Călătoriile sunt întotdeauna cele mai bune investiții. Te poţi deconacta de stresul și rutina cotidiene și să-ţi planifici din timp vacanțele cele mai importante alături de cei dragi. Escapade romantice pe plaje îndepărtate și exotice, sejururi all-inclusive în țară și în străinătate, călătorii de aventură sau vacanțe la SPA, toate acestea au avut vizitatorii la dispoziție la recentul Târg de Turism al României care a avut loc în perioada 20 – 23 februarie la Romexpo. Interesul a fost deosebit de mare deoarece acum este un moment excelent de planificare, inclusiv a vacanţelor, iar, pe de altă parte, au fost oferite reduceri consistente de preţuri.
Zonele mediteraneene, preferinţele românilor
Totodată, târgul ne-a oferit şi posibilitatea aflării care sunt preferinţele românilor în materie de turism dar şi interesul de promovare al turismului pentru potenţialii turişti români manifestat de unele dintre ţările participante. Nu este un secret pentru nimeni că foarte mulţi turişti români preferă zonele mediteraneene, atât datorită frumuseţii şi spectaculozităţii locurilor cât încărcăturii culturale şi istorice. În plus, sunt atraşi de faptul că oameni de aici sunt deschişi şi prietenoşi, ca şi românii, iar aici regăsesc, nu de puţine ori, tradiţii şi stil de viaţă apropiat.
Ce va fi în 2020 şi în anii următori? Se poate face afirmaţia că Grecia va rămâne o destinaţie predilectă pentru români, mai ales că aici se poate ajunge şi cu maşina proprie iar drumurile de legătură se îmbunătăţesc pe zi ce trece. Preferinţele pentru Turcia au scăzut iar tendinţa se va accentua mai ales datorită nesiguranţei zonei şi a războaielor din apropiere. În condiţiile epidemiei cu Coronavirus, Italia iese deocamdată din discuţie iar Spania este destul de departe.
O ţară mediteraneană care oferă astăzi adevărate delicii turistice şi unde au fost făcute în ultimii ani masive investiţii în acest domeniu, Tunisia prezintă numeroase atuuri prin care poate deveni şi ea una dintre destinaţiile preferate ale românilor. De altfel, importanţa pe care Tunisia o acordă turiştilor din România este subliniată de participarea oficială la ediţia actuală a târgului de la Romexpo, la deschiderea standului de turism tunisian fiind prezent însuşi ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Excelenţa sa, Raja Jhinaoui Ben Ali. Chiar dacă Tunisia a fost mai puţin cunoascută, totuşi anul trecut cifra turiştilor români care au vizitat Tunisia se apropie de 20 000. Corina Martin, prezentă la eveniment, a declarat că deja a propus, în calitatea sa de Preşedinte al Federaţieie Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, înfiinţarea unui zbor Tarom direct pe ruta Constanţa – Tunis şi este încrezătoare că acest deziderat se va îndeplini chiar din acest an.
Deschiderea oficială a standului Tunisiei la Târgul de Turism al României la Romexpo
Acolo unde Mediterana întâlneşte Sahara
Alături de berberi, care reprezintă populaţia locală, greci, evrei, francezi iar apoi musulmani alcătuiesc o zonă multiculturală în nordul Africii, în care s-au păstrat multe tradiţii, între care cele orientale sunt net predominante. Tunisia oferă nenumărate atracţii, exotism dar şi inspiraţie datorată în special împletirii deosebite dintre stilurile etnic, mediteranean şi cel specific regiunilor deşertice..
Vestigiile antice romane, locurile fascinante, uneori stranii, oraşele arabe, exotismul florilor, ceramica, bazarurile, locuirea în deşert, uleiul de măsline, mâncărurile şi mirodeniile tradiţionale, Mediterana, Sahara, moscheile, sunt numai câteva dintre atracţiile Tunisiei, dar lista poate fi mult mai lungă.
Stilul mediteranean, se referã nu numai la interioare, terase şi grãdini, ci şi la stilul de viaţã – mâncarea, muzica, vestimentaţia şi, nu în ultimul rând, destinaţiile de vacanţã. În Tunisia, elementele definitorii ale stilului mediteranean se împletesc cu influenţele, decoraţiunile şi modelele arabe şi berbere, conferind o notã specialã de exotism
Dacã mai punem la socoteală şi vegetaţia – plante exotice precum palmierul, mãslinul, leandrul, florile înmiresmate, în culori aprinse (aici am văzut cei mai frumoşi leandri) –, sunt întrunite toate premisele pentru ca relaxarea turistului, de oriunde a venit, să fie completã. Pentru majoritatea caselor şi clãdirilor, albul, conferit de var (un material natural extraordinar, specific zonei şi folosit cu predilecţie de romani), este culoarea de bazã care oferã oportunitatea accentului pe care îl dă albastrul., această culoare la mare modă anul acesta. Niciunde nu am văzut o profunzime mai mare a acestei culori a cerului şi a mării precum şi un contrast mai puternic .cu albul caselor ca în celebrul cartier Sidi Bou Said din Tunis
Sã nu uitãm nici de vestigiile care ne fac sã retrãim momente deosebit de interesante din istorie.
Aici, decoraţiunile naturale sunt la ele acasã: scoici, melci, pietre cu forme interesante (cum sunt trandafirii deşertului), împletituri. De pe coastă sau din interior, cele mai importante sunt cele provenite din acest pãmânt predestinat pentru a fi plãmãdit şi a lua forme decorative. Ceramica este cea mai frumoasã şi bogatã din întreaga lume, probabil şi datorită argilei de calitate foarte bună dar şi tradiţiei. Modelele grafice, culorile (mediteraneene, arabe sau berbere) şi formele folosite sunt cele care le conferã stilul inconfundabil.
arta artizanală se vind în plină stradă
Covor oriental, model tunisian
Arta şi decoraţiunile, fie cã sunt destinate ambientãrii interioarelor sau cadourilor, se gãsesc în orice ašezare, oricât de micã ar fi (de exemplu, la Douz, în plin dešert), în bazare special amenajate, pieøe publice sau magazine. Dintre acestea, covoarele sunt poate cele mai reprezentative. Modelul cu care acestea sunt împodobite este original în rândul covoarelor orientale, motiv pentru care a fost patentate în Tuninia. Negocierea face şi ea parte din ambianţã.
Casele, cum sunt cele din insula Djerba, au în mod tradiţional acoperişul rotund (o importantã sursã de inspiraţie pentru imaginarea oraşului viitorului). Vasele din ceramicã sau ceaunele sunt simboluri care se integreazã perfect în decorul saharian.
Decoruri Star Trek în plin deşert
Decorurile din Sahara şi în special întinderile imense, propice pentru a “construi” ceva nou, dar şi stâncile spectaculoasele au inspirat scenografi, designeri şi realizatori de filme care, în plus, au avut în vedere tradiţiile, arhitectura şi chiar lifestyle-ul local (vestimentaţia, comunicarea, negoţul şi arta negocierii).
„Oraşul” din Războiul Stelelor
Astfel, în zona din apropierea micii localităţi Matmata-Chebica s-au realizat filmãrile la “Pacientul englez” şi, tot aici, George Lucas “a construit” un oraş nou, unde se poate recunoaşte decorul din celebrul “Rãzboi al stelelor” care face şi acum deliciul adolescenţilor, şi nu numai.
Stil de viaţă tunisian
Se bea mult ceai. Noi vă recomandăm pe cel de mentă, cu gust care nu se compară cu cel uzual, la fel ca în cazul lipiei, supei tradiţionale, mirodeniilor iar shisha este la ea acasă. Mâncarea tunisiană aş spune că este o feerie de arome, culori şi gusturi, cum în puţine locuri îţi este dat să întâlneşti. Îmi este pur şi simplu dor de toate preparatele pe care le-am savurat pe stradă, în restaurantele mai mult sau mai puţin elegante, la tarabele din piaţă…