Aproape 80.000 de turiști români au vizitat Israelul în primele opt luni ale anului 2019, în creștere cu 17 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat marți, la București, Ksenia Kobyakov, director pentru devoltarea de noi piețe în cadrul Ministerului Turismului din Israel.
„În continuare România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri din regiune, peste 5000 de turiști români vizitând Israelul în fiecare lună, chiar și în timpul sezonului cald. Mai mult, România rămâne a doua țară din regiune ca număr de turiști în Israel după Polonia și continuă să înregistreze creșteri de două cifre de la lună la lună. Scopul nostru este acela de a convinge turiștii români să vadă și celelalte atracții ale Israelului, dincolo de locurile religioase”, a explicat Ksenia Kobyakov.
Pe plan mondial, țara care trimite cei mai mulți turiști în Israel este SUA, urmată de Rusia. Dintre statele membre UE, primele două țări, ca număr de turiști trimiși în Israel, sunt Polonia și România.
Interesul românilor pentru Israel este tot mai ridicat, în ciuda faptului că numărul cetățenilor israelieni care păstrează legături cu România este tot mai redus, ne-a explicat Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului la București. Astfel, deși în trecut se estima că o cincime din populația Israelului vorbește românește, în prezent doar circa 400.000 de cetățeni ai Israelului (dintr-o populație totală de circa 9 milioane de oameni) mai spun că au rădăcini în România.
Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului (Foto: Mihai Diac)
Deși are o populație doar pe jumătate din aceea a României, Israelul are, în fiecare an, un număr de turiști străini egal cu acela care vizitează România.
Boom turistic datorat concursului Eurovision și paradei gay
Peste 10.000 de turiști au vizitat Tel Aviv-ul cu ocazia concursului Eurovision 2019, iar 45.000 de turiști au participat la cea mai mare paradă a comunității gay din Orientul Mijlociu, indică datele Ministerului Turismului din Israel.
Deși comunitatea creștină rămâne majoritară în distribuția religioasă a călătorilor străini care ajung în Israel, atenția Ministerului Turismului din această țară s-a orientat în ultimii ani asupra turiștilor care nu vin în pelerinaj sau nu vin doar pentru a vizita locurile sfinte. Acestea rămân specifice oricărei vacanțe în Israel, dar în ultimii ani sunt promovate și alte tipuri de turism – pentru explorarea deșertului, pentru shopping, pentru gastronomie sau chiar pentru yoga.
De altfel, statisticile Ministerului Turismului din Israel arată că 26% dintre turiștii care ajung în Israel sunt interesați de experiențe noi, cum ar fi explorarea deșertului, în timp ce doar 19 la sută dintre străini vin exclusiv pentru pelerinaje.
Cât costă o vacanță în Israel
Costul mediu total al unei vacanțe în Israel, incluzând cazarea, transportul, cumpărături, mâncare și băutură, este de 1.421 dolari. Din aceștia, costul cazării este de 630 dolari, costul transportului 242 dolari, cumpărături 171 dolari, mâncarea și băutura 213 dolari.
Israelul este o destinație importantă de călătorie pentru turiștii români, apreciată, prin tradiție, pentru pelerinaje. Dar începând cu anul 2017, Ministerul Turismului din Israel și-a concentrat eforturile pe promovarea orașelor Tel Aviv și Ierusalim ca două destinații de city break într-o singură vacanță, oferind experiențe multiculturale, o viață de noapte intensă, delicii gastronomice și posibilități pentru turismul de aventură. În prezent, aproape 100 de zboruri săptămânale leagă orașele Tel Aviv și Eilat de principalele aeroporturi din România – București, Timișoara, Cluj, Iași și Sibiu.
David Saranga și Ksenia Kobyakov (Foto: Mihai Diac)
Răspunzând la solicitarea ziarului România Liberă, ambasadorul David Saranga a oferit și câteva recomandări pentru românii care vor să viziteze Israelul. Pentru cei care vor să se relaxeze într-o stațiune, este recomandat zborul până la Eilat, unde aeroportul este foarte nou. Acest oraș – stațiune se află în sudul Israelului, la Marea Roșie. „Aici este mai ieftin iarna, iar trecerea de la cele – 10 grade din România la cele 28 de grade din Eilat este extraordinară”, ne-a dezvăluit ambasadorul David Saranga.
Pe de altă parte însă, între Eilat și Tel Aviv este un drum de patru ore cu mașina (opt ore dus – întors). Astfel că, pentru cei interesați în mod special de Tel Aviv și de Ierusalim, se recomandă totuși să zboare direct la Tel Aviv.