Mai bine de jumătate (51%) dintre respondenții unui sondaj de opinie realizat în luna martie de Centrul Levada din Rusia, îl consideră că Vladimir Ilici Lenin, părintele Uniunii Sovietice, un un om bun, cu un rol pozitiv pentru istoria și dezvoltarea țării. Proporția acestui segment de opinie a scăzut cu 11 procente față de 2006. Totuși, studiul arată că mai bine de jumătate dintre ruși consideră că a venit vremea ca fostul lider bolșevic să fie înmormântat.
Conform studiului Levada, 38% dintre cetățenii ruși cred că influența lui Lenin în istoria Rusiei a fost una „mai curând pozitivă”, în timp ce 13% dintre ei sunt de părere că această influență a fost una „în întregime pozitivă”. 26% din cele 1603 persoane câte au format eșantionul reprezentativ al cercetării au optat pentru variantele de răspuns „mai curând negativă” sau „în întregime negativă”. Acest din urmă segment a reprezentat, însă, într-un sondaj similar realizat în 2006, 36%.
Numărul susținătorilor lui Lenin este mai mare în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani (aproape 60%), popularitatea fostului lider bolșevic având o susținere semnificativă (aproape 40%) și în rândul celor care au mai puțin de 30 de ani, a declarat Alexei Levinson, sociologul Centrului Levada. În ultima vreme, Cremlinul se spijină pe simbolurile care contribuie la păstrarea memoriei regimului sovietic, promovând în mod deosebit amintirea lui Lenin, a mai spus cercetătorul.
Corpul îmbălsămat al liderului revoluției bolșevice a fost expus, după moartea sa din 1924, în mausoleul din faimoasa Piață Roșie a Moscovei. Imediat după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, conducerea Rusiei a discutat eventualitatea înmormântării lui Lenin, dar nu a avut curajul să și facă acest pas, din cauza rezistenței opuse de o bună parte a societății.
Boris Ielțin, primul președinte al erei post-sovietice, nu și-a asumat luptele politice în jurul înmormântării lui Lenin, Partidul Comunist și generația care păstra încă vie amintirea fostului lider sovietic reprezentând, pe atunci, o forță politică greu de ignorat. În schimb, Vladimir Putin, care consideră destrămarea Uniunii Sovietice cea mai mare catastrofă geopolitică din istorie, a spus într-un discurs public ținut în 2012 că preferă ca Lenin să rămână acolo unde este, comparându-l pe ayatolahul comunismului cu sfinții ortodocși. Problema a rămas, așadar, netranșată până azi.