Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor din zonă, din anul 2024.
Acțiunea începe la ora 10.00 în Piața Centrală.
Campania se desfășoară împreună cu organizatorii „Roșia Montană Marathon” și face parte din proiectul numit „Ape Curate în Roșia Montană”.
„În cadrul întâlnirii de duminică, echipa de proiect va prezenta activitățile care vor avea loc la Roșia Montană – tabere de biodiversitate și muzică, ecologie și istorie locală, atelier de artă murală cu tematică de mediu cu artistul Dan Perjovschi, atelier de scriere creativă cu scriitoarea Iulia Iordan și o colecție de povești despre apele Roșiei, dar și activități de curățare a malurilor apelor care îi vor implica pe copii într-un mod ludic, interactiv și creativ. De asemenea, vor exista sesiuni de formare și consolidare a capacității profesorilor de a transmite informații legate de științele naturii, mediu și ecologie, prin dezvoltarea de instrumente de lucru la clasă”, anunță un comunicat de presă.
Se vor organiza acțiuni de colectare a deșeurilor abandonate pe malurile tăurilor Anghel, Brazi și Țarina, precum și pe cursurile Foieșului și Roșiei. În paralel, vor fi amenajate cinci insule de colectare pe patru fracții, amplasate în câteva puncte din sat.
Proiectul „Ape curate în Roșia Montană” face parte din programul „Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde si Asociația pentru Relații Comunitare. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.
Amintim că, în anul 2024, statul român a câștigat confruntarea juridică în care i se cereau daune uriașe ca urmare a stopării proiectului minier de la Roșia Montană. Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă, a explicat Marius Harosa, avocat care a reprezentat pro bono, timp de aproape 20 de ani, asociațiile localnicilor din Roșia Montană.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!