Nicio țară nu a reușit să îndeplinească standardul de calitate a aerului al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în 2021.
Smogul a revenit chiar și în unele regiuni după o scădere legată de criza de sănătate.
OMS recomandă ca valorile medii anuale ale particulelor mici și periculoase din aer, cunoscute sub numele de PM2,5, să nu depășească 5 micrograme pe metru cub.
Expunerea prelungită poate duce la boli mortale, inclusiv cancer și probleme cardiace.
Orientările au fost modificate anul trecut, OMS afirmând că și concentrațiile scăzute au cauzat riscuri semnificative pentru sănătate.
Însă doar 3,4% dintre orașele chestionate au îndeplinit standardul în 2021, conform datelor respectate de IQAir, o companie elvețiană de tehnologie a poluării.
Până la 93 de orașe au avut particule periculoase de 10 ori mai mare decât nivelul recomandat.
Nivelurile globale de poluare din India s-au înrăutățit în 2021, iar New Delhi a rămas capitala cea mai poluată din lume, arată datele.
Anju Goel este bursier al Commonwealth-ului la Institutul de Energie și Resurse din capitală.
„Trebuie să avem o generație de conștientizare în masă în acest domeniu, care în prezent lipsește, pentru a crea o cerere de aer curat. Ori de câte ori cerem politicienilor noștri, nimeni nu cere niciodată aer curat.”
Bangladesh a fost cea mai poluată țară, de asemenea neschimbată față de anul precedent, în timp ce Ciad s-a clasat pe locul al doilea după ce datele țării africane au fost incluse pentru prima dată.
China, care duce războiul împotriva poluării din 2014, a coborât pe locul 22 în clasament în 2021, în scădere de la locul 14 cu un an în urmă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!