilea război mondial.

2001. Cercetatorii de la societatea Advanced Cell Technology din Worcester, Massachusetts, SUA, au anunțat clonarea primului embrion uman din lume.

2005. A murit George Best, fotbalist nord irlandez, vedetă a echipei Manchester United.

Citeşte şi:

3 noiembrie în istorie: Se inaugurează Casa Albă. Începe să funcţioneze Staţia Spaţială Internaţională 

2 noiembrie în istorie: Începe răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan. Primii trei cosmonauți pe Stația Spațială Internațională

1 noiembrie în istorie: Mihai Viteazu cucerește Transilvania. Se formează Uniunea Europeană

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Armata israeliană revendică peste 100 de lovituri asupra „țintelor teroriste” din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat duminică că a lansat atacuri asupra a peste 100 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza, în ultimele 48 de ore....

DOJ solicită respingerea cererii lui Donald Trump pentru amânarea termenului de vânzare a TikTok

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a cerut Curții Supreme să respingă solicitarea președintelui ales Donald Trump de a amâna implementarea unei legi care...

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă