Turismul internațional s-a bucurat de semne de revenire în iunie și iulie 2021, pe măsură ce unele destinații au relaxat restricțiile de călătorie, iar campania globală de vaccinare a avansat în multe părți ale lumii.
Conform celei mai recente ediții a Barometrului Mondial al Turismului, realizat de Organizația Mondială a Turismului, în jur de 54 de milioane de turiști au trecut frontierele internaționale în iulie 2021, în scădere cu 67% față de aceeași lună din 2019. Totuși, aceste date reprezintă cele mai puternice rezultate din aprilie 2020. Spre comparație, în luna iulie a anului pandemic 2020 au fost înregistrate aproximativ 34 de milioane de sosiri internaționale, mult sub cifra de 164 milioane înregistrată în 2019.
Potrivit Organizației Mondiale de Turism, majoritatea destinațiilor care raportează date pentru iunie și iulie 2021 au înregistrat o revenire moderată a sosirilor internaționale comparativ cu 2020. Cu toate acestea, 2021 continuă să fie un an provocator pentru turismul global, cu sosiri internaționale în scădere cu 80% în ianuarie-iulie, comparativ cu 2019. Asia și Pacificul au continuat să sufere cele mai slabe rezultate în perioada ianuarie-iulie, cu o scădere de 95% a sosirilor internaționale comparativ cu 2019. Orientul Mijlociu (-82%) a înregistrat al doilea cel mai mare declin, urmat de Europa și Africa (ambele -77% ). America (-68%) a înregistrat o scădere comparativ mai mică, Caraibe arătând cea mai bună performanță dintre subregiunile mondiale. Între timp, unele insule mici din Caraibe, Africa, Asia și Pacific, împreună cu câteva destinații mici europene au înregistrat cele mai bune performanțe în iunie și iulie, cu sosiri apropiate sau uneori depășind nivelurile pre-pandemice.
Această îmbunătățire a fost susținută de redeschiderea multor destinații către călătorii internaționale, mai ales în Europa și America. Relaxarea restricțiilor de călătorie pentru călătorii vaccinați, împreună cu progresele înregistrate în implementarea vaccinurilor COVID-19, au contribuit la ridicarea încrederii consumatorilor și la restabilirea treptată a mobilității sigure în Europa și în alte părți ale lumii. În schimb, majoritatea destinațiilor din Asia rămân închise călătoriilor neesențiale.
Deși destinațiile au continuat să raporteze venituri slabe din turismul internațional în primele șapte luni ale anului 2021, mai multe au înregistrat o îmbunătățire modestă în iunie și iulie, iar unele chiar au depășit câștigurile din 2019. Dintre destinațiile mai mari, Mexicul a obținut aproximativ aceleași încasări în turism în iunie 2021 ca în 2019 și în iulie a înregistrat o creștere de 2% față de 2019.
Perspectivele pentru lunile septembrie-decembrie 2021 rămân mixte, potrivit ultimului sondaj al Grupului de experți al OMT, 53% dintre respondenți considerând că perioada va fi mai proastă decât se aștepta. Doar 31% dintre experți așteaptă să obțină rezultate mai bune spre sfârșitul anului. Sondajul arată, de asemenea, că majoritatea profesioniștilor din turism continuă să se aștepte la o revenire pentru călătorii internaționale în 2022, mai ales în al doilea și al treilea trimestru.
Aproape jumătate din toți experții (45%) continuă să vadă că turismul internațional revine la nivelurile din 2019 în 2024 sau mai târziu, în timp ce 43% indică o redresare în 2023.