După doi ani în care industria aviatică a fost marcată de restricțiile impuse de pandemia Covid-19, călătoriile sunt din nou pe un trend ascendent. Însă creșterea subită numărului de zboruri după o lungă perioadă de pauză a declanșat și o criză care a afectat toți operatorii, o criză care a dus la aeroporturi aglomerate, zboruri amânate sau anulate, bagaje pierdute sau rătăcite, greve, un haos general care a dominat aviația în ultimele luni.
În prezent, chiar dacă lucrurile sunt departe de a fi pe deplin rezolvate, se pare că încheierea sezonului estival a mai redus din problemele întâmpinate de pasageri. Potrivit datelor publicate de Vola.ro pentru perioada 15 septembrie – 1 decembrie 2022, Italia, Marea Britanie și Spania, țări în care există comunități mari de români, dar și care sunt alese frecvent de turiștii noștri, conduc în topul celor mai populare destinații din Europa în aceste luni.
Italia este în continuare principala destinație de călătorie a românilor
Așa cum era de așteptat, fiind țara cu cea mai mare varietate a orașelor către care se poate zbura din România, Italia ocupă prima poziție în topul celor mai populare destinații europene din această toamnă. Aceasta e urmată de Marea Britanie și Spania, care domină clasamentul atât din punctul de vedere al numărului de rezervări, cât și din cel al biletelor efective. Lista celor mai solicitate destinații este completată în lunile de toamnă de Germania, Franța, Belgia, Irlanda, Olanda, Grecia, Austria, Danemarca, Portugalia și Turcia, țări alese frecvent de turiștii români pentru city-break-uri, vacanțele preferate ale acestui sezon. De asemenea, țări precum Austria, Portugalia și Spania au cel mai mare număr al rezervărilor de două persoane, semn că aceste destinații sunt alese cu preponderență de cupluri de călători.
În ceea ce privește durata dintre momentul rezervării zborului și efectuarea călătoriei, se pare că se revine la intervalele de dinaintea pandemiei. Dacă înainte, pe fondul restricțiilor și al schimbărilor de ultim moment, românii rezervau zborul cât mai aproape de data plecării, acum aceștia rezervă, în medie, cu 34 de zile înaintea deplasării. Potrivit datelor furnizate de Vola.ro, zborurile către Portugalia au cea mai mare fereastră, fiind rezervate cu 54 de zile înainte, pe când zborurile către Irlanda sunt cele mai spontane, fiind rezervate cu numai 19 zile înainte.
Călătorii își rezervă acum deplasările cu mai mult timp înainte și grație numeroasele produse de protecție (Flex, Fast Refund, Trip Protect, Vola Medical, asigurare medicala care include și asigurare de bagaje pierdute sau deteriorate) a călătoriei care au apărut ca urmare a situațiilor neprevăzute din pandemie. 26% din cei care au rezervat zboruri prin Vola.ro au inclus cel puțin un astfel de produs în pachetul lor.
Printre opțiunile alese cel mai des se numără Vola Trip Protect, care le asigură călătorilor deplasarea chiar dacă zborul le este anulat. Vola găsește alternative de zbor rapide și gratuite pentru clienți, cu orice companie aeriană, pentru ca pasagerii să ajungă fără griji la destinație. Un alt produs preferat este Fast Refund, prin care Vola le asigură călătorilor afectați de anularea sau schimbarea zborului o rambursare aproape instantanee a contravalorii biletului, fie sub formă de cash sau imediat sub formă de voucher utilizabil pentru orice achiziție la orice companie aeriană.
Toamna aceasta, cel mai ieftin bilet de avion a costat 80 de euro
Conform datelor emise de Vola.ro, cele mai mai populare destinații sunt și cele mai ieftine. De exemplu, prețul mediu pentru un bilet către Italia costă 80 de euro, cel mai ieftin zbor din această toamnă. Zboruri ieftine pot fi găsite și către Belgia, Austria și Danemarca, acestea fiind și destinații către zboară mai multe companii aeriene. Tendința este ușor de intuit: cu cât e o cerere mai mare pe anumite zboruri, cu atât prețurile scad și destinația e mai atractivă.
În același timp, merită precizată preferința călătorilor pentru zborurile directe (alese de 57% dintre clienții Vola), în detrimentul celor cu escală (alese de 43% dintre călători), care, deși oferă prețuri mai bune adesea, nu sunt la fel de ușor de gestionat.