Lectura influențează în mod direct evoluția celor mici. Nu doar că le dezvăluie o lume a fantasticului, în care orice este posibil, dar le dezvoltă, de asemenea, imaginația și creativitatea. Psihologii au ajuns la concluzia că atunci când adulții și copiii citesc împreună se creează o legătură emoțională profundă, de care aceștia au atâta nevoie. Primele cărți pentru copii au astfel un impact puternic pe termen lung în viața juniorilor, fiind instrumente esențiale în conturarea personalității lor.
Dezvoltarea comunicării, imaginației și creativității
Textele adaptate la diverse vârste își aduc un aport uriaș în dobândirea abilităților lingvistice de bază și în extinderea vocabularului. Fiind interactive, acestea stimulează gândirea și creativitatea, lărgesc orizontul și oferă noi perspective. Mai mult decât atât, acestea încurajează gândirea critică, cei mici putând adresa întrebări sau obiecta la anumite pasaje cu care nu sunt de acord sau cărora le găsesc o altă interpretare.
Autorii care scriu carti pentru copii au în vedere, în primul rând, hrănirea imaginației cititorilor. Lucrările ilustrate îi introduc în lumea artei și a literaturii, le stimulează conștientizarea senzorială și îi ajută să vadă, să audă, să guste, să simtă și să miroasă la un nivel imaginar. Iată, așadar, cum pot cei mici descoperi lumea înainte de a lua efectiv contact cu ea. Creațiile dedicate lor oferă practic posibilitatea de a experimenta ceva în imaginație înainte de a experimenta în viața reală.
Stabilirea propriului sistem de valori
Textele sau ilustrațiile sunt instrumente excelente în procesul de autocunoaștere. Acestea îi ajută pe cei mici să se descopere pe ei înșiși, să aibă o încredere mai mare în propriile forțe și să se conecteze cu alte persoane. Poveștile, basmele, fabulele și poeziile le arată că lumea poate fi privită din mai multe perspective, le sporesc capacitatea de a empatiza și de a-i înțelege mai bine pe cei din jur.
Știai că lecturarea unor cărți pentru copii îi poate ghida pe cei mici în trasarea propriului curs moral și etic? Subiectele abordate în rândurile acestora îi îndeamnă mereu să reflecteze asupra binelui și răului, să își stabilească propriul sistem de valori și să devină adulți onești și integri.
Experiențe culturale și educative
Aventurile captivante prezentate în paginile unor cărți pentru copii oferă șansa de a împărtăși experiențe culturale. Când mai mulți copii citesc aceeași carte, bucurându-se în acest fel de o experiență comună, se construiesc legături și punți între suflete și chiar generații. Atunci când copiii, părinții și bunicii împărtășesc cărți clasice, se formează legături familiale și comunitare extinse, creându-se un cadru comun de referință.
Textele științifice sau enciclopediile sunt o sursă splendidă de informații și experiențe. Acestea îmbogățesc bagajul de cunoștințe generale, prezintă personalități remarcabile ale lumii și aduc în prim-plan obiceiurile și modul de viață al altor popoare. Copiii descoperă astfel diversitatea culturală de pe Glob, învață despre arte, știință, religie, istorie, geografie, natură, matematică și tehnologie.
Lecturarea unor cărți pentru copii poate fi considerată o activitate amuzantă, relaxantă și educativă. Prilejul de a evada din spațiul curent în dimensiuni fantastice și de a râde, de a chicoti sau de a plânge la diverse paragrafe… doar cărțile îl pot oferi. Acești tovarăși minunați îți arată de fiecare dată că nu ești niciodată singur atunci când îi alegi să îți fie alături. E suficient să te cufunzi în povestirile cuprinse între coperțile lor pentru a înțelege și a simți acest lucru.