1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăLifestylePost Negru, Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Post Negru, Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Vinerea Mare este ultima zi de vineri din Postul Mare, dinaintea Paștelui și din Postul Mare, Iisus fiind răstignit în această zi. Este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui când se tine Postul Negru si se respecta anumite tradiții.

Iisus Hristos a fost răstignit în această zi și face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbate Mare.

“În Sfânta și Marea Vineri, se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insul­tele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, și înainte de toate, crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, ce a fost răstignit împreună cu El.” (Doxologia.ro)

În această zi se ține post negru.

Părintele Ilarion Argatu in cartea „Pe treptele suirii către cer”, ediţia a II-a, 2007, îi învaţă pe creștini ce reguli trebuie să respecte la ajunare.

Postul negru reprezintă lipsa completă de mâncare sau băutură începând cu ora 18.00 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post la ora 24.00. Nu trebuie să te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă.Nu trebuie să dormi în ziua postului, pentru ca nu cumva, diavolul să “râdă” că ai vrut să treacă mai uşor şi mai repede postul ca să nu simţi osteneala şi greutatea lui. Când posteşti, nu trebuie să spui la nimeni şi să nu ştie nimeni, adică „când posteşti închide-te în cămara ta, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”. Postul întotdeauna trebuie însoţit de milostenie. Dacă eşti sărac, măcar o felie de pâine dă celui flămând.
Ora până la care duci postul reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos, şi anume: la ora 12.00 – a fost răstignit; la ora 15.00 – şi-a dat duhul pe Cruce; la ora 18.00- a fost dat jos de pe Cruce şi  îngropat; la ora 21.00- s-a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită; la ora 24.00 – s-a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad.

În această zi se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. 

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare.

Dis-de-dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori

Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos 

Oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul

Oamenii nu se spală în Vinerea Mare

În unele zone se afumă cu tămâie pomii pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau dăunători

Postul negru este un bun pentru vindecarea bolilor de piele și cel care ține post va fi sănătos tot anul

În unele părți ale țării, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculți prin rouă

Ce sa nu faci în Vinerea Mare.

  • În această zi nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, pentru că se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului
  • În această zi nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele si nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el
  • Nu se sacrifică animale în această zi
  • Nu se vopsesc oua și nici nu se fac pregătiri pentru ziua de Paște
  • Agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu va crește
  • Se spune că nu e bine să coși, să speli și nici să faci curățenie
  • Nu e bine să mergi la frizer în ziua asta, pentru că există riscul, conform superstiției, să pierzi pe cineva drag

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă