Protejarea mediului înconjurător a devenit prioritate majoră pentru români. În vederea creării unui climat sustenabil, s-a decis ca ambalajele din plastic, nedegradabile să fie înlocuite cu alternative realizate din materiale reciclabile precum: carton, lemn sau alte variante prietenoase.
Mediul HoReCa, dar şi oamenii de rând au aderat rapid la soluții active de protecţie a mediului, integrand în afaceri sau utilizând pentru consum propriu, tacâmuri, pahare, farfurii unică folosinţă realizate din materiale degradabile. Reciclarea corectă a deşeurilor este o altă modalitate de protejare mediului înconjurător. Întrucât crearea unui ambient optim pentru desfășurarea activităților în sectoarele de restaurante, cafenele, catering este o prioritate, ne-am propus să analizăm măsurile ce pot fi implementate rapid şi convenabil.
Utilizarea de consumabile catering şi farfurii de unică folosinţă realizate din materiale degradabile
Trebuie precizat că în aceste domenii de activitate, integrarea de consumabile catering şi farfurii de unică folosinţă realizate din materiale biodegradabile nu este doar o formă de protecţie a ecosistemului, dar şi o recomandare a instituțiilor statului și a celor Europene. Produsele confecţionate din carton, hârtie, kraft, trestie de zahăr şi lemn sunt alternative agreate în aceste activități. Utilizarea lor nu înseamnă doar grijă pentru mediu, dar reprezintă alternative pentru prezentare. Preparatele astfel comercializate beneficiind de aspect distins. Rapoartele realizate de companiile de analiză şi statistică arată că utilizatorii apreciază mai mult varianta consumabilelor biodegradabile, mulţi dintre consumatori considerând că produsele beneficiază de prezentare mai atractivă.
Folosirea de pahare din carton
Folosirea de pahare carton s-a dovedit a fi o modalitate prietenoasă, dar şi eficientă pentru cei ce le-au integrat în afaceri. Pe lângă opțiunile legate de prezentare, aceste produse putând fi personalizate, s-au evidenţiat şi avantajele cu care vin. Faţă de paharele din plastic, care se încălzeau rapid, variantele din carton sunt mai ergonomice şi mai facil de utilizat. În cazul acestora din urmă transferul de căldură se realizează mai lent, fapt ce minimizează şi riscul de accidente.
Variantele din carton pot fi reciclate convenabil, minimizând impactul asupra mediului.
Adoptarea de tacâmuri din lemn
În cazul alegerii tacâmurilor din lemn, nu se evidenţiază doar avantajele legate de estetică şi protecţia mediului, acesta produse având şi rezistență mai ridicată faţă de variantele din plastic. Tacâmurile confecţionate din lemn oferă şi experiențe senzoriale deosebite. Sunt preferate de companiile ce furnizează servicii de catering, de restaurantele ce oferă servicii de livrări la domiciliu, dar şi de antreprenorii participanți la târguri de culinare. Mai ergonomice, mai prietenoase, ușor de reciclat tacâmurile confecţionate din lemn au reușit să câștige teren în fața variantelor nereciclabile.
Reciclare corectă a deşeurilor rezultate în urma activității
Cum am precizat varianta de adoptare a consumabilelor confecţionate din materiale degradabile, prietenoase este o variantă de protecţie a mediului, însă această măsură trebuie completată prin reciclare. Chiar şi deşeurile degradabile pot afecta ecosistemul, în cazul în care sunt lăsate la întâmplare. Reciclarea selectivă şi transferul deşeurilor către centrele specializate în acest sens este cea mai eficientă modalitate de păstrare a unul mediu curat. Starea mediului influențează deopotrivă sanatatea plantelor, animalelor și a omului în mod direct, iar impactul estetic este ridicat! Multe dintre consumabilele utilizate în domeniul HoReCa realizate din materiale nedegradabile, lăsate la întâmplare produc compuși toxici ce sunt absorbiţi de plante, animale şi ulterior ajung în corpul uman, producând alergii, afecţiuni endocrinologice sau alte boli. Alegând corect produsele utilizate în desfășurarea activității se va crea un ambient prietenos, mai puțin poluant, mai sănătos, impact major asupra naturii şi a sănătăţii umane.