3.5 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist13 noiembrie în istorie: Antanta ocupă capitala Turciei. Se scrie prima pagină...

13 noiembrie în istorie: Antanta ocupă capitala Turciei. Se scrie prima pagină Web

În anul 1907 s-a realizat primul zbor cu un elicopter. În 1918, trupele Antantei au ocupat capitala Imperiului Otoman. În 1990 s-a lansat prima pagină Web.  Iar în 2001, NATO cucerește capitala Afganistanului.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 13 noiembrie în istorie.

1594: Creditorii turci din București sunt uciși din ordinul lui Mihai Viteazul.

1805. Măcelarul vienez Johann Georg Lehner inventează rețeta pentru „frankfurter”, strămoșul hot dog-ului.

1850. S-a născut Robert Louis Stevenson, scriitor scoțian (decedat 1894).

1868. A murit compozitorul Gioacchino Rossini.

1903. A murit pictorul impresionist Camille Pissaro.

1907. Inginerul francez Paul Cornu  (1881 – 1944)  reușește primul zbor din lume cu un elicopter. Aeronava, cu o greutate de 260 de kilograme, avea un motor de 24 de cai putere. s-a menținut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit.

1909. S-a născut dramaturgul Eugen Ionescu (Eugène Ionesco), clasic al literaturii absurdului. Stabilit în Franţa din 1939, a devenit membru al Academiei Franceze în anul 1970 („Rinocerii”, „Lecția”, „Cântăreața cheală”).

1918. Egipteanul Sa'd Zaghlul înființează partidul naționalist Al-Wafd al-Misri ("Delegația egipteană"), care va juca un rol important în procesul de dobândire a independenței Egiptului.

1918. La sfârșitul Primului Război Mondial, trupele Antantei au ocupat orașul Constantinopol, capitala Imperiului Otoman.

1954. Prima cupă mondială de rugby a fost câștigată de Anglia, care a învins Franța în finala disputată la Paris.

1955. S-a născut actrița americană Whoopi Goldberg.

1974. A murit regizorul Vittorio de Sica („Ciocciara”, „Căsătorie în stil italian”).

1977. A murit istoricul Constantin C. Giurescu, membru al Academiei Române, întemeietor al Institutului de Istorie Naţională.

1988. A încetat din viaţă Vlad Georgescu, istoric, politolog, jurnalist, director al postului de Radio „Europa liberă".

1990. A fost scrisă prima pagină World Wide Web.

1994. Suedia decide, prin referendum, intrarea în Uniunea Europeană.

2001. Trupele NATO au cucerit capitala afgană, Kabul.

2007. A murit regizorul american Delbert Mann, laureat al premiilor Oscar şi Palme d'Or („Marty”, „Se mărită Cathy?”, „Heidi”, „Pe frontul de Vest nimic nou”, „Teddy”) .

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Brian Thompson, CEO-ul UnitedHealthcare, împușcat mortal în fața unui hotel din New York

Brian Thompson, CEO-ul diviziei de asigurări a UnitedHealth, a fost împușcat mortal miercuri dimineață în fața hotelului Hilton din Midtown, New York, potrivit unor...

De ce să investești în echipamente de protecție de calitate?

În orice industrie, siguranța angajaților ar trebui să fie o prioritate absolută. Echipamentele de protecție nu sunt doar o cerință legală, ci și o...

Selecționerul Spaniei U21 despre grupa cu România la EURO 2025! „O provocare dificilă”

Marți seară, tragerea la sorți pentru Campionatul European U21 din 2025, ce va avea loc în Slovacia, a dezvăluit componența grupelor. România a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă