19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleNoutăţi de la Bookfest

Noutăţi de la Bookfest

Anul acesta, Bookfest a fost găzduit într-un nou pavilion, mai mare, mai aerisit şi mai bine organizat decât în locaţia precedentă. Evident, am plecat de la târg cu zeci de cărţi în tolbă, toate noutăţile din domeniul BD, câteva romane poliţiste şi SF, cel mai nou volum din seria „Regii şi reginele noastre”, semnat de profesorul Adrian Cioroianu, şi mai multe cărţi pentru copii, unele cu autografe din partea autorilor.

„Roată, roată, prin lumea toată“

N-o spun numai eu, editura Cartea Copiilor şi-a făurit un loc special în inima copiilor de la noi şi a părinţilor lor, răsfăţându-i pe cititori cu poveşti minunate, frumos desenate, semnate de îndrăgiţi autori străini, cât şi români.

Una dintre cele mai noi cărţi lansate de această editură este „Roată, roată, prin lumea toată”, scrisă şi desenată de Richard Scarry. Cartea invită micul cititor la o călătorie în jurul Globului, prin intermediul a 33 de scurte poveşti amuzante (şi-un pic moralizatoare) care se derulează fiecare în altă ţară de pe Glob. Scarry (care, în ciuda numelui său, nu sperie copiii, ci-i farmecă cu talentul său de povestitor şi grafician ) desenează o panoplie întreagă de personaje antropomorfe (animăluţe cu trăsături de oameni): Pierre, poliţistul parizian, Albert, căpitanul de barjă din Belgia, Mario, gondolierul veneţian, Pămătuf, coşarul german, Manuel din Mexic, Sora Matilda din Australia, Von Vraişte, austriacul hazliu, Doctorul Kranţev din Rusia, Scrum, pompierul din New York, Hap-Ciu din Hong-Kong, Nae şi Zoaie, zugravii greci etc.

Americanul Richard Scarry (1919-1994) a debutat la vârsta de 30 de ani ca ilustrator al cărţilor altor scriitori. Din anul 1955 el a început să scrie propriile poveşti, ajutat uneori de soţia sa, şi mai ales le-a îmbrăcat în haine grafice originale, inventând o galerie uriaşă de personaje ataşante.

În anul 1972 familia Scarry s-a mutat în Elveţia, şi aici, la poalele Alpilor, a creat o adevărată întreprindere editorială. Până la moartea sa, Richard Scarry a publicat aproape 300 de cărţi, tipărite în peste 100 de milioane de exemplare. Multe din animăluţele desenate de el au devenit personaje de desene animate sau jucării.

În fine, cărţile sale, mai ales „Roată, roată, prin lumea toată”, au fost traduse în zeci de limbi, printre care şi limba română (de către Lavinia Branişte, special pentru editura Cartea Copiilor).

 

„Poveşti de adormit prinţese“

 

„A fost odată, ca niciodată, într-o ţară îndepărtată, un mic dragon care se numea Max şi care nu voia să mănânce salată. Mânca aproape orice, iar mama sa era foarte încântată, mai puţin salată. Foarte necăjită, nu mai ştia ce să facă pentru a-l convinge pe micul dragon că salata verde te ajută să… creşti.”

Citeam de mult articolele sobre şi bine documentate ale Iuliei Badea-Guéritée, în Dilema Veche, Revista 22, Adevărul, dar nu mi-o imaginam (şi rău am făcut) în postura de scriitoare pentru cei mici.
În această cărticică, mică-mică, uşor de ţinut în mână de copii, înainte de culcare, Iulia Badea-Guéritée adună cinci scurte şi delicioase întâmplări cu prinţesa Awen, care voia să zboare cu avionul şi să-i aducă lalele mamei sale, dar şi cu dragonul Max, care nu ştia să scuipe flăcări, nu voia să mănânce salată şi nici nu voia să meargă la şcoală.

Sunt povestiri pe care reputata jurnalistă poate că le spunea fiicei sale, înainte de culcare, precum J.M. Barrie inventa altădată aventurile lui Peter Pan pentru copiii familiei sale adoptive Llewelyn Davies. Sunt povestiri care – sunt sigur – o să vă placă să le citiţi împreună cu copiii dumneavoastră. 
Cartea a apărut la editura Libris din Braşov, în ediţii bilingve, română-franceză („Contes pour faire dormir les princesses”) şi română-engleză („Bedtime stories for little princesses“), aşa încât constituie şi o bună oportunitate de a aprofunda cele două limbi străine.

 

„Mama mamuţilor mahmuri“

 

Cred că mulţi dintre dumneavoastră aţi citit deja această carte clasică, purtând un titlu atât de haios. Savuroasele povestiri cu copii neastâmpăraţi şi animăluţe simpatice, semnate de cel mai mare scriitor din literatura română, Mircea Sântimbreanu (la cei 204 cm înălţime ai săi, nu ştiu dacă îl poate întrece cineva – sic!), au fermecat copilăria a cel puţin două generaţii de cititori. Cartea a apărut în 1980 – şi a primit premiul Uniunii Scriitorilor în acelaşi an – iar apoi a cunoscut mai multe reeditări, atât înainte, cât şi după 1989. Cea mai nouă ediţie a apărut la editura Agora, specializată în reeditările marilor autori clasici ai literaturii pentru copii de la noi, şi ceea ce o diferenţiază faţă de ediţiile precedente este haina grafică în care a îmbrăcat-o Şerban Andreescu.

Andreescu, un grafician nelipsit de pe scena ilustraţiei româneşti în ultimii 28 de ani, a desenat personajele inventate de Mircea Sântimbreanu într-un stil grafic modern şi folosind o paletă cromatică atrăgătoare, foarte plăcută privirii. Astfel, fantezia debordantă a lui Sântimbreanu este pusă în valoare şi adusă la zi (chiar dacă povestirile sale sunt atemporale) de grafica lui Şerban Andreescu. În următoarele ediţii ale rubricii noastre „Lumea Copiilor” vom reveni cu alte cronici ale unor noi apariţii editoriale adresate copiilor şi adolescenţilor.

 

 

„Povestiri din Clocociov“

Cititorii pasionaţi de benzi desenate  vor fi surprinşi  să găsească numele lui Dodo Niţă pe coperta unui volum de proză. Autorul îi obişnuise în ultimii 25 de ani cu cărţi de exegeză a celei de-a noua arte, istorii, dicţionare, monografii de autori etc.
Dar cartea „Povestiri din Clocociov”, apărută  recent la editura Cetatea de Scaun din Târgovişte, nu-i va dezamăgi cu siguranţă, şi nici pe cititorii interesaţi de istoria ţării noastre,  pentru că nu este un simplu volum de ficţiune, ci narează istoria unei familii obişnuite, dintr-un oraş obişnuit din România, de-a lungul a patru generaţii – aproape o sută de ani.
O familie obişnuită, dar confruntată cu situaţii neobişnuite: întâlnirea cu scântei dintre străbunica naratorului şi regina Elisabeta, răscoala de la Slatina din 1899, bombardarea podului de peste Olt de către aviaţia anglo-americană, abdicarea Regelui Mihai în 1947, purtarea abuzivă a trupelor sovietice de ocupaţie, revolta unor ţărani contra cooperativizării în anii ‚60, o crimă muşamalizată de regimul comunist în anii ‚80, numeroase alte mici întâmplări, unele hazlii, altele triste, din viaţa acelei familii, a părinţilor, bunicilor şi străbunicilor naratorului, toate acestea constituind,  de fapt, piese de puzzle din istoria României.
Pentru că, aşa cum spunea şi Milovan Djilas (cunoscut om politic disident  iugoslav din secolul trecut, citat în carte): „Istoria unei familii poate fi portretul în miniatură al unei ţări”.
Volumul are prefaţa semnată de cunoscutul istoric şi scriitor Adrian Cioroianu, care concluzionează: „Văd, în proza lui Dodo Niță, o suită impresionantă de informații istorice livrate cu naturalețe, fără emfaza celui care știe și fără paseismul celor care cred că trecutul ar fi fost mai bun decât prezentul”. Cartea „Povestiri din Clocociov“ se  lansează astăzi la ora 18.00, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova,  în cadrul celei de-a cincea ediţii a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Politică.Diplomaţie.Cultură“.

Bila

Criticul și istoricul de bandă desenată Dodo Niță revizitează pentru
copiii de azi poveștile
și personajele
care au fascinat
generații
întregi.

Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă