10.7 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăLifestylePentru a fi și antreprenor și designer ai nevoie de echipă

Pentru a fi și antreprenor și designer ai nevoie de echipă

Misiunea lor, a designerilor, este aceea de a oferi ținute ale căror povești să placă, dar să fie și în trend pentru ca noi să nu trecem neobservați. Edita Lupea are deja un stil consacrat. Pentru piesele ei trebuie să ai o personalitate puternică și curaj să le porți. Sunt cool, se potrivesc siluetelor de orice fel, tocmai pentru că universul creativ al Editei este nelimitat. Pentru acest sezon promite piese superbe. Este cunoscută deja, după creațiile brand-ului DaDa, însă acum o vom cunoaște și în povestea ei de aici, cu toate țelurile și visele îndeplinite…

“Îmi place să vin cu idei noi, inovatoare și piese outwear care nu se demodează. Voi spune că pot face față oricăror tendințe… Am început totul la vârsta de nouă ani. Atunci am desenat primele modele de haine. Gustul l-am prins de la tatăl meu care a fost croitor. Îmi amintesc și acum tiparele lui de pe material, atunci când totul părea foarte complicat încât le consideram proiectare de avioane. Mai târziu, la 13 ani, am decis să îmi creez propriile haine care să îmi reflecte personalitatea, și, cu ajutorul tatălui meu, am făcut acest lucru. Am absolvit Liceul de Arte din Cluj Napoca și Facultatea de Arte Decorative Ion Andreescu secția Design. În acele vremuri, în nomenclatorul nostru nu exista cuvântul „design”, iar pe diploma noastră scria „Forme Industriale”. Aici mi-am dezvoltat abilitățile de a mă juca cu geometria, datorită cursurilor domnului profesor architect Virgil Salvanu. Ne preda geometria descriptivă, iar el este, de fapt, fondatorul primei facultăți de Design din România”,  spune Edita Lupea.

 

Munca de antreprenor nu este lucru ușor

Dar în cazul ei sarcinile sunt împărțite. Edita lucrează cu fiica sa, Lupea Alexandra Mara. “Da, este dificil! Mai ales dacă te încăpățânezi să le faci singur pe toate. Trebuie să alegi. Ori ești antreprenor, ori ești designer, dar dacă vrei să le faci pe amândouă, dacă vrei să iasă bine, e nevoie de echipă. Mie mi-a luat mult timp să înțeleg lucrul acesta, cu toate că mi s-a șoptit în ureche acest lucru permanent de către fiica mea. Așa că am împărțit sarcinile. Eu mă ocup de creație și producție, iar ea de business și comunicare.”, spune designerul Edita Lupea.

Edita iubește  hainele practice și confortabile. Folosește materiale armonioase, foarte la modă, așa cum sunt netexul și fasurile, dar și materiale care compun ținute atemporale, cu texturi naturale. Colecțiile sale sunt relaxate, cu efect hipnotic și detalii surprinzătoare.

“Colecțiile mele sunt dinamice, constructiviste/ deconstructiviste, versatile, funcționale și atemporale. În ceea ce privește selecția de materiale, depinde de sezon. Pentru colectiile Fall/Winter principalele materiale sunt fasurile și netexul, starurile și bestseller-ele fiind vestele și gecile de iarnă. Pentru Spring/Summer ne axăm pe voaluri de bumbac, mătase naturală, in și vâscoza. Confortul este must.  Adevărul este că atunci când concep ceva, mă joc cu formele și texturile. Mă inspiră aproape totul, iar ideile vin spontan după ce, în subconștient, se acumulează destule informații legate de o temă pe care mi-o propun.“, mărturisește ea.

 

A creat costume pentru actori celebri

Colaborarea cu DaDa este un succes pe proiecte de film, iar Edita Lupea crede în contribuția fiecăruia pentru realizarea obiectivelor.

Edita ne spune că “În prezent, mai colaborez cu DaDa/Castel Film pe proiecte de film. A fost un drum lung și frumos, pe parcursul căruia, alături de Oana Păunescu (partenera mea de atunci), am dezvoltat partea de fashion a brandului DaDa, dupa care ni s-a alăturat și designerul Ioana Covalcic. Un super trio!

Această colaborare fructoasă m-a ajutat să acumulez foarte multă experiență. Am învățat să lucrez în echipă, să formez oameni și să prețuiesc contribuția fiecăruia în realizarea obiectivelor.

Pe partea de film, pe lângă faptul că am avut șansa să lucrez pentru actori de renume (Nicole Kidman, Demi Moore, Jude Law, Jon Voight, Rutger Hauer, David Hasselhoff, Nicolas Cage, s.a.), am luat contact cu costumele de epocă, ceea ce a fost un mare avantaj pentru propriile colecții, ele fiind o sursă nemărginită de inspirație.”

 

Am întrebat-o pe Edita ce găsim la ea în acest sezon, care este look-ul ei și cum vede ea styling-ul doamnelor din urban. Iar răspunsul a fost: “În acest sezon îmi voi continua demersul în a crea niște piese vestimentare care să atragă și să fie practice pentru sezonul de iarnă. Continui cu vestele vătuite, de forme diferite și cu jachetele supra-dimensionate.

Voi spune despre styling-ul urban doar atât – el ține de cum știu doamnele să combine diferite piese vestimentare. Oricum, cred că doamnelor le lipsește motivația de a se îmbrăca cu stil.  Cât despre piesele mele, ei bine, trebuie să ai o persoanalitate puternică și curajul să le porți.  Pentru a avea stil, ținuta trebuie să aibă coerență și să fie ca o poveste.  O compoziție armonioasă și atrăgătoare. Look-ul meu e cam ceea ce fac pentru alții. Cum am spus și mai devreme, hainele mele îmi reprezintă personalitatea.

 

Următoarea mea colecție se va numi “Mobius”, m-am gândit la infinit, la banda lui și la faptul că totul este relativ.”

Designerii ei preferați sunt Yohji Yamamoto, Issey Miyake, Rick Owens, Vivienne Westwood, Rei Kawakubo (Comme des Garcons).

 

Cele mai citite

Politicile lui Donald Trump divizează economiștii: Impact asupra SUA și la nivel global

Viziunea economică a fostului președinte american Donald Trump, care prioritizează măsuri protecționiste sub sloganul „America pe primul loc,” ar putea afecta creșterea economică pe...

ANAF va publica datornicii pentru T4 2024: Firmele cu datorii de peste 100.000 lei vor apărea în „lista rușinii”

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica, în această lună, lista cu debitorii care nu au achitat obligațiile fiscale din trimestrul patru al...

Crăciunul pe rit vechi: Tradiții și semnificație pentru creștinii ortodocși

Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în loc de 25 decembrie, așa cum este stabilit în calendarul gregorian. Diferența de...
Ultima oră
Pe aceeași temă