1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăLifestyleTravelAnularea zborului - drepturile pasagerilor aerieni

Anularea zborului – drepturile pasagerilor aerieni

Dacă obișnuiți să călătoriți frecvent cu avionul, cu siguranță ați avut și momente când v-ați confruntat cu zboruri anulate sau întârziate, însă câți dintre voi știți că puteți primi compensații financiare pentru astfel de inconveniente? 

În conformitate cu EC 261, aveți dreptul la https://aircashback.com/ro/despagubiri-pentru-zboruri-anulate în următoarele situații:

– Dacă zborul vostru era în UE

– Compania aeriană v-a anunțat de anularea zborului cu mai puțin de 14 zile înainte de data programată.

– Motivul anulării ținea de compania aeriană: probleme tehnice, greve ale angajaților companiei aeriene, dificultăți operaționale ce intră în controlul companiei aeriene.

Dar înainte de toate, să vedem ce înseamnă un zbor anulat. Conform Regulamentului UE, un zbor anulat reprezintă un zbor care nu a mai anulat conform planificării anterioare și pe care a fost rezervat cel puțin un loc.

Conform Regulamentului UE, pasagerii afectați de zborurile anulate pot beneficia de despăgubiri de până la 600 euro, cu condiția ca anumite criterii să fie îndeplinite.

Drepturile pasagerului în cazul zborurilor anulate

În primul rând, aveți dreptul la rerutare pe un alt zbor sau rambursarea integrală a contravalorii biletului / biletelor. Pe lângă acestea, dacă anularea zborului este făcută cu mai puțin de 14 zile față de data programată a zborului, puteți avea dreptul și la compensații financiare.

Când vine vorba de rerutare, compania aeriană este obligată să vă ofere un zbor alternativ la o dată apropiată de data inițială sau la o dată ulterioară, la alegere, în funcție de disponibilitate și preferințele voastre.

Compensația financiară în funcție de întârziere (zbor alternativ față de zborul inițial)

Dacă zborul anulat este înlocuit cu in zbor care vă duce la destinație cu o întârziere mai mică de două ore, puteți beneficia de o compensați de 125 euro, în condițiile în care distanța zborului e până în 1500 kilometri. La zborurile peste 1500 de kilometri, compensația financiară poate fi de minim 200 de euro, în funcție de întârzierea zborului alternativ față de zborul inițial. La zborurile mai lungi de 3500 kilometri, non-interne UE, compensațiile pornesc de la 300 euro și pot ajunge la 600 euro în funcție de durata întârzierii față de zborul inițial.

Conform Regulamentului UE, toate zborurile anulate din diferite motive ce țin de compania aeriană pot fi eligibile pentru compensații dacă înștiințarea se face cu mai puțin de 14 zile față de data programată a zborului.

Companiile aeriene pot evita plata compensațiilor în anumite condiții:

– Anunță pasagerii de anularea zborului cu minim 14 zile înainte de data programată a zborului.

– Anunță pasagerii de anularea zborului în intervalul 7-13 zile și oferă zbor alternativ care decolează cu cel mult 2 ore înainte de ora inițială și ajunge la destinație cu mai puțin de 4 ore întârziere.

– Anunță pasagerii de anularea zborului cu mai puțin de 7 zile față de data inițială și oferă zbor alternativ de decolează cu cel mult o oră față de cea inițială și ajunge la destinație cu cel mult 2 ore întârziere.

Pe lângă aceste compensații financiare, drepturile pasagerilor mai prevăd și alte facilități în cazul zborurilor anulate. Dacă sunteți blocați în aeroport, în așteptarea următorului zbor, compania aeriană trebuie să vă asigure hrană și apă, plus acces la apeluri telefonice. Dacă zborul alternativ este în ziua următoare, aveți dreptul și la cazare plus transfer între aeroport și hotel și retur.

Aveți dreptul la rambursare între 30% și 75% din prețul biletului dacă pe zborul alternativ aveți parte de un downgrade de clasă sau servicii. De exemplu, aveați bilet la clasa business, dar pe zborul alternativ ați primit la economic, atunci aveți dreptul să cereți rambursare din contravaloarea achitată pe biletul inițial.

Regulamentul UE se aplică pentru următoarele tipuri de zboruri dacă operatorii aerieni sunt din Uniunea Europeană sau din afara UE:

– Zboruri între destinații din UE

– Zboruri între destinații din UE și non-UE

În cazul companiilor aeriene non-UE, se aplica Regulamentul EC 261 doar pentru zborurile din afara UE spre destinații din UE.

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă