-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăLifestyleNoi sisteme de ventilație cu recuperare de căldură

Noi sisteme de ventilație cu recuperare de căldură

O casă pasivă sau una pur și simplu eficientă din punct de vedere energetic are la bază întotdeauna conceptul confortului obținut cu minimum de resurse. Temperatura ideală și constantă în întreg căminul, izolarea perfectă, atât termică, cât și fonică se obțin cu ajutorul diverselor sisteme fie că vorbim de materiale de construcții sau de diverse echipamente de încălzire, răcire sau ventilație.  

Un echipament indispensabil într-o casă pasivă este sistemul de ventilație cu recuperare de căldură. Dispozitivul introduce aer proaspăt în interior și utilizează căldura aerului evacuat pentru a-l încălzi iarna, iar vara utilizează temperatura scăzută din interior pentru a răci aerul proaspăt și cald introdus de afară.

O casă pasivă sau pur și simplu o casă normală, bine izolată și eficientă energetic,  în care au loc activități cotidiene precum dușuri fierbinți, gătit, călcat, multe persoane, se poate confrunta cu problema umidității crescute, producându-se acel efect neplăcut de “etuvă” . Datele arată că peste 10 litri de apă, sub formă de vapori sunt produși zilnic prin astfel de activități, iar după cum știm umiditatea crescută afectează nu doar structura casei, dar poate duce și la apariția unor probleme de sănătate sau pur și simplu disconfort. Aparatele clasice cu recuperare de căldură ajută exact la rezolvarea problemei umidității crescute, eliminând prin drenurile de condens surplusul de apă. Însă, fără un control riguros al nivelului de umiditate, acestea pot usca prea mult aerul, fiind necesare echipamente suplimentare pentru echilibrarea nivelului de umiditate.

Însă, iată că, mai nou, inginerii au gândit sisteme care să recupereze și această umiditate. Așa cum totul se reciclează din punct de vedere energetic într-o casă pasivă, același mecanism poate să funcționeze și în cazul umidității.

 

Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, eficient și ales potrivit nevoilor casei ajută la o circulație naturală a aerului, scade umiditatea și furnizează în permanență aer proaspăt. Însă, dacă ne dorim ca noi să avem control total asupra nivelului de umiditate avem nevoie de o unitate cu recuperare de căldură, care recuperează și apa din vaporii din casă. În limbajul tehnic un astfel de echipament este numit “entalpic”. Cu un astfel de aparat, umiditatea extrasă din casă poate fi reintrodusă în incintă asigurând un climat optim, unde nivelul recomandat trebuie să fie între 50 și 60%.

Mai mult, o astfel de unitate de la Atrea filtrează vaporii de apă, înainte să îi reintroducă în casă. La nivel tehnic, schimbătorul de căldură entalpic Atrea este diferit de cel clasic, pentru că are la bază plăci fabricate dintr-o membrană care permite trecerea vaporilor de apă, dar împiedică transferul substanțelor nedorite, precum mirosurile și impuritățile. Aerul proaspăt este separat de aerul evacuat și nu îl amestecă.

Care sunt principalele avantaje ale schimbătoarelor de căldură cu recuperare de umiditate de la Atrea

Unul dintre cele mai importante elemente, la fel ca în cazul unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură tradițional, este faptul că aerul stătut sau poluat este înlocuit cu aer proaspăt din exterior.

Instalarea unui astfel de sistem este simplă. În cazul în care montarea nu se face din faza de construcție, ci se înlocuiește un aparat deja existent, înlocuirea are loc fără o intervenție mecanică în timpul proiectării dispozitivului, iar aparatul original putând fi returnat în orice moment către producător. Prin urmare, în acest caz nu avem nevoie de un echipament suplimentar, costurile de instalare fiind astfel reduse.

Întreaga instalație este realizată de un tehnician instruit în cadrul echipei de service Atrea, inclusiv configurația necesară a unității pentru un nou tip de schimbător.

Un alt lucru important este economia de energie. Folosind un flux de recuperare a căldurii de tip entalpic, umiditatea relativă din interior crește în timpul ventilației și, în același timp, este posibilă operarea fără activarea protecției împotriva înghețului până la -15 °C. Astfel, se reduc costurile de exploatare ale întregului sistem de ventilație.

Pe scurt, sistemele Atrea asigură aer prospăt în întrega clădire, recuperează căldura, dar și umiditatea din aerul evacuat pentru a maximiza confortul și eficiența.  În plus, încălzeşte sau răceşte aerul proaspăt introdus pentru a mări confortul şi pentru a micşora sarcina asupra instalaţiei de aer condiţionat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă