3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist22 noiembrie în istorie: Principele Carol devine rege. Președintele Kennedy este asasinat

22 noiembrie în istorie: Principele Carol devine rege. Președintele Kennedy este asasinat

La 22 noiembrie 1880, principele Carol obține permisiunea să devină rege al României. În anul 1906 s-a reglementat utilizarea semnalului telegrafic SOS. În 1963, președintele Kennedy a fost asasinat. În 1975, Juan Carlos a devenit rege al Spaniei. Iar în 2004 a izbucnit revoluția în Ucraina.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 22 noiembrie în istorie.

1286. Regele danez Eric al V-lea  este ucis în Iutlanda de asasini îmbrăcați în călugări franciscani.

1695. A murit compozitorul Henry Purcell, considerat creatorul operei naţionale engleze.

1806. Începe un nou război ruso–turc desfășurat pe teritoriul Moldovei și Țării Românești. Conflictul se va încheia prin Pacea de la București din 28 mai 1812, în urma căreia Basarabia intra în componența Rusiei.

1840. S-a născut Émile Lemoine, inginer și matematician francez, profesor la École Polytechnique, considerat părintele geometriei triunghiulare moderne, devenit celebru prin demonstrarea existenței unui punct Lemoine în cadrul unui triunghi.

1869. S-au deschis cursurile Facultății de Medicină din București. Primul decan a fost medicul chirurg Nicolae Turnescu.

1869. S-a născut prozatorul, dramaturgul şi criticul literar André Gide, laureat al Premiului Nobel.

1878. S-a născut Mihail Alexandrovici Romanov, fratele lui Nicolae al II-lea, țar al Rusiei pentru o singură zi, în martie 1917. A fost executat în anul 1918.

1880. Principele Carol primește acordul scris din partea familiei sale privind succesiunea la tronul României, reglementată prin Constituție: „În lipsă de descendenți de sex masculin în linie dreaptă ai A.S.R. Carol Hohenzollern–Sigmaringen, succesiunea la tron va reveni celui mai în vârstă dintre frații săi sau descendenților lor…”. Carol I va fi încoronat ca rege în anul 1881.

1890. S-a născut Charles de Gaulle (decedat 1970),  preşedinte al Franţei între 1959 şi 1969. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a opus guvernului progerman de la Vichy, organizând, în exil, Comitetul Francez de Eliberare, transformat, la 3 iunie1944, în guvern provizoriu al Republicii Franceze. În anul 1962 a pus capăt crizei algeriene, acordând independenţa tuturor fostelor colonii franceze.

1906. La Convenția Internațională de Radio și telegrafie de la Berlin, s-a aprobat utilizarea mesajelor SOS în caz de pericol.

1916. A încetat din viaţă scriitorul Jack London (“Colț Alb”).

1924. S-a născut actriţa Geraldine Page.

1931. Se deschide pentru public Muzeul de Istorie al Bucureștiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei nr.117. După anul 1959, colecțiile muzeului vor fi adăpostite în incinta Palatului Șuțu (din 1999, poartă denumirea de Muzeul Municipiului București).

1932. A murit entomologul ardelean Karl Petri, cunoscut mai ales datorită eforturilor sale de a descrie gândacii din Transilvania. După absolvirea gimnaziului din Sighișoara (1872), a studiat științele naturii și teologia la Jena, în Germania, unde i-a avut pe profesori, printre alții, pe botanistul Eduard Straßburger și pe zoologul Ernst Haeckel. După transferul, în 1877, la Universitatea din Leipzig a obținut titlul de  Doctor philosophie.

1942. Al Doilea Război Mondial. În bătălia de la Stalingrad, generalul Friedrich Paulus îi trimite lui Adolf Hitler o telegramă spunându-i că armata a 6-a germană este înconjurată de Armata Roșie.

1943. Al Doilea Război Mondial. Președintele american Franklin Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill și liderul chinez Chiang Kai-Shek se întâlnesc la Cairo pentru a pune la punct un plan de înfrangere a Japoniei.

1943. Libanul își câștigă independența față de Franța.

1956. Jocurile Olimpice de Vară se deschid la Melbourne, Australia. România a obținut 13 medalii (5 aur, 3 argint, 5 bronz).

1963. A încetat din viaţă scriitorul Aldous Huxley.

1963. A fost asasinat, la Dallas (Texas), John F. Kennedy (născut 1917), cel de-al 35-lea preşedinte al SUA. Vicepreședintele Lyndon B. Johnson depune jurământul ca nou președinte. După 50 de ani, s-a acceptat aproape oficial ideea implicării CIA.

1967. S-a născut tenismenul german Boris Becker.

1968. The Beatles lansează dublul disc The White Album.

1972. A murit Horia Hulubei, fizician, unul din fondatorii învăţământului superior românesc în domeniul fizicii atomice şi nucleare, membru al Academiei Române.

1975. După moartea generalului Franco, Juan Carlos de Bourbon a fost proclamat rege al Spaniei.

1980. A murit actrița americană Mae West.

1984. S-a născut Scarlett Johansson, actriță americană.

1990. Margaret Thatcher demisionează din funcția de premier al Marii Britanii.

2000. Președintele Alberto Fujimori a fost destituit de către legislativul peruan.

2000. A murit atletul ceh Emil Zátopek, supranumit „locomotiva cehă”. A stabilit 18 recorduri mondiale în probele de 5 000 şi 10 000 metri lungime.

2003. Revoluţia Trandafirilor din Georgia. Opoziţia, purtând trandafiri în mâini, ocupă Parlamentul din Tbilisi şi cere demisia preşedintelui Eduard Şevardnadze.

2004. Revoluţia Portocalie din Ucraina. Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat, în Piaţa Independenţei din Kiev, la apelul candidatului opoziţiei, Viktor Iuşcenko, pentru a denunţa fraudele comise în alegerile prezidenţiale din 21 noiembrie.

2005. Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei.

2006. A murit criticul şi istoricul literar Lucian Raicu (născut 1934), redactor la Gazeta literară, România literară, Europa Liberă şi Radio France International.

2007. A murit coregraful francez Maurice Bejart, unul dintre fondatorii dansului contemporan și cretorul uneia dintre cele mai cunoscute companii de dans din lume: „Béjart Ballet Lausanne”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă