O întâlnim în locuri diverse, pe câmpuri, în păduri sau pe marginea drumurilor. Este considerată buruiană, însă pătlagina este mai mult de atât. Este o plantă cu calități medicinale recunoscute mai ales în susţinerea aparatului respirator. Valorificată sub diverse preparate, precum siropurile şi ceaiurile, pătlagina este un aliat natural în amelioarea tusei.
Originară din Europa şi din unele regiuni din Asia, pătlagina (Plantago lanceolata) este o plantă erbacee care crește și la noi, fiind foarte răspândită de la câmpie până în zona montană.
Este folosită din timpuri străvechi pentru beneficiile sale. În scopuri terapeutice sunt utilizate în special frunzele plantei. Principiile active sunt conferite de mucilagii, taninuri, iridoide, alantoină, vitamina K.
Pătlagina are proprietăți antitusive, emoliente, astringente, cicatrizante, hemostatice, antiinflamatoare, antiseptice, imunostimulatoare, diuretice. Planta este renumită pentru capacitatea de a calma iritația căilor respiratorii și a fluidifica secreţiile bronşice, ajutând la eliminarea lor. De aceea, este una dintre primele alegeri când vine vorba de alinarea unui simptom clasic al răcelii, și anume tusea.
Calmează tusea şi iritaţiile gâtului
Una dintre cele mai populare utilizări tradiționale ale pătlaginei este în tratarea tusei. Frunzele de pătlagină sunt bogate în mucilagii, au efect emoliont, cicatrizant, reduc iritația. Astfel, acționează ca un balsam pe gât, ameliorând durerea și tusea seacă. În același timp, are și efect expectorant, prin declanşarea pe cale reflexă a unei hipersecreţii bronşice.
De altfel, remediile care au în componenţă frunzele de pătlagină sunt eficiente în majoritatea afecţiunilor care au ca simptom tusea, inclusiv în astm şi în bronșită cronică. Prin substanţele active conţinute, pătlagina exercită un efect calmant asupra căilor respiratorii, ameliorează disconfortul respirator și iritația de la acest nivel. Studiile au arătat că planta are proprietăți care ajută la ameliorarea iritației plămânilor, sprijinind în același timp sistemul imunitar.
Poate susţine sănătatea digestivă
Unii compuşi din frunzele de pătlagină pot ameliora diverse probleme digestive. Tot datorită mucilagiilor și efectelor emoliente ale acestora, frunzele de pătlagină ajută refacerea mucoasei stomacului în gastrită și în ulcerul gastro-duodenal.
Proprietăţile terapeutice ale pătlaginei
Utilizări interne
Administrate intern, remediile din pătlagină sunt recomandate în:
● tratamentul tusei şi al afecţiunilor respiratorii: răceli, bronşite, astm;
● în ameliorarea ulcerului gastro-duodenal;
● efectul său diuretic facilitează eliminarea toxinelor;
● împiedică absorbția grăsimilor la nivel intestinal, fiind un remediu naturist în reducerea colesterolului și a trigliceridelor.
Utilizări externe
● Aplicată ca unguent, pătlagina este un remediu natural de ajutor în acnee sau eczeme;
● Este adjuvant în leziunile și inflamaţiile cutanate: răni, arsuri, crăpături, iritații;
● Sub formă de cataplasme, planta ajută în cazul înţepăturilor de insecte sau în răni minore.
Forme de administrare a remediilor cu pătlagină
Există mai multe forme de administrare a remediilor din pătlagină.
● Siropul de pătlagină este recomandat pentru obţinerea confortului respirator. Este indicat în tuse uscată, iritativă, spastică. Efectele benefice sunt conferite de mucilagii. Aceste substanțe sunt prezente în extractul apos și conferă produsului acțiune emolientă.
Cura cu sirop de pătlagină durează minimum 5 zile. Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani pot lua 2-3 linguriţe pe zi, cei de 6 – 12 ani pot lua 4-5 linguriţe zilnic, iar după această vârstă, inclusiv adulţii, pot lua 3 – 4 linguri pe zi.
● Ceaiul de pătlagină calmează iritaţiile gâtului, redă confortul respirator şi reduce durerile de stomac. Are efecte emoliente, expectorante, cicatrizante, hemostatice, antiinflamatoare, antiseptice. Ceaiul de pătlagină este recomandat în bronşite, tuse, astm, gastrită, ulcer, colită, răni, acnee, eczeme. Se obţine dintr-o linguriţă de plantă, peste care se toarnă 200 ml de apă fierbinte și se lasă 10 minute la infuzat. Se pot bea 3 căni cu ceai pe zi.
● Unguent. Aplicat extern, unguentul cu pătlagină are acţiune cicatrizantă, emolientă, antiseptică. Este indicat ca adjuvant în răni, ulceraţii, iritaţii cutanate, ulcer varicos, hemoroizi, înţepături de insecte.
Are contraindicații?
În general, preparatele din pătlagină sunt, pe cât de benefice, pe atât de bine tolerate. Nu se cunosc efecte adverse și nici contraindicații ale consumului de pătlagină. Se pot administra în siguranță inclusiv femeilor însărcinate, mamelor care alăptează și copiilor de la un an în sus.
Totuși e bine să fie respectat dozajul. Dacă bei prea mult ceai sau sirop de pătlagină, te poți confrunta cu simptome digestive ușoare, precum diaree, greață, balonare sau reacții cutanate.
După cum vezi, beneficiile pătlaginei sunt numeroase. Merită să o incluzi în trusa ta de prim ajutor și să o folosești în caz de tuse, probleme ale gâtului, stomacului sau pielii.