12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăLifestyleS-a deschis primul și unicul muzeu de artă deschis pe Aeroportul Internațional...

S-a deschis primul și unicul muzeu de artă deschis pe Aeroportul Internațional Henri Coandă

Primul și unicul muzeu de artă deschis pe Aeroportul Internațional Henri Coandă marchează 183 de ani de la nașterea marelui Grigorescu printr-o expoziție care reunește câteva dintre cele mai emblematice lucrări semnate de fondatorul picturii românești moderne: „Țărăncuţă cu basma albă”, „En plein soleil”, „Toamnă pe Valea Doftanei”, „Stânci în pădurea Fontainebleau”, „Peisaj la Câmpina”, ”Bivuac în Câmpia Dunării, Războiul pentru Independență”, „Țărăncuță cu mărgele roșii”, „Portret de nobilă”, „Natură statică cu mere roșii”, „Țărăncuță la fântână”, toate din colecții private.

Un milion de euro – aceasta este valoarea operelor pe care le găzduiește în cadrul acestei spectaculoase expoziții Art Safari Airport Museum, ceea ce îl transformă în cel mai valoros muzeu dintr-un aeroport din Europa. Cel mai scump exponat? Lucrarea „Țărăncuță cu basma albă”. Aceasta a atins, în anul 2018, recordul absolut al pieței de artă românească, fiind vândută la licitație cu suma de 340.000 de euro.

De altfel, pictorul Nicolae Grigorescu rămâne lider în topul celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile din România în anul 2017, cu vânzări totale de 726.193 de euro pentru 18 opere adjudecate.

Nicolae Grigorescu este și va fi cel mai mare pictor român și, totodată, artistul prin care pictura românească s-a sincronizat cu pictura europeană. Cu un portofoliu de peste 4000 de lucrări de artă, Grigorescu rămâne un simbol național. „Nu ştiu dacă mai e pe lume vreo ţară al cărei pitoresc să se oglindească aşa de limpede şi de puternic în opera unui artist; ceea ce pot spune e că Grigorescu, înfăţişând cum a înfăţişat, pe pânzele lui, podoabele şi sufletul patriei noastre, a făcut cu aceasta neamului nostru unul dintre acele preţioase daruri care iau loc între puterile active ale unei naţiuni” – Alexandru Vlahuţă despre Nicolae Grigorescu

„Cred că toți cei care vor ajunge în țara noastră prin acest aeroport au șansa să cunoască o parte a sufletului românesc și prin această expoziție. Nicolae Grigorescu este reprezentativ pentru pictura românească și unul dintre cei care au contribuit, prin creațiile lor, la identitatea noastră. Mai mult, un loc de tranzit devine un loc al cunoașterii și nu pot decât să felicit organizatorii. Arta trebuie să meargă spre publicul larg, atât în instituții de cultură, cât și în spații neconvenționale”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

“Sintagma este deja arhicunoscută, dar iată că, de data aceasta, aeroportul devine poartă către cultură, către simboluri esențiale pentru identitatea noastră. Ne dorim ca, la plecare, pasagerii să rămână cu această amintire despre România și să poarte în suflet această amprentă artistică. Suntem onorați să găzduim această expoziție care promovează arta româneasca”, a declarat Directorul General al Companiei Naționale Aeroporturi București, Cosmin Cătălin Peșteșan.

Art Safari și Compania Națională Aeroporturi București au inaugurat Art Safari Airport Museum pe data de 30 martie, în zona de îmbarcare a Aeroportului Internațional Henri Coandă Bucure­ști.

Airport Museum a luat naștere din ințiativa comună a Art Safari ș­i a Companiei Naționale Aeroporturi Bucureș­ti ș­i este rezultatul unui parteneriat cultural prin care se doreș­te promovarea artei româneș­ti, atât istorice, de patrimoniu, cât și contemporane. Urmând modelul marilor aeroporturi din lume – San Francisco, Istanbul, Amsterdam ori Shanghai – care expun în terminalele lor importante exponate reprezentative pentru istoria și arta țării gazdă, vitrinele expoziționale din aeroportul bucureștean vor contribui la comunicarea identității naționale prin artă vizuală și la înfrumusețarea experienței călătorilor.

Art Safari, operator cultural independent care acționează pe scena de artă din România, este cunoscut îndeosebi pentru organizarea anuală a Pavilionului de Artă București, ale cărui expoziții au fost vizitate de aprox. 195.000 de persoane în cele 7 ediții de până acum. Alături de expoziţiile curatoriale, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educational pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi.

Cele mai citite

Eliminarea facilităților fiscale lovește industria IT: salarii mai mici și riscuri de concedieri

Decizia de a elimina scutirile de impozite pentru angajații din IT de la începutul lui 2025 generează nemulțumiri în industrie. Salariile nete ale specialiștilor...

Incendiile din California forțează evacuarea a peste 100.000 de persoane

Locuitorii din zonele afectate de incendiile masive din California, SUA, au primit ordine de evacuare, în contextul extinderii rapide a flăcărilor. Potrivit oficialilor din Angeles...

Randamentul obligațiunilor britanice pe 30 de ani atinge un maxim istoric

Creșterea a fost determinată de o licitație, organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice Rata dobânzii pentru obligațiunile guvernamentale britanice pe termen de 30...
Ultima oră
Pe aceeași temă