In ultimele decenii, energia alternativa, denumita sugestiv si “energia verde”, este adusa tot mai frecvent in atentia opiniei publice, ca fiind o resursa economica si prietenoasa cu mediul inconjurator, pentru obtinerea energiei termice si electrice atat la nivel macro, cat si individual. Odata cu dezvoltarea industriala si tehnologica, omenirea a exploatat constant resursele conventionale de combustibil fosil care pe langa faptul la ca se gasesc in cantitati tot mai mici, au un impact extrem de negativ asupra mediului.
Asadar, folosirea elementelor din natura, precum apa, vantul sau pamantul, in producerea energiilor de diverse tipuri, devine cea mai sustenabila si eficienta solutie.
Sa trecem in revista cele mai cunoscute tipuri de energie alternativa, si avantajele utilizarii lor atat la nivel de masa, cat si pentru consumul propriu:
Energia eoliana.
https://www.shutterstock.com/download/confirm/1089382013?src=rTaYRVswEkBE1uBVOb1vzg-1-1&size=medium_jpg
Se refera la energia vantului, denumita si energie cinetica, captata si transformata in energie electrica prin intermediul turbinelor. Aceasta este avantajoasa in zonele cu vant puternic, fiind accesibila uzului casnic, pentru producerea energiei electrice, necesara iluminatului. Avantaul energiei eoliene, consta in faptul ca vantul este o resursa inepuizabila ce poate fi obtinuta cu costuri reduse, prin instalarea turbinelor electrice.
Energia solara.
https://www.shutterstock.com/download/confirm/585345260?src=qjmQ3jTiig-6zdOkUN9sHA-1-11&size=medium_jpg
Oamenii de stiinta estimeaza ca razele soarelui ofera una dintre cele mai promitatoare resurse de energie alternativa, ce va fi folosita multe decenii de acum incolo. Puterea solara este captata si transformata in energie electrica prin intermediul panourilor fotovoltaice, sau termica prin intermediul panourilor solare. Tot mai multi oameni apeleaza la energia solara pentru a-si incalzi locuinta si a produce apa calda deoarece investitiile initiale in sistemul de panouri solare se amortizeaza rapid, bucurandu-se, mai apoi, de energie in mod gratuit. Un aspect mai putin cunoscut despre energia solara e faptul ca aceasta se stocheaza si pe timpul noptii, dar si in timpul iernii.
Energia hidroelectrica.
https://www.shutterstock.com/download/confirm/1166660776?src=UXZp48lXaQXbl0VlaB7l0w-1-5&size=medium_jpg
Aceasta tip de energie se exploateaza din potentialul apelor indiguite de baraje. Curgerea apei pune in miscare o turbina care genereaza energie electrica. Se obtine in mod natural, fara utilizarea substantelor chimice, apa folosita la producerea curentului electric fiind din nou stocata in baraj si refolosita in acelasi scop. Energia hidroelectrica nu reprezinta, inca, o alternativa accesibila pentru uz casnic.
Biomasa.
https://www.shutterstock.com/download/confirm/1147849961?src=GTK-HM5eRwC_LoPsjkdfMw-1-5&size=medium_jpg
Se foloseste pentru producerea energiei termice prin reactiile chimice obtinute din arderea deseurilor. Aceasta este o resursa de energie folosita la nivel global, datorita numeroaselor resurse de reziduri animale, forestiere etc., regasite in natura.
Energia geotermala.
https://www.shutterstock.com/download/confirm/770618620?src=UstpE4InXzRlVFJSmXsObg-1-0&size=medium_jpg
Aceasta se obtine din interiorul pamantului, folosind pompe de caldura. Presiunea si aburii gheizerelor sunt utilizate pentru a pune in functiune turbinele generatoare de curent electric. Impactul asupra mediului este minim, iar exploatarea ei implica costuri reduse.
Acestea sunt doar cateva dintre energiile alternative care le vor inlocui pe cele conventionale, in nu foarte mult timp, dupa cum se prezinta lumea la momentul actual. Utilizarea exclusiva a energiei verde va schimba complet modul in care se produc bunurile de consum larg, modul in care ne vom imbraca si ne vom conduce masinile, si desigur, felul in care ne vom construi locuintele proprii. Sa ne amintim, asadar, ca e trist si inutil sa distrugem minunatul ecosistem al planetei din dorinta noastra avida de expansiune si putere, cand putem sa invatam sa coabitam cu natura si sa ne folosim de minunatele ei daruri.