2.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăLifestyleSedentarismul: 5 riscuri serioase la care te supune

Sedentarismul: 5 riscuri serioase la care te supune

Sedentarismul a devenit în ultimii ani o problemă serioasă de sănătate publică în multe țări, în special în cele dezvoltate. Folosirea autoturismului pentru deplasare, inclusiv pe distanțe scurte, activitățile profesionale care solicită șederea îndelungată pe scaun și înlocuirea activităților recreative care presupuneau mișcare cu internetul, jocurile video sau vizionarea de filme contribuie la formarea unui stil de viață sedentar. Conform specialiștilor, adulții au nevoie de cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată săptămânal, însă foarte puțini sunt aceia care respectă această recomandare. Lipsa mișcării supune organismul la diverse riscuri de sănătate. Descoperă în continuare 5 dintre acestea care pot avea consecințe serioase asupra corpului tău.

 

1.  Boli cardiovasculare
Oamenii de știință au studiat legătura dintre sedentarism și riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și au descoperit că 2 ore de ședere sunt de ajuns pentru a-l crește cu până la 17 procente. Riscul de a dezvolta hipertensiune arterială este, de asemenea, semnificativ mai mare la persoanele care nu fac mișcare, inclusiv la copii și adolescenți. Varicele, trombozele, hemoroizii și problemele de circulație a sângelui pot fi prevenite prin exercițiu fizic regulat. Nu este nevoie să practici un sport intens, o plimbare de jumătate de oră în ritm alert sau câteva exerciții efectuate la fiecare oră de stat pe scaun fiind de ajuns pentru a îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular. Cel mai mare risc pentru persoanele sedentare este apariția infarctului miocardic sau cerebral. Mișcarea zilnică și evitarea perioadelor de ședere prelungită sunt esențiale pentru prevenirea acestora.

 

2.  Obezitate
Omenirea cunoaște o adevărată epidemie de obezitate, fără precedent în istorie. Principalul vinovat este sedentarismul, care dereglează procesele naturale ale corpului. Astfel, metabolizarea grăsimilor se reduce și acestea se depun nu doar în zonele vizibile la exterior, ci și pe organele interne, ceea ce duce la probleme majore în întreg organismul. Obezitatea poate afecta și articulațiile și întregul sistem osos, din cauza greutății. În plus, persoanele obeze au frecvent probleme emoționale și psihice din cauza complexelor asociate aspectului fizic, a modului în care ceilalți îi privesc sau a sentimentelor de vinovăție.

 

3.  Diabet
Lipsa activității fizice amplifică rezistența organismului la insulină, astfel că nivelul de glucoză din sânge crește peste valoarea normală. Perioadele lungi de inactivitate asociate joburilor statice, privitului la televizor, folosirii calculatorului sau altor device-uri îți afectează metabolismul și te face vulnerabil în fața diabetului. Acesta este o boală cu consecințe grave, care scade calitatea vieții și poate afecta numeroase organe și funcții ale corpului. Pentru a o preveni este bine să întrerupem perioadele de inactivitate cel puțin o dată la fiecare oră cu câteva exerciții intense.

 

4.  Dureri de coloană
Statul îndelungat la birou și alte forme de sedentarism reprezintă cauze frecvente ale durerilor de coloană, gât sau șolduri. În timp, discurile interverterbale se comprimă și apare hernia de disc, afecțiune care se manifestă prin dureri cronice severe. Nici statul pe scaunul mașinii, pe canapea sau în pat nu este benefic pentru oase și mușchi, riscul de a ajunge la hernie fiind mare în lipsa kinetoterapiei și a adoptării unui stil de viață activ.

 

5.  Alterarea stării psihice și emoționale
Mișcarea declanșează în corp eliberarea serotoninei și a dopaminei, hormoni care ne dau starea de bine. Când te echipezi cu haine potrivite și încălțăminte pentru bărbați sau femei adecvată și faci o plimbare, o drumeție sau un sport îți ajuți și mintea, nu doar corpul. În plus, activitățile fizice ajută la descărcarea tensiunii nervoase și ne îmbunătățesc stima de sine, pentru că ne fac să ne simțim capabili și puternici. În lipsa activității fizice regulate, organismul face cu greu față stresului și mintea poate fi copleșită de sentimente negative.

Sedentarismul ne pune în fața unor riscuri serioase pentru sănătate, așa că fă cât mai multă mișcare. Echipează-te corespunzător de aici și bucură-te de activitatea fizică preferată.

 

Referințe:

MedlinePlus. “Health Risks of an Inactive Lifestyle.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, 24 Mar. 2021, medlineplus.gov/healthrisksofaninactivelifestyle.html

Cele mai citite

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...
Ultima oră
Pe aceeași temă