12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleTendinţe retro – moda psihedelică

Tendinţe retro – moda psihedelică

În perioada de după război, predomina o sumedenie de elemente monotone: nuanţe de gri, alb şi negru, pantaloni cu dungă la bărbaţi, cămăşi iuni majoritatea albe. În ciuda numeroaselor idei contradictorii(când a apărut a fost privită cu ostilitate, alţii fiind chiar oripilaţi),  nimeni nu poate să contrazică faptul că moda adusă de fenomenul hippie a fost deosebit de spectaculoasă şi frumoasă, mai ale că aducea un spectacol în plină stradă. În afară de libertatea în alegeri, comoditate, combinaţii puternice de culori, moda hippie a adus accent pe accesorizare, modele şi inspiraţie orientală, în special indiană, modelele cu figuri geometrice, elemente retro şi coafurile afro, toate aceste idei rămânând valabile în trendurile actuale.
 De aceea nu este de mirare că moda psihedelică revine în actualitate, în zilele noastre fiind oferite pe piaţă elemente vestimentare şi accesorii care ţin de această modă.
 

Cum arăta

Prin culori, modele şi noutăţi, moda psihedelică a devenit un adevărat spectacol stradal.
Pantalonii la bărbaţi au devenit foarte excentrici, mergându-se pe extremităţi (contrar cum fusese până atunci), foarte strâmţi la gleznă sau foarte evazaţi, precum şi pantalonii tip şalvar.  Florile, simbolul mişcării hippie, erau imprimate pe haine, purtate în păr sau pictate pe faţă şi împodobeau orice obiect care aparţinea unui hipi. Cămăşile bărbăteşti erau din materiale uşoare cu floricele iar multe elemente vestimentare au devenit unisex.

De altfel, imprimeurile florale foarte colorate, folosite atât la femei cât şi la bărbaţi, au reprezentat cel mai important element al modei hippie.
Accesoriile erau deasemenea elemente importante ale modei hippie şi, cel mai adesea, erau în formă de floare sau simbolul păcii. În această privinţă, multe elemente au fost preluate din cultura indienilor americani. Imprimeurile florale foarte colorate, folosite atât la femei cât şi la bărbaţi, au reprezentat cel mai important element al modei hippie.

Între materialele folosite în moda hippie se numărau: bumbacul, cânepa, pielea, mătasea, catifeaua, velurul, chiar şi blana. Imaginea unui hippie este a unei persoane împodobite şi accesorizate: eşarfe, pălării (la bărbaţi cu boruri mari), ochelari (preferaţi cei rotunzi lansaţi de John Lenon în urmă cu puţin timp), brăţări şi lanţuri, inele şi coliere, fireturi şi franjuri, pinteni, cordoane şi curele, chiar şi pietre naturale în diverse forme agăţate la gât.

Jachetele lejere din piele naturală întoarsă, cu franjuri la mâneci şi umeri, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, care se pot purta nu numai primăvara şi toamna ci şi vara, au fost în topul modei mulţi ani.
Tot hippie au fost cei care au adus pe tapet elemente retro, de sine stătătoare sau ca accesorii, uniformele militare, cu cât mai vechi şi mai împodobite, cu atât erau mai apreciate în show-ul oferit.
 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă