A fi tu însăți, persoana autentică și asumată la care aspiri, înseamnă un efort constant și totodată o mare realizare. Reprezintă o sursă de satisfacție personală, succes profesional și prestigiu social. Pentru ca toate acestea să fie posibile, ai nevoie de încredere în sine. Iată care sunt cei mai importanți pași în câștigarea încrederii în forțele proprii:
Îngrijește-te de aspectul exterior
Trupul este corabia sufletului, de aceea trebuie să te îngrijești de sănătatea ta și de aspectul exterior: să ai o postură dreaptă, un mers sigur și hotărât, să porți haine curate și potrivite pentru diferite situații în care te afli (serviciu, plimbare, ocazii speciale ș.a.).
Modul în care te prezinți în fața celorlalți reprezintă o oglindă a părerii pe care o ai despre propria persoană, așa că stima de sine începe cu stima pe care o porți celorlalți, printr-un look îngrijit și decent.
Învață să te pui în valoare când ești în public
Te vei afla de cele mai multe ori înconjurat de oameni: colegi, cunoscuți, colaboratori, persoane pe care nu le știi. Ca să te simți în largul tău și să-ți faci cunoscute ideile într-o manieră convingătoare, participă la un curs de public speaking, pentru a învăța cum să te exprimi în fața celorlalți și cum să apari ca un om calm, cu încredere în sine.
Gândește pozitiv în toate situațiile
Gândurile negre, timiditatea, frustrările, temerile – toate aceste sentimente distructive reprezintă piedici majore pentru încrederea în sine. Adoptă o atitudine pozitivă și ai încredere în forțele proprii. De cele mai multe ori situațiile prin care treci nu sunt nici pe departe atât de complicate și de nerezolvat, precum le vezi tu prin prisma negativismului care nu te lasă să fii cea mai bună versiune a ta.
Rezervă-ți timp pentru dezvoltarea personală
Construirea încrederii reprezintă un antrenament fizic și mental de lungă durată, de aceea este necesar să-ți faci timp pentru dezvoltarea personală. Oricât de ocupată ți-ar fi ziua, rezervă-ți câteva minute pentru tine, ca să citești ceva interesant, să afli ceva nou în domeniul tău de activitate sau pur și simplu să dansezi pe melodia preferată. Nu lăsa rutina să te demotiveze și găsește mereu lucruri noi pe care să le înveți, ca să evoluezi constant.
Stabilește-ți obiective de perfecționare și îndeplinește-le
Încrederea în sine se construiește cu disciplină, așa că este bine să-ți stabilești mereu obiective care să contribuie la perfecționarea ta personală și profesională. Planifică riguros îndeplinirea lor și vei vedea că parcurgerea cu succes a etapelor îți va aduce satisfacții mari, vei deveni un om mai sigur pe el, mai optimist și cu o mentalitate de învingător.
Poartă-te cu ceilalți așa cum ai vrea să se poarte ei cu tine
Empatia reprezintă o condiție de bază a construirii încrederii de sine. Niciun om nu este o insulă, cu atât mai mult atunci când vrei să-ți consolidezi forța mentală și să devii o persoană mai puternică, mai implicată social, cu relații mai bune cu cei din jur.
Toate acestea sunt posibile dacă reușești să-i înțelegi pe ceilalți. Să te pui în locul lor și să te comporți cu ei într-o manieră adecvată, așa cum ai vrea să se poarte și ei cu tine. Puterea exemplului este impresionantă, iar obiceiul de a respecta și menaja sentimentele celorlalți te va face și pe tine un om mai bun.
Participă la activități de voluntariat
Un pas important către cunoașterea de sine și întărirea încrederii în propria persoană îl reprezintă implicarea în activități civice și acțiuni de voluntariat. Vei învăța adevărata valoare a lucrurilor, importanța cumpătării și vei descoperi resursele proprii de umanitate. Urmează aceste etape ale cunoașterii și încrederii în sine și vei îmbunătăți modul în care trăiești și te percepi ca persoană.