4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăLifestylePuritatea naturii românești, în noi experiențe antreprenoriale

Puritatea naturii românești, în noi experiențe antreprenoriale

La o plimbare agale prin cartierul Cotroceni, cu parfum de București interbelic, o frumoasă casă de început de secol XX te îmbie la un strop de relaxare. Este creația unei tinere antreprenoare, îndrăgostită de natura României și convinsă de beneficiile ei asupra minții și trupului.

Andreea Emilian te primește cu o amabilitate caldă, firească, într-un spațiu în care fiecare obiect trezește admirație, de la expoziția din holul casei până la decorul în care fiecare obiect este o lucrare de artă.

„Acesta este visul meu încă din facultate. Fondatorii Careless Beauty – singurul brand de produse cosmetice organice cu brevet de invenție din România – sunt prietenii noștri de familie, îi cunosc de copil, mergeam și culegeam plante împreună cu ei când eram mică. Poate că acest lucru m-a și determinat să urmez Facultatea de Biologie, cu specializarea botanică aplicată în cosmetică“, spune Andreea. Nu s-a întâmplat chiar așa, timp de 15 ani lucrând apoi, e adevărat, tot în domeniul beauty, dar într-o corporație.

Desprinderea de jobul în corporație a început să prindă contur, spune Andreea, nu cu mult timp în urmă: „Abia acum trei ani s-a conturat concret ideea de a crea un hub de frumusețe, cum îi spun eu, un loc în care să abordăm holistic frumusețea. În care, pe de o parte, să oferim tratamente faciale și corporale curate, sănătoase, cu produse organice și, pe de altă parte, să abordăm frumusețea și din alte perspective, încercând să retrezim simțurile“.

 

Reîntoarcerea la natură

În acest timp a făcut analize de piață, a studiat segmentul trendului organic de pe piața românească și a observat că acesta este în ascensiune. „Noi, românii, venim după anii ’90, în care totul a fost bombardat cu ce a însemnat produse cosmetice chimice, cu efect imediat, vizibil. Dacă vorbeam acum 10 ani despre riduri, cu clienții pe care-i aveam atunci, soluția era probabil retinolul. De vreo cinci ani, însă, pare că prinde contur această zonă de cosmetică organică. Am trăit o perioadă în care organic însemna doar partea de alimentație, începând să ne uităm cu mai mult discernământ pe etichete, să înțelegem că e bine să fim atenți la ce consumăm, dar acum se vede și o diferență în zona de cosmetică. Oamenii încep să fie atenți și, mai mult decât atât, ce m-a impresionat pe mine profund a fost că solicitarea femeilor de a fi frumoase nu mai vine cu o cerere de imediat, ci de sănătos: Vreau să-mi simt pielea bine nemachiată! Și atunci, cred cu tărie că asta înseamnă cumva o reîntoarcere la natură. Dacă parfumeria însemna acum ceva timp atracție, putere, acum se caută arome cât mai naturale, relaxante, din natură, oarecum de romantism.“

Acestea fiind spuse, Andreea, având sprijinul total al soțului ei, a pus la bătaie economiile familiei și a pornit la drum spre împlinirea visului său din copilărie.

Și a avut noroc. Sau poate, atunci când ești hotărâtă să mergi pe un drum, convinsă că este ceea ce-ți dorești și poți să faci bine, lucrurile curg firesc.

Această casă, destinată parcă relaxării, a fost printre primele trei vizionate, iar în momentul în care i-a pășit pragul a știut că este exact ceea ce-i trebuie.

 

Îngrijirea organică presupune perseverență și răbdare

„Aici se întâmplă minunea – spune Andreea. Avem două tipuri de tratamente, faciale și corporale, ambele cu un brand românesc de dermato-cosmetice, produse organice brevetate; și, în afară de ele, folosim ca tehnică masajul manual, tradițional. Și pentru corp, și pentru față, fiind astfel ele însele o formă de terapie. Nu avem niciun fel de instrument chimic sau tehnic, produsele având zero chimicale în ele.

Ca pași concreți, ne cunoaștem întâi cu persoanele care ne trec pragul, la o cafea, o limonadă, apoi esteticianul nostru face o diagnosticare. Avem o discuție și se completează o fișă de consultație prin care încercăm să aflăm ce rezultate își doresc să obțină, iar ulterior are loc și o diagnosticare la lupă, făcută de estetician, un farmacist care a făcut și studii atestate de estetică aplicată. E importantă pregătirea de farmacist, pasiunea pentru plante, știind astfel foarte bine să integreze beneficiile acestora în cadrul unei discuții. Atunci când se identifică o afecțiune dermatologică ce nu ține de noi, le recomandăm doamnelor să consulte un dermatolog.“

Andreea știe că „această îngrijire organică presupune perseverență, răbdare și, dincolo de ceea ce se întâmplă aici în cabinet, presupune multă disciplină și acasă. De fapt, presupune un stil de viață. Ce vrem noi să conștientizăm sunt beneficiile pe care le putem obține – nu imediat, dar cu siguranță ele vor exista – printr-o rutină bine pusă la punct. De fapt, printr-o obișnuință sănătoasă și relaxantă“.

 

Frumusețea înseamnă încredere în tine

Relaxare, un mod de viață sănătos, un strop de grijă față de noi – iată ce dorește să ofere Andreea Emilian. „De aceea, ne dorim ca acest spațiu să funcționeze și ca unul în care să oferim ateliere, pe de o parte pe zona de informare și educare – mai corect spus, de conștientizare a beneficiilor oferite de produsele organice pielii noastre – și, pe de altă parte, consider că frumusețea este și o stare de spirit. Deci vom avea și ateliere în zona de dezvoltare personală, de creativitate, dar și altele, cum ar fi expoziții menite să se adreseze altor simțuri, pictură, poezie, muzică. În care să abordăm din mai multe direcții tot ceea ce înseamnă frumusețe. Pentru că, dincolo de o piele sănătoasă, frumusețea înseamnă încredere în tine, implicit o stare de spirit bună.“

În ceea ce privește zona de relaxare, Andreea dorește să ofere mai mult decât un tratament, o experiență. Îi place să spună că, atunci când îi treci pragul, poți lăsa rutina și consumul afară, și să trăiești un timp al tău și numai al tău. Și are deja acest feedback din partea celor care intră și îi spun apoi: „Am trăit aici o experiență a mea, personală, fie mirosul de plante mi-a adus aminte de copilărie, fie pur și simplu m-am odihnit și relaxat, lăsând mintea să retrăiască momente plăcute“.

 

Strop de grijă

Andreea Emilian colaborează cu medicul Maria Caba, cercetător la Institutul de Medicină Alternativă, cu Iulia Neagoe, care are un brand de parfumerie artizanală, și cu Andreea Tron, designer de țesături naturale. A integrat astfel în tratamentele corporale împachetări cu fibre naturale. Se adaugă prin masaj produsele direct pe corp, iar țesăturile sunt înmuiate în infuzie de plante, amestecată cu apă florală. Fie de cătină, cu efect puternic antioxidant, atunci când se vizează partea de fermitate, de întinerire, fie cu apă florală de sevă de mesteacăn sau de lavandă atunci când se urmărește zona de nutriție și relaxare.

Se folosesc plante din recoltele proprii ale familiei Oancea, acestea fiind produsele în care Andreea are cea mai mare încredere încă din copilărie. Pentru că, spune ea, „mi-am tratat fața pe vremea când acest brand nu era încă brevetat, am testat rețetele bunicii, ca să spun așa, și mi-am reparat o acnee severă pe care o aveam“.

Râde când o întreb de ce afacerea ei se numește pur și simplu „Strop!“. „M-am trezit și am spus: Strop să fie! Soțul meu a râs și m-a întrebat: Strop de ce? Prima dată am spus strop de grijă și apoi mi-au venit în minte mulți alți stropi: de frumusețe, de bine, de tihnă și strop de tine. Și, dincolo de asta, mi-am dorit un nume românesc, pentru că lucrăm cu produse românești, valorificăm capitalul plantelor și al tradițiilor românești.“

 

Probleme ale tenului cel mai des întâlnite

Cele mai semnalate probleme ale tenului, ne spune Andreea, rămân în continuare ridurile și îmbătrânirea pielii. O statistică arată că problema îmbătrânirii este una dintre cele trei cauze ale depresiei. Real vorbind, cea mai frecventă problemă este confuzia făcută între deshidratare și uscare, adică între lipsa de apă și lipsa de lipide. Și de foarte multe ori, dacă nu există oameni specializați care să te îndrume, riscul este să folosești, de exemplu, produse nutritive care să nu fie potrivite și să conducă la alte probleme. De la Andreea aflăm că cele mai multe probleme cu care se vine la ea sunt cele de ten asfixic, un ten mixt în general, chiar normal cu tendințe de mixt, care are la suprafață un strat de sebum uscat ce blochează porii și nu permite oxigenarea. Nu este un tip de ten, ci o problemă care categoric poate fi tratată prin curățare constantă și corectă a tenului zilnic și cu produse adecvate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă