Un aspect interesant este dispariția noțiunilor de bine și rău în designul de interior, diversitatea fiind mai mare decât oricând.
Noile interioare surprind prin alăturări contradictorii. Catifeaua poate „îndulci“ o structură din beton, un design redus poate face pereche cu textile în tonuri de verde, iar umbrele ultraviolet la modă pot fi incluse într-o ambianţă cu lumină discretă, în stil scandinav. În ciuda acestei diversităţi, identificăm totuși câteva tendinţe.
Stilul Boho, noul etnic
Un „virus“ se răspândeşte cu repeziciune nu numai în livinguri, dar şi pe reţelele de socializare, fiind de așteptat să facă valuri în designul de interior.
Ceea ce a fost ani de zile ataşat stilului vintage ia astăzi o formă cu caracteristici speciale, denumită stilul boho. Aşa cum îi arată numele, care vine de la bohemian, este vorba despre o manieră mai liberă, mai lipsită de prejudecăţi – practic o revoltă împotriva culturii exhibiţioniste din livinguri – care se adresează spiritelor libere, cu imaginaţie, care nu se ghidează după regului impuse.
Noul stil permite şi chiar recomandă asocieri de obiecte care la prima vedere nu par posibile. De exemplu, o masă din răchită se poate alătura unui scaun Eames, modelele etnice colorate se pot asocia cu designul graphic modern, iar lâna aspră cu pielea fină.
Pentru astfel de amenajări se apelează din plin atât la împrumuturi şi inspiraţii etnice care vin de peste tot din lume – pernuţe orientale, chilimuri, pături din Peru, ţesături din India –, precum şi obiecte sau mic mobilier din lemn care poartă patina timpului.
Accesoriile şi textilele sunt elementele cele mai uzuale cu care se lucrează în stilul Boho. O sofa veche sau o canapea stil Recamier poate deveni centrul de atracţie, alături de scaune drapate în ţesături frumoase, în timp ce masa de cafea poate fi înlocuită de o tavă metalică mare plasată pe un puf. Ocazional, pot fi adăugate obiecte lucrate de mână, ratan, împletituri sau obiecte din lână, în timp ce plantele sunt nelipsite şi în număr mare.
Tips&Tricks: Cum realizăm o casă perfectă
Ursula Geismann, trends specialist , Kölnmesse
Funcţionalitatea este esenţială, fără aceasta, confortul real neputând fi atins. Pentru a treia oară, o casă inteligentă a fost expusă la imm sub forma unei case reale deschisă vizitatorilor care şi-au putut astfel răspunde întrebărilor de felul: cum arată astăzi o casă inteligentă, ce oferă în termeni de securitate, economie şi valoare adăugată, cât de uşor pot fi utilizate aplicaţiile.
Arhitectura unei astfel de case are la bază reţele inteligente care includ instalaţiile de încălzire, ventilare, sanitare, electrice, aerul condiţionat, baia, bucătăria, iluminatul, precum şi comunicaţiile şi securitatea. Casa inteligentă poate fi controlată din interior prin interfeţe specializate sau de la distanţă prin telefoane inteligente sau tablete.
În ceea ce priveşte interiorul, lumea designului este în permanentă schimbare, însă mulţi preferă în prezent claritate, simplitate, un mediu ordonat, o estetică balansată şi sens al ordinii mai mult decât minimalism sau stil. Casa perfectă trebuie să fie simplă dar nu neconfortabilă, iar soluţia optimă în acest sens pare a fi mobilierul contemporan cu touch scandinav având în prim-plan piesele discrete dar practice, cu şarm şi în culori plăcute, o reinterpretare proaspătă a tradiţiilor.
Rolul de model este dat de clasicul modern, de obicei exprimat în forme scandinave. Ca materiale, cel mai des se face apel la lemnul masiv, acompaniat de materiale naturale ca: piatra, marnura, textilele din lână, răchita, pielea, alama. În moda mix&mach nimeni nu mai doreşte să achiziţioneze seturi complete, însă deseori se apelează la o piesă de mobilier specială, foarte modern, care poate fi un fotoliu sau o canapea.
Verdele este încă la modă. De altfel, livingurile „verzi“ în care abundă materialele naturale şi plantele merg foarte bine cu stilul de inspiraţie scandinavă, în care prospeţimea şi naturaleţea pot fi asociate bine cu un look boho insolit.