3.5 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist18 februarie în istorie: A murit Michelangelo. A fost descoperită planeta Pluto

18 februarie în istorie: A murit Michelangelo. A fost descoperită planeta Pluto

1395. Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a acordat privilegii comerciale negustorilor braşoveni.

1405. A murit sultanul Timur Lenk, întemeietorul imperiului turco-mongol al Timurizilor.

1516. S-a născut regina Maria Tudor (Maria I) a Angliei şi a Irlandei (1553-1558). Cruzimea de care a dat dovadă în persecuţiile împotriva protestanţilor i-a atras denumirea de „Maria sângeroasă”.

1546. A murit Martin Luther, reformator german, fondatorul bisericii luterano-protestante.

1563. Franța este zguduită de atentatul asupra ducelui de Guise, cel mai înfocat nobil catolic ostil toleranței față de protestanți. François de Guise, atins de un glonț, va muri șase zile mai târziu.

1564. A murit pictorul și sculptorul italian Michelangelo Buonarotti  (născut 1475).

1745. S-a născut fizicianul italian Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice, numele său fiind dat unității de tensiune electrică (volt).

1825. S-a născut scriitorul maghiar Mór Jókai.

1838. S-a născut fizicianul și filosoful austriac Ernst Mach, profesor la Universitatea din Viena, precursor al lui Einstein în critica principiilor mecanicii clasice. După el a fost numit „numărul Mach”, cunoscut și ca viteza Mach. Mach considera că lumea fizică este constituită din complexe stabile de senzații și că rolul științei ar fi să introducă legi în aceste complexe, una din tezele sale principale susținând că știința este derivată din senzație.

1854. A început construirea liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu, Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Lugoj-Orşova, făcându-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.

1861. Reunificarea Italiei. Regele Victor Emanuel al II-lea al Piemontului, Savoiei și Sardiniei devine rege al Italiei.

1876. Se instalează prima linie telefonică directă între Marea Britanie şi Noua Zeelandă.

1882. S-a născut Ion Mihalache, vicepreședinte al PNȚ. A murit în 1963 în închisoarea Râmnicu Sărat.

1883. S-a născut scriitorul grec Nikos Kazantzakis.

1884. Poliţia a interzis cartea “În ce cred eu” a scriitorului rus Lev Tolstoi.

1885. A apărut romanul lui Mark Twain “Aventurile lui Huckleberry Finn”.

1898. S-a născut Enzo Ferrari (decedat 1988), pilot de curse italian, fondatorul companiei Ferrari.

1913.  Pedro Lascuráin (1856 – 1952) este președinte al Mexicului timp de 45 de minute. A fost cel mai scurt mandat de președinte al unei țări.

1929. A avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act Ce ştie satul? de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

1930. Clyde Tombaugh, de la la Observatorul Lowell din Arizona, a descoperit cea de a noua planetă a sistemului nostru solar: Pluto.

1932. Japonia declară Manciuria regiune independentă.

1932. S-a născut regizorul ceh Milos Forman.

1933. S-a născut Yoko Ono, cântăreață/artist plastic japoneză, soția lui John Lennon (Beatles).

1933. S-a născut Sir Bobby Robson, fotbalist englez, antrenor și selecționer al naționalei de fotbal a Angliei.

1941. Pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu a inițiat o serie de decrete printre care și Decretul din 18 februarie 1941 prin care instituțiile și întreprinderile mai importante din țară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

1954. S-a născut actorul american John Travolta.

1967. A murit fizicianul Iacob Robert Oppenheimer, membru al echipei de cercetători care a construit prima bombă atomică.

1979. A nins în deşertul Sahara (în sudul Algeriei), pentru prima dată în istorie.

2001. Agentul FBI Robert Hanssen (născut 1944) este arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Ulterior a fost condamnat la închisoare pe viață. În prezent este deținut într-o închisoare din statul Colorado.

2004. Paleontologii clujeni au descoperit în zona Haţeg scheletul unei păsări care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani, în Cretacicul terminal, precum şi fragmente de ouă fosilizate.

2005. Hăituirea și vânătoarea vulpilor, una din distracțiile preferate ale nobilimii, este interzisă în Anglia și Țara Galilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Agricultura românească, transformată semnificativ după aderarea la Uniunea Europeană

Agricultura din România a înregistrat o dezvoltare accelerată în ultimii 10-15 ani, datorită implementării standardelor de calitate și accesului la finanțări europene. Această transformare...

Românii, cuceriți de magia edițiilor limitate: 7 din 10 aleg produse tematice de Crăciun

Studiul arată că peste 60% dintre români percep brandurile care lansează ediții tematice de Sărbători, ca fiind mai atrăgătoare Produsele în ediție limitată, lansate cu...
00:05:39

VIDEO. Catedrala Notre-Dame a renăscut din propria cenușă

Pe 15 aprilie 2019, întreaga lume a privit cu groază cum flăcările devastau Catedrala Notre-Dame din Paris. Catedrala Notre-Dame a fost restaurată După cinci ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă