-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăLifestyleTop 5 cel mai bine plătite meserii pentru femei, rezervate în trecut...

Top 5 cel mai bine plătite meserii pentru femei, rezervate în trecut bărbaților

Marja de ocupare a pozițiilor de către femei a crescut considerabil. Ba chiar mai mult, în zilele noastre este mult mai des întâlnită situația în care o femeie ocupă un post de conducere într-o companie.

Specialiștii HR spun că, în ultimii ani, peste 75% din companiile de succes au avut în conducere cel puțin o femeie. Iar în cazul a 30% dintre aceste companii femeia reprezintă chiar directorul general sau deținătorul companiei.

Pentru femeile care se îndreaptă în direcția antreprenoriatului, această veste este una excelentă. România se află pe locul 9 în topul țărilor care au companii conduse de femei, cu un procent de 28,9%.

Însă și pentru femeile care au statutul de angajat există vești surprinzătoare. În condițiile actuale, aproximativ 56% dintre femei câștiga la fel cât ar câștiga un bărbat pe același post sau chiar mai mult. Iar meseriile la care, în trecut, femeile nu ar fi avut acces, astăzi reprezintă uși deschise pentru fiecare reprezentantă a sexului frumos.

Iată un top al celor mai bine plătite meserii pentru femei, la care în trecut aveau acces bărbații.

1. Inginer de șantier
O meserie care pare perfectă pentru un bărbat, la prima vedere, poate bagă în buzunărele unei femei chiar până la 2000 de euro lunar, în România. Deși arhitectură și ingineria par a fi meserii de bărbați, peste 30% din absolvenții facultăților de profil din România sunt fete. Iar cele ce urmează ingineria și doresc să ajungă diriginte sau inginer de șantier, pot ajunge la unul din salariile menționate mai sus, în mai puțin de 5 ani.

2. Informatician – Tehnician IT sau programator
Informatica este unul dintre cele mai râvnite domenii din zilele noaste. Și asta pentru că salariile sunt extrem de atractive în acest domeniu, încă de la etapă de juniorat. Deși în trecut un tehnician IT sau un programator nu putea fi decât bărbat, astăzi există femei care câștiga chiar mai bine decât bărbații pe aceste posturi. Spre exemplu, în SUA, o femeie ce ocupă postul de tehnician IT poate ajunge la un salariu de 150.000 de dolari pe an. În România poate câștiga chiar câteva mii de euro pe luna, la o companie de renume.

3. Profesia de avocat
Deși mult mai întâlnită în rândul bărbaților, încă din vechime, meseria de avocat a început să facă din ce în ce mai des loc femeilor. În branșă, o femeie avocat cu 10 ani de experiență poate câștiga cu lejeritate 5000 de euro, fără a fi partener la o firmă. Statutul de partener i-ar putea chiar dublă veniturile.

4. Politician
Vă mai aduceți aminte vremurile și societățile în care femeile nu aveau dreptul nici la vot? Ei bine, lucrurile s-au schimbat dramatic de atunci. Acum pot ocupa chiar locuri de politician și există deja atâtea exemple în care femeile ocupă chiar postul de conducere suprem în stat. Cel mai cunoscut caz poate fi chiar cazul Croației, unde președintele Kolinda Grăbar Kitarovic are un salariu declarant de peste 3,2 milioane de euro lunar.

5. Șofer profesionist
Este o meserie care la prima vedere nu ar putea fi practicată de către femei. Fie din cauza riscurilor, fie din cauza programului și a ceea ce presupune meseria de șofer, femeile par a fi dezavantajate în această meserie. Totuși, există cazuri concrete de femei care au succes în aceasta nișă. Ba chiar mai mult, există și femei pilot de curse. Un exemplu foarte cunoscut este Danica Patrick, care în 2008 a reușit performanța de a obține pentru prima dată premiul Grand PrIx. De asemenea, a fost prima femeie din lume care a reușit să cucerească cursele IndyCar.

Acestea sunt doar 5 dintre meseriile care au făcut loc femeilor să câștige mult peste barbații din domeniu. Însă în România și în întreaga lume încep anual să existe meserii din ce în ce mai multe pentru femei și din ce în ce mai bine plătite. 

Sursa: Woman2Woman.ro – Femei de cariera

Cele mai citite

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Cristi Chivu revine pe teren pentru Ajax într-un meci al legendelor împotriva lui Real Madrid!

Cristi Chivu a fost protagonistul unui moment special pe "Johan Cruijff Arena", participând la un meci al legendelor organizat de Ajax Amsterdam cu ocazia...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...
Ultima oră
Pe aceeași temă