Imaginația joacă un rol foarte important în dezvoltarea copiilor, așa că trebuie stimulată în mod constant. Cărțile sunt cel mai bun mijloc prin care poți dezvolta imaginația copiilor, de aceea, îți prezentăm un scurt top al volumelor care deschid adevărate uși spre lumi imaginare.
Poveștile clasice ale copilăriei
Poveștile copilăriei nu se uită niciodată, prin urmare, îi poți prezenta copilului tău cele mai frumoase istorisiri ale lui H.C. Andersen și ale celorlalți autori cunoscuți. Unele povești cu tentă orientală sunt exact ce trebuie pentru a crea în mintea copiilor conexiuni logice și jocuri de rol imaginative. Caută carti online pe vivre.ro și vei găsi tot ce ai nevoie pentru a-ți crea o adevărată bibliotecă pentru cei mici, fără prea multe eforturi.
Efectul lecturii se va vedea imediat, iar imaginația copilului va începe să se dezvolte substanțial ca urmare a lecturii acestor povești cunoscute în întreaga lume.
Enciclopedii diverse
Enciclopediile sunt o modalitate extraordinară de a antrena imaginația și creativitatea, așa că poți apela și la ele. Enciclopediile vizează o multitudine de domenii și de subiecte, începând de la secretele corpului și terminând cu informații importante care țin de lumea în care trăim. Unele enciclopedii tratează subiecte diferite, defalcate pe tipuri de informații, astfel încât să vină în ajutorul copiilor și să îi ajute să înțeleagă toate lucrurile noi pe care le citesc. Deși, în trecut, enciclopediile vizau mai mult copiii de peste 6 ani, în prezent, acestea se adresează chiar și unor vârste mai mici, având conținutul desfășurat conform nivelului cognitiv specific.
Cărți senzoriale
Cărțile senzoriale sunt o modalitate perfectă pentru a explora creativitatea și imaginația copiilor cu vârste mai mici, de până la 3-4 ani. Cărțile senzoriale ajută, de asemenea, și la definirea motricității dar și la cunoașterea mai bună a simțurilor. Cărțile senzoriale sunt create astfel încât să atragă copiii și să le prezinte acestora informații pe care să le asimileze prin joacă, fără ca învățarea să fie percepută ca pe o presiune. Cărțile senzoriale pot fi plastifiate sau din materiale textile (fetru), cartonate sau realizate din inserții de materiale de diferite tipuri, care să ajute copilul să facă primii pași în ceea ce privește explorarea.
Cărți cu activități
Pentru mulți copii, activitățile de căutare se transformă în adevărate experiențe de dezvoltare a imaginației. Prezentul aduce în prim-plan nevoia de autonomie a copiilor și dezvoltarea capacității acestora de a se descurca și de a găsi soluții. În consecință, o soluție perfectă pentru dezvoltarea spiritului autonom poate fi folosirea cărților de căutare sau a cărților cu diferite activități, care îi vor atrage pe copii ca pe un magnet.
Cărțile cu povești moderne
Dacă ai crezut că doar poveștile vechi pot avea un ecou în ceea ce privește dezvoltarea imaginației copiilor, ei bine, te înșeli. Și scriitorii moderni reușesc să facă același lucru. Unele povești moderne, care aparțin chiar unor scriitori autohtoni, stârnesc un puternic ecou în imaginația celor mici. Așadar, poți cumpăra cărți de povești sau poezii scurte, despre istorisiri care să conțină idei și personaje deosebite, pe care să le poți prezenta juniorului în vederea dezvoltării cognitive și emoționale.
Cărțile pot schimba foarte mult percepția celor mici în raport cu lumea exterioară și îi pot determina să spargă barierele limitative ale logicului, pentru a pătrunde în lumi fantastice, pline de imaginație. Alege, așadar, ce este mai bun pentru copilul tău, în timp ce îi dezvolți și pasiunea pentru lectură, de care va avea nevoie de-a lungul vieții.