Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Casele, apartamentele, accesoriile dar şi vehiculele devin tot mai inteligente, mai comode şi eficiente

Soluţii noi pentru casele inteligente

Locuinţele oferă astăzi mai multă siguranţă şi opţiuni, iar la baza acestui progres stau noii senzori, mult mai performanţi, precum şi soluţiile de conectivitate şi software, dispozitivele cu funcţii web pentru diverse aparate

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 17.08.2018 - 18:29

Soluțiile bazate pe cloud pot analiza date oferite de senzori, cum sunt calitatea aerului și activitatea umană din clădiri.

Suntem deja obişnuiţi de mai mulţi ani cu funcţiunile de bază ale sistemelor de casă inteligentă prin care sunt automatizate (putând fi comandate de la distanţă) mai multe sisteme: electric, de încălzire, ventilare/răcire, umbrire.

În prezent pentru casa inteligentă sunt deja disponible aspiratoarele şi echipamentele de tuns iarba conectate. Acestea sunt robotizate şi dotate cu inteligență artificială.

La bază este echiparea cu senzori care scanează și realizează hărți interactive ale mediului lor, putându-li-se solicita sarcini specifice, precum şi instrucțiuni despre zonele unde nu trebuie să meargă.

Unele pot fi controlate chiar prin comenzi vocale folosind Amazon Alexa. Un exemplu de acest fel este aspiratorul Roxxter realizat de Bosch, precum şi echipamentul de tuns iarba Stihl.

Comenzile vocale Amazon Alexa au început să fie utilizabile şi pentru camerele de supraveghere pentru casele inteligente şi suntem la momentul în care întreg sistemul pentru case inteligente va putea fi operat cu ajutorul comenzilor vocale. Recent şi manevrarea ferestrelor de mansardă Velux poate fi realizată cu ajutorul comenzilor vocale, compania lansând împreună cu Netatmo kitul de control climatic Velux Active, o soluţie inteligentă de tip „plug&play“ pentru acţionarea (tot pe bază de senzori) a ferestrelor, rulourilor şi roletelor Velux. Sistemul se conectează cu Apple HomeKit, permiţând utilizatorilor să gestioneze climatul interior fie de acasă sau de la distanţă cu ajutorul dispozitivelor Apple.

Este un fapt necontestat că utilizarea dispozitivelor electronice în viața de zi cu zi este în creștere – fie că sunt purtate în timpul călătoriei sau folosite în casă.

Acest lucru face din ce în ce mai importantă îmbunătățirea modului în care interacţionează oamenii și tehnologia, în acest scop fiind dezvoltate interfeţe specializate pentru aparate de uz casnic, sisteme (încălzire, ventilare, etc.), tablete, roboţi casnici, etc. O astfel de soluţie este microscanner-ul Bosch. Acesta creează interfețe virtuale flexibile și intuitive și le proiectează la o rezoluție înaltă pe orice suprafață obișnuită.

 

Gadgeturi inteligente

Îndeosebi baia şi bucătăria sunt zonele cele mai uzuale pentru astfel de dispozitive, iar acţionarea lor se face de obicei tot pe bază de senzori cât mai performanţi.

Senzorul inteligent pentru baie se montează într-un loc din care poate monitoriza întreaga încăpere, iar prin intermediul unei aplicaţii de pe telefonul mobil anunţă ce temperatură şi umiditate există în cameră, dacă baia este ocupată sau nu, dacă s-a umplut cada cu apă sau dacă s-a încheiat programul maşinii de spălat rufe.

Dacă vreţi să îi daţi încredere copilului, lăsându-l să se spele singur, dar totodată să îl ştiţi în siguranţă, aveţi la dispoziţie un sistem de monitorizare modern, care transmite imagini wireless către tabletă sau smartphone, chiar dacă în încăpere sunt aburi sau lumină slabă, graţie tehnologiei cu infraroşii. Mai mult, aparatul vă permite să vorbiţi cu copilul în direct, în cazul în care acesta are nevoie de o indicaţie sau de ajutor.

Priza inteligentă pentru baie poate fi controlată printr-o aplicaţie de smartphone, oprindu-i curentul, în cazul în care vă amintiţi că aţi plecat de acasă în grabă şi aţi uitat ceva în priză, în stare de funcţionare (de exemplu, placa de păr sau uscătorul de rufe). Cel mai mare avantaj este că veţi face economie de curent electric (cu siguranţă, ştiţi că majoritatea aparatelor din casă consumă curent când sunt conectate la priză, chiar dacă se află în stand-by) şi totodată veţi preveni posibilele accidente.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

loading...