11 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăMediuStudiu. Peste jumătate dintre români folosesc centrale pe gaz, pe care Comisia...

Studiu. Peste jumătate dintre români folosesc centrale pe gaz, pe care Comisia Europeană vrea să le interzică

Un studiu sociologic arată că, în România, centralele pe gaz sunt principala sursă de încălzire în locuințe, ele fiind folosite de aproape 58 la sută dintre cei chestionați.

Datele apar într-o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile Delgaz Grid și E.ON.

Potrivit acestui studiu, aproape 58 dintre cei chestionați au precizat că folosesc o centrală termică cu gaz. Alți peste 16 la sută dintre cei chestionați au spus că sunt racordați la sistemele de încălzire centralizate. 15,6 la sută dintre persoane au precizat că depind în sezonul rece de sobele cu lemne. Sub 1 la sută dintre respondenți folosesc pompe de căldură, „ceea ce arată că popularitatea acestei surse de încălzire este încă mult la început”, indică studiul.

Peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate în locuințe din mediul urban iar 13,6 la sută sunt instalate în mediul rural.

În peste 26 la sută dintre gospodăriile din România, sistemele de încălzire au o vechime între 5 și 10 ani. O pondere egală a participanților la studiu au afirmat că vechimea dispozitivelor de încălzire din casele lor este cuprinsă între 10 și 20 de ani.

Acum o lună, Parlamentul European a aprobat o rezoluție care ar urma să interzică centralele termice de apartament.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a decis Parlamentul European.

La finalul anului 2023, președintele Iohannis anunța că România are intenția să utilizeze dar și să fabrice „tehnologii verzi”. Șeful statului român a făcut acest anunț în cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum 2023”, care s-a desfășurat în Dubai.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Savurează Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Polonia este o țară plină de istorie, peisaje fermecătoare și locuri care lasă amintiri de neuitat. Dacă te întrebi unde să mergi pentru un...

Inflația în Marea Britanie a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni

Creșterea facturilor la energie a dus la o creștere a inflației în Regatul Unit, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șase...

Firmele care promit eliminarea plasticului produc de 1.000 de ori mai mult decât reciclează

O analiză Greenpeace scoate la lumină discrepanțele majore între promisiunile și acțiunile Alianței pentru Încheierea Poluării cu Plastic (AEPW), o inițiativă formată de giganți...
Ultima oră
Pe aceeași temă