Robert Chan, fumător de la 18 ani, a devenit dependent foarte repede şi a ajuns să fumeze 15 ţigări pe zi, timp de peste 10 ani. La fel ca alţi fumători, Chan, locuitor al regiunii Hong Kong, nu era mulţumit de viciul său. Bărbatul îşi dorea să renunţe la obicei, dar era dificil să „se rupă definitiv” de nicotină.
În urmă cu doi ani, cu ocazia zilei de naştere, Chan a început să folosească un dispozitiv care încălzea tutunul, în loc să îl ardă, pentru a elibera un vapor de nicotină.
Chan este doar unul din cei 35 milioane de oameni din lume care folosesc ţigări electronice şi dispozitive de încălzire a tutunului, potrivit statisticilor publicate de Euromonitor.
„Îmi doream să renunţ la fumat dar nu eram pregătit să abandonez nicotina”, spune Chan pentru CNN. „Aşa că, ţigara electronică a reprezentat o alternativă mai puţin nocivă pentru că nu exista miros, plămânii şi respiraţia mea se îmbunătăţiseră”, continuă bărbatul.
Totuşi, industra ţigărilor electronice se confruntă cu obstacole. În timp ce nenumărate persoane au adoptat această „alternativă mai sănătoasă” pentru a renunţa la fumat, părerile guvernelor din lume sunt împărţite.
Guvernul din Hong Kong susţine că va introduce o lege prin care ţigările electronice şi dispozitivele de încălzire a tutunului vor fi interzise. În temeiul acestei legi, orice persoană care importă, produce, vinde sau promovează dispozitive de fumat ar putea primi până la şase luni de închisoare şi o amendă de peste 5.000 de euro.
Chan afirmă că această lege l-ar putea obliga să aleagă între a fi „criminal” şi a-şi înrăutăţi din nou starea de sănătate. „Legea i-ar putea face pe oameni să revină la ţigări normale sau va duce la mutarea întregii industrii pe piaţa neagră”, adaugă bărbatul.
Carrie Lam Cheng Yuet-ngor, autoarea propunerii, a argumentat în octombrie 2018 că ţigările electronice au devenit „o problemă” pentru comunităţile din Hong Kong. Aceasta susţine că propunerea va proteja sănătatea locuitorilor, în special cea a copiilor şi a adolescenţilor.
Secretarul adjunct pentru Alimente şi Sănătate, Amy Yuwn Wai-yin, spune că „momentan există o lacună legislativă” din cauza turiştilor care aduc ţigări electronice în regiune. Dispozitivele ajung de multe ori să fie vândute pe piaţa neagră.
Guvernul adaugă că va exista o perioadă de tranziţie de trei luni pentru ca producătorii să aibă mai mult timp să se acomodeze cu noua lege. Turiştii vor fi rugaţi să renunţe la orice fel de dispozitiv în timpul controalelor de la vamă. De asemenea, Yuet spune că procedurile se vor desfăşura cu indulgenţă în condiţiile în care turiştii cooperează cu autorităţile.