1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăMediuPoluare masivă cu petrol, pe Dunăre, în Serbia. Unda de poluare ajunge...

Poluare masivă cu petrol, pe Dunăre, în Serbia. Unda de poluare ajunge în România. Serbia a anunțat România cu 24 de ore întârziere

Circa 35 de tone de produse petroliere s-au scurs în Dunăre, în Serbia, iar unda de poluare ajunge în România pe parcursul zilei de 21 iunie 2023.

Avertismentul în acest sens este transmis de Administrația Națională Apele Române în dimineața de 21 iunie. Accidentul s-a produs lângă localitatea Cělarevo, aflată în provincia Voivodina, cu 25 de kilometri mai sus de orașul Novi Sad. Petrolul s-a scurs dintr-o navă de transport aflată sub pavilion bulgăresc. Din analiza hărții, rezultă că poluarea va afecta mai întâi orașul Novi Sad din Voivodina, apoi chiar orașul Belgrad, aflat în aval de Novi Sad. După ce trece de Belgrad, Dunărea ajunge la Baziaș, de unde delimitează frontiera dintre Serbia și România. Apoi Dunărea delimitează frontiera dintre România și Bulgaria. Deci după ce ajunge în România, pata de petrol ar putea polua și Bulgaria.

„35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavilion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la kilometrul 1287 al Dunării. Această informație a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” – Departamentul Situații de Urgență, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c..

             Timpii estimați de specialiștii noștri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în țară. Ținând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de cca 70-100 km în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului.  

             În acest moment, partea sârbă acționează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecția apelor provinciale, laboratorul acreditat  etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locație adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecție, în acest moment, pata de petrol fiind izolată. 

             Din dispoziția conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin LUCACI, echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de aseară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secțiunea Baziaș.  

             Întrucât lățimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, formația de intervenție de la Apele Române (ABA) Banat- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraș-Severin este pregătită să acționeze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor. Intervenția de depoluare, ca și prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizații petroliere”, a transmis Administrația Națională Apele Române.

Straniu este faptul că presa din Serbia anunța acest accident încă din seara zilei de 19 iunie 2023. Informația provenea chiar de la Ministerul Mediului din Serbia. Deci autoritățile din Serbia au făcut publică informația în seara de 19 iunie, dar au anunțat oficial partea română abia la 20 iunie, la amiază. Deci România a fost anunțată cu o întârziere de 24 de ore.

În dimineața de 20 iunie, Secretariatul pentru Protecția Mediului din provincia Voivodina preciza deja că a instalat o barieră plutitoare, menită să țină pe loc unda de petrol. Această barieră era menită eventual să protejeze capitala Serbiei, Belgrad. Se pare că această tentativă a forțelor de intervenție din Serbia de a stopa unda de petrol a eșuat. Pentru că, abia după instalarea acestei bariere plutitoare, Serbia a anunțat România despre pericol. Dacă bariera plutitoare din Serbia ar fi fost suficientă, Serbia nu mai avea nevoie să anunțe și România. Administrația Națională „Apele Române” ne-a precizat că Serbia a anunțat oficial România în seara zilei de 20 iunie, la ora 18.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă