Industria cimentului din România generează peste 13 milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) pe an, relevă o analiză realizată de Industry Link.
În România se produc în jur de 15 milioane de tone de ciment pe an. Această estimare rezultă din agregarea datelor provenite de la marii producători de pe piața românească. Pentru fiecare kilogram de ciment produs se elimină în atmosferă 0,9 kilograme de dioxid de carbon. Dar această situație s-ar putea ameliora cu ajutorul noilor tehnologii care contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 rezultate din industria cimentului.
Industria cimentului din Europa și-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Obiectivul trebuie atins prin regândirea modelului operational și de producție a cimentului. În mod special, se urmăresc noi soluții și tehnologii care ar reduce cu până la 90% emisiile de CO2. Industria producătoare de ciment este sursa a 8 a sută din emisiile globale de dioxid de carbon.
Folosirea de combustibili alternativi în producția de ciment, în special a reziduurilor municipale, biomasei, deșeurilor multiindustrie, este prima si cea mai la indemână soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Conform asociației producătorilor europeni de ciment, emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu 42% prin folosirea tehnologiei care permite capturarea, utilizarea si stocarea dioxidului de carbon. În cadrul acestui proces, dioxidul de carbon este capturat din atmosferă, și stocat fie pentru reutilizare, fie pentru depozitare pe termen lung în locuri special amenajate.
O altă tehnologie care ar contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon este „calcium looping”. Aceasta permite reducerea emisiilor cu 90%. Procedeul extrage dioxidul de carbon din gazele generate de o fabrica producătoare de ciment, printr-o serie de procese chimice precum carbonatarea și calcinarea.
Industria cimentului caută soluții la conferința CarbonZero
CarbonZero, conferința internațională care dezbate cele mai noi soluții și tehnologii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, are loc anul acesta în noiembrie la Lisabona. Conferința reunește factori de decizie din cadrul companiilor producătoare de ciment, producători de echipamente și tehnologii, precum și profesioniști din domeniul inovării, cercetării, dezvoltării și mediului. Printre invitați se numără Heidelberg Cement (Germania), Holcim (Franța), Titan Cement (Grecia), Cementos Argos (Columbia) și Dalmia Cement (India).
“Mâine a venit deja, e aici. Discuțiile sterile despre ce ar trebui făcut nu generează schimbarea, iar noi suntem aici ca să punem lucrurile în mișcare. Avem multe etape de parcurs la o viteză amețitoare dacă vrem ca anul 2050 să ne găsească cu temele făcute. CarbonZero va fi o experiență generatoare de soluții pentru decarbonizarea prin tehnologie și soluții actuale. Deșeurile de astăzi se transformă în materia primă de mâine”, subliniază Beatrice Ene, director general, Industry Link.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!