7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist13 iunie în istorie: Poliția încearcă reprimarea demonstrației din Piața Universității. Se...

13 iunie în istorie: Poliția încearcă reprimarea demonstrației din Piața Universității. Se naște Klaus Iohannis

La 13 iunie 1848, guvernul provizoriu de la București adoptă drapelul tricolor. În 1941, 31.000 de români sunt deportați în Siberia. În 1959 s-a născut Klaus Iohannis. Iar în 1990, poliția încearcă să împrăștie demonstranții din Piața Universității.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 13 iunie în istorie.

1456. A fost menționat pentru prima dată în documentele din Moldova „slugerul", dregător ce avea în grijă aprovizionarea cu alimente a curții domnești.

1831. Se naște James Clerk Maxwell, matematician și fizician scoțian, autorul unui serii de ecuații care descriu legile de bază ale electrotehnicii.

1848. S-a format primul guvern provizoriu revoluţionar (mitropolitul Neofit – preşedinte, Ion Heliade Rădulescu, Christian Tell, Ştefan Golescu, Gheorghe Magheru, Gheorghe Scurtu, Ion Odobescu, Nicolae Golescu, Ion Cîmpineanu, Constantin N. Filipescu, Ion Voinescu II – membri; Nicolae Bălcescu, C. A. Rosetti, Al. G.Golescu-Negru şi I. C. Brătianu – secretari); a fost adoptat ca drapel naţional tricolorul.

1865. S-a născut poetul britanic William Butler Yeats, laureat al Premiului Nobel.

1870. S-a născut Jules Bordet, imunolog și microbiolog belgian, laureat al Premiului Nobel.

1897. S-a născut legendarul atlet finlandez Paavo Nurmi. La Jocurile Olimpice, Nurmi câștigă nouă medalii de aur și a doborât 24 de recorduri mondiale.

1909. A murit inginerul și scriitorul Gheorghe I. Lahovary, membru al Academiei Române.

1909. S-a născut zoologul, ecofiziologul și oceanograful Eugen A. Pora, membru al Academiei Române.

1911. Prima reprezentație, la Teatrul Chatelet din Paris, a baletului Petrușka – scene burlești în patru tablouri, de Igor Stravinsky.

1930. Al doilea guvern condus de Iuliu Maniu (13 iunie – 8 octombrie 1930). Demisia primului guvern Iuliu Maniu (10 noiembrie 1928 – 7 iunie 1930) a venit după refuzul lui Maniu de a accepta instaurarea ca rege a lui Carol al II-lea, care, în 1925, renunțase la drepturile succesorale.

1932. Înființarea Institutului de Biooceanografie din Constanța

1941. În noaptea de 12 spre 13 iunie au fost deportați din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia peste 31.000 locuitori.

1952. Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fără motor din România pe o distanță de 300 km (Cluj-Siliștea-Buzău).

1959. S-a născut Klaus Johannis, președintele României, fost primar al Sibiului.

1959. S-a născut regizorul Alexandru Darie.

1965. Rapid București câștigă, la Bruxelles, finala Cupei Campionilor Europeni la volei masculin, cucerind, pentru a treia oară, Cupa de Cristal, decernată celei mai bune echipe de pe continent.

1965. A murit filosoful austriac Martin Buber.

1980. A murit psihologul Nicolae Mărgineanu.

1986. A murit „maestrul swingului” Benny Goodman, instrumentist și orchestrator de jazz.

1990. În timpul dimineţii, în zona Pieţei Universităţii din București, poliţia a desfăşurat o amplă acţiune în forță pentru a eliberara zona de greviştii foamei şi de demonstranţi. Au avut loc înfruntări între poliţie şi manifestanţi, fiind efectuate arestări.

2000. A avut loc prima întâlnire dintre președintele nord-coreean Kim Jong-il și Kim Dae-Jung, omologul său din Coreea de Sud.

2004. Un meteorit de patru kilograme lovește o locuință din Noua Zeelandă.

2006. A murit compozitorul transilvănean György Ligeti, una dintre cele mai importante figuri ale creaţiei muzicale din a doua jumătate a secolului XX.

2012. A murit chimistul american William Standish Knowles, laureat Nobel.

2014. A murit Gyula Grosics, portarul echipei de aur a Ungariei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă