25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestylePopulaţia României are peste 200.000 tone de exces ponderal

Populaţia României are peste 200.000 tone de exces ponderal

Vestea bună este că românii care suferă de obezitate morbidă şi vor să scape de kilogramele în plus au acces la o nouă procedură chirurgicală, mai eficientă decât operaţiile bariatrice clasice.

Peste 55% din populația adultă a României se confruntă cu kilogramele în plus, în creștere cu 5 procente față de ultimul studiu, realizat în 2017 de Nielsen CEE. Totodată, kilogramele în plus au început să apară în ultimii 5 ani pentru 40% din românii cu probleme de greutate, iar un sfert dintre români se confruntă cu surplusul de kilograme de peste un deceniu. Aproape un milion de români susțin că mănâncă doar o singură masă/zi, în timp ce alţi aproximativ 400.000 de adulţi au mai mult de 6 mese într-o singură zi. În plus, peste 90% din oameni recunosc că reuşesc să mănânce abia după ora 18.00. Printre alimentele consumate zilnic de către români se află carnea, pâinea sau legumele. Dulciurile şi produsele de patiserie sunt şi ele printre opţiunile de zi cu zi pentru 40% din români. 12% dintre ei mănâncă și fast-food cel puțin o dată pe săptămână. 36% dintre români nu practică deloc sport. 

13 tipuri de cancer 

Conform Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), au fost identificate suficiente dovezi care să lege excesul de grăsime corporală de apariția a 13 tipuri de cancer la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 44 de ani. Specialiştii susţin că aceste date demonstrează o contribuție importantă a obezității la cancerele de colon și rect, tiroidă, esofag, pancreas și rinichi la bărbați și la cancerul de sân, colon, rinichi, endometru, esofag și vezică biliară la femei, majoritatea fiind întâlnite frecvent la adulții tineri și aflându-se în topul bolilor de care suferă tinerii de peste 20 de ani.

O nouă soluție pentru românii obezi

Mulţi români apelează la măsuri radicale pentru a scăpa de grăsimea în exces, fie că este vorba de operaţii de micşorare a stomacului sau de montarea unui inel gastric. La noi în ţară se realizează în jur de 1.700-1.800 de operaţii chirurgicale pe an. Costurile diferă în funcţie de tipul procedurii şi de particularităţile pacientului, iar preţul unei astfel de intervenţii variază între 5.000 şi 10.000 de euro. Recuperarea pacientului operat poate dura de la 48 până la 72 de ore. În urma intervenției, pacienții pot ajunge să elimine, în medie, până la 80% din excesul ponderal. Problema apare atunci când acești pacienți trebuie să-și mențină greutatea. Studiile de specialitate arată că, în medie, după 5 ani de la o intervenție bariatrică 1 din 5 pacienți ia din nou în greutate.

Românii care suferă de obezitate morbidă şi vor să scape de kilogramele în plus au acces la o nouă procedură chirurgicală, mai eficientă decât operaţiile bariatrice clasice. Intervenţia presupune montarea unei benzi elastice în jurul stomacului, care să limiteze cantitatea de alimente ingerate şi care, pe termen lung, împiedică luarea în greutate. „Benzile gastrice se montează laparoscopic, în momentul în care pacienții fac un bypass gastric sau o operaţie de micşorare a stomacului, iar recuperarea nu diferă cu nimic faţă de intervențiile clasice”, explică dr. Victor Diaconu, medic primar de chirurgie generală specializat în chirurgia metabolică.

 Spre deosebire de operațiile bariatrice clasice, care presupun doar micșorarea volumului stomacului, benzile gastrice îl împiedică să se mai dilate, ceea ce induce mai rapid pacientului senzaţia de saţietate. Conform statisticilor, la cinci ani de la operaţie, doar 3% dintre pacienţi au început să se îngraşe, faţă de 20% în cazul celor care nu au beneficiat de un astfel de dispozitiv medical. În comparaţie cu inelul gastric, care poate provoca leziuni pe stomac, banda elastică se montează larg şi intră în acţiune doar în momentul în care stomacul începe să se dilate.   

INDICE

Ce înseamnă o greutate normală

Matematic, indicele de masă corporală se poate afla dacă se împarte greutatea la pătratul înălțimii. De exemplu, dacă o persoană cu o înălţime de 1,60 m are mai puțin de 63 de kilograme înseamnă ca este normoponderală. Dacă depășește această limită, este supraponderală, conform Organizației Mondiale a Sănătății, şi dacă are mai mult de 77 de kilograme se consideră că suferă de obezitate.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă