Via Transilvanica, traseul de drumeție care străbate România din Bucovina până în Banat, poate fi explorat, de acum înainte, și prin imaginile Google Street View.
Compania Google și asociația Tășuleasa Social au organizat la București, la 24 octombrie 2023, evenimentul de lansare a imaginilor Street View de pe Via Transilvanica. Via Transilvanica este un traseu de drumeție de distanță lungă, totalizând 1400 kilometri. El poate fi străbătut pe jos, pe bicicletă sau, în anumite zone, poate fi parcurs pe cal. Acest gen de trasee reprezintă un concept cunoscut pe mai multe continente, fie că e vorba de drumuri de pelerinaj, cum ar fi El Camino din Spania, sau trasee naturale, precum Appalachian Trail din Statele Unite.
Imaginile celui mai lung traseu de drumeție din România au fost realizate cu echipament montat pe un triciclu asistat electric, astfel încât fotograful să aibă posibilitatea să se concentreze asupra activității fotografice propriu-zise. La finalul lunii septembrie 2023, Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului la ediția 2023 a European Heritage Awards.
Via Transilvanica pornește din județul Suceava, chiar de la poarta Mănăstirii Putna. Traseul continuă prin Moldova și Transilvania, ajungând inclusiv la fosta cetate romană Ulpia Traiana Sarmizegetusa, apoi ajunge în Banat și are punctul final la Turnu Severin, lângă ruinele podului lui Traian.
Gazdele evenimentului de lansare a imaginilor Street View au fost Elisabeta Moraru, country director Google România, și Alin Ușeriu, fondatorul Tășuleasa Social, organizația care a inițiat Via Transilvanica. Alături de Alin Ușeriu s-a aflat Tibi Ușeriu, unul dintre cei mai cunoscuți alergători de anduranță din lume și unul dintre fondatorii Via Transilvanica. Invitați de onoare la evenimentul de lansare a imaginilor digitale Via Transilvanica au fost Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Michael Dickerson, adjunctul șefului misiunii la Ambasada SUA, Mircea Fechet, ministrul Mediului, și actorul Marcel Iureș, „ambasador” Via Transilvanica.
Marcel Iureș a făcut și câteva mărturisiri, în exclusivitate pentru „România Liberă”. El a recunoscut că deocamdată a parcurs foarte puțin din traseul Via Transilvanica dar a subliniat că, atunci când era mult mai tânăr, a avut pasiunea drumeției. După România, Marcel Iureș ne-a spus că iubește cel mai mult regiunea Toscana a Italiei – mai precis orașul Siena, dar și Scoția.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!