13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăMediuDescoperire importantă în Marea Neagră. Ce vietate marină din Pacific a...

Descoperire importantă în Marea Neagră. Ce vietate marină din Pacific a ajuns aici

 Populaţia de stridii este foarte mică, ea trebuie să-şi găsească locuri dure unde să se poată fixa.

Momentan există un număr limitat, dar specia s-a acomodat şi a început să se reproducă.

„Această stridie de Pacific are o creştere interesantă; în primul an de viaţă ajunge până la 5 cm. Pot să ajungă şi la dimensiuni mari până la 20 – 21 cm, iar ca ani până la 50-100 de ani”, explică biologul marin Elena Buhaciuc.

Stridia de Pacific nu se compară cu speciile autohtone care ajung în farfuriile turiştilor. Aceasta creşte repede, are un gust deosebit şi e celebră pe plan mondial, în gastronomie.

„De cele mai multe ori, un invadator, o specie nouă pentru un ecosistem nu este cea mai bună ştire, dar de data aceasta având în vedere că există o nişă lăsată liberă şi specia în cauză este şi un filtrator natural prin excelenţă nu poate fi decât o ştire îmbucurătoare”, spune Razvan Popescu Mirceni, biolog marin.

Stridia de Pacific va trebui să găsească un suport dur pe care să se fixeze

Molusca japoneză va avea o singură problemă în Marea Neagră: va trebui să găsească un suport dur pe care să se fixeze. Litoralul românesc este în general nisipos.

Adrian Bîlbă, directorul Delfinariului din Constanţa, spune că „aceasta are nevoie de un substrat dur pentru fixare, deci asta este o limită pentru stridii: e nevoie de o zonă de rocă sau de stabilopozi, o zonă unde să se poată prinde”.

Populaţia de stridii din Pacific e foarte mică, iar dacă se va dezvolta, iubitorii fructelor de mare vor fi cei mai încântaţi.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă