La un an de la inundațiile care au devastat orașul Trooz din estul Belgiei, Mario Bonelli, un sudor pensionar în vârstă de 70 de ani, are încă în minte imaginile devastatoare.
Inundațiile din estul Belgiei din iulie 2021 au fost cele mai distructive de până atunci. Străzile s-au transformat în râuri, iar casele s-au prăbușit, șocând o țară bogată care, în mare, a scăpat de cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Trooz, cu puțin peste 8.000 de locuitori, a fost una dintre cele mai afectate orașse.
„Când sunt furtuni, ne este teamă să nu ne inunde din nou. Au fost morți, am găsit un cadavru în urmă cu trei săptămâni. Este traumatizant. Trebuie să ne reconstruim singuri”, a declarat Bonelli.
Inundațiile, care au devastat, de asemenea, orașe din Germania, au avut loc în contextul în care o serie de fenomene meteorologice extreme au lovit Europa – inclusiv valuri de căldură mortale în Italia și incendii de vegetație catastrofale în Grecia.
Oamenii de știință spun că schimbările climatice provoacă ploi mai puternice, deoarece o atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate.
În Trooz, pe străzi erau afișate pancarte cu „de vânzare” în fața caselor. Mulți localnici au plecat spre pășuni mai verzi de la dezastru.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!