Cei care vor să îmbine muntele, cu marea și cu activitățile sportive și nu au mai explorat zona Harghitei, cu siguranță că nu vor regreta alegerea făcută. Costurile nu sunt foarte ridicate, dar întreaga experiență este una comparabilă cu alte ținuturi de poveste.
Dacă vreți să aveți o altfel de vară departe de traficul și poluarea din Capitală sau marile orașe, cu siguranță că ar trebui să luați în calcul și județul Harghita. O călătorie pe ruta București-Miercurea Ciuc durează aproximativ 6 ore în funcție de mijlocul de transport ales, dar dacă plecați din timp, este posibil să ajungeți mai repede. Ar fi păcat să stați doar un weekend, mai ales dacă sunteți pentru prima dată în județ, deoarece fiecare localitate vă spune o altă poveste, iar gastronomia din zonă mai ales dacă sunteți gurmand vă va crea dependență.
Vă veți întoarce cu cel puțin 1-2 kilograme în plus, însă dacă veți face activități sportive nu se pune problema astfel.
Întâi de toate nu strică să vă faceți un plan cât de cât ca să nu ratați principalele puncte turistice și să aveți suficient timp să vă bucurați de peisaje, activități și alte evenimente, mai ales pe durata verii: visitharghita.com este ghidul perfect de unde vă puteți inspira.
Pe partea de gastronomie, să vă așteptați la porții mari, celebra pâine cu cartofi pe care îți vine să o mănânci goală și nelipsitul kurtos kalaks. Nu va lipsi nici gulașul, iar dacă aveți noroc puteți asista la pregătirea bucatelor.
Sunt multe evenimente de acest tip și puteți pleca cu rețete învățate. Tot pe partea de gastronomie, puteți vizita fabrica de lactate de la centrul Caritas Dezvoltare Rurală din Gheorgheni. Copiii vor avea ocazia să simuleze mulsul vacii și puteți asista și la prepararea și degustarea de brânzeturi. 2022 este anul gastronomiei în domeniul turismului în județul Harghita. Restaurantele care se alătură anului tematic îi așteaptă pe oaspeți cu o ofertă specială concepută din ingrediente locale.
Pe partea de activități sportive, aveți ocazia să faceți kaiac canoe sau o plimbare cu hidrobicicleta. Este vorba despre aventura acvatică pe Barajul Zetea din Subcetate Zetea.
Dacă sunteți amatori de pescuit, aveți ocazia să o faceți pe malul baltei din Cristuru Secuiesc.
Tot în județ sunt centre de echitație, în general iubite de copii. Puteți face un popas la Ferma și centrul de echitație Sólyom Major din Șoimoșul Mic sau la Centrul de echitație Astoria Western Horse din Gheorgheni.
Puteți să faceți și o tură pe traseul de Via Ferrata ”Wild Ferenc”, lângă Lacu Roșu, în Cheile Bicazului, cu continuare spre Cabinele Montane Panoramice din Piatra Maria.
O altă activitate sportivă de top este plimbarea la pista de bob Alpine Coaster din Toplița. Aici o cursă costă 25 de lei, dar cu siguranță că 3 ture v-ar potoli setea de adrenalină.
Dacă vreți să vizitați muzee sau castele, puteți opri pentru 2-3 ore la castelul Lazăr din Lăzarea, aici aveți parte de ghid care vă stă la dispoziție.
Din zonă sunt nelipsite pălăriile de paie, astfel că puteți da o fugă la Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni, aici aveți ocazia să vedeți cum se face o pălărie de paie.
Desigur, pentru că este vară, vă puteți retrage și la salina Praid. Aici veți fi preluați de microbuze care vă vor duce până la interior, unde puteți petrece câteva ore bune cu familia.
Tot pe site-ul visitharghita.com sunt afișate evenimentele din județ. Astfel că aveți ocazia să participați la diverse festivaluri sau chiar să vă trimiteți copilul în tabără.
Károly Szabó, directorul de comunicare în turism, ne-a mărturisit că se fac în permanență proiecte prin care sunt atrase fonduri europene care merg în investițiile din județ.
În concluzie, câteva zile în județul Harghita vă vor relaxa complet, iar toată familia va fi mulțumită.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!