6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăMediuCriza climaticăJens Stoltenberg: Armatele să facă eforturi pentru reducerea poluării

Jens Stoltenberg: Armatele să facă eforturi pentru reducerea poluării

Armatele trebuie să se implice în reducerea poluării. Astfel, forțele militare din întreaga lume trebuie să ţină pasul cu eforturile internaţionale de contracarare a schimbărilor climatice şi să diminueze emisiile de dioxid de carbon în baza unor planuri clar definite, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Există puţine date certe privind emisiile poluante generate de activităţile militare, dar este sigur că sunt semnificative. Un raport din anul 2019 a stabilit că armata SUA ar fi al 47-lea cel mai mare generator de gaze poluante dacă ar fi un stat.

„Nu există nicio soluţie de eliminare totală a emisiilor poluante fără a fi incluse şi cele generate de armate”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei Reuters cu ocazia „Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice” (COP26), o reuniune mondială organizată sub egida Naţiunilor Unite în oraşul britanic Glasgow, conform stiri247.ro.

Grupul naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20) a stabilit obiectivul atingerii neutralităţii climatice la jumătatea secolului.

NATO și armatele sale se preocupă deja de reducerea poluării

Jens Stoltenberg, fost emisar ONU privind contracararea schimbărilor climatice, a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat deja acţiuni pentru elaborarea unei metodologii de măsurare a emisiilor poluante generate de forţele armate, cu aspiraţia ca sistemul să fie definitivat în 2022. „Acesta este obiectivul, dar sigur că eu depind de acordul a 30 de aliaţi”, a precizat secretarul general NATO.

Stoltenberg a subliniat că armatele depun deja eforturi pentru reducerea poluării. Spre exemplu, armata SUA a început să utilizeze panouri solare, armata britanică explorează posibilitatea carburanţilor alternativi, iar Spania plantează arbori pe terenurile militare.

„Există o revoluţie a energiei care are loc în societatea civilă şi este necesar să ţinem pasul, să facem parte din aceste transformări. Trebuie să găsim un mod de conciliere între necesitatea unor forţe armate ecologice, care să respecte protejarea mediului, şi deţinerea unor capabilităţi militare puternice şi eficiente”, a insistat secretarul general NATO.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Astronauți aflați în spațiu, mesaj de Crăciun – VIDEO

Patru astronauți ai NASA, aflați în continuare pe Stația Spațială Internațională (ISS), au trimis un mesaj de Crăciun din spațiu, după ce o misiune...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Ajutoare AFIR pentru energie regenerabilă: 150 milioane euro, disponibile din Ajunul Crăciunului

Programul vizează achiziția de panouri solare, generatoare eoliene și baterii de stocare pentru consum propriu în ferme și întreprinderi În Ajunul Crăciunului 2024, Agenția pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă