Dacă ești o persoană de vârstă mijlocie și te-ai îngrășat încet, dar sigur, probabil că ai atribuit aceste simptome unor scăderi ale metabolismului legate de vârstă, relatează CNN într-un articol.
Rata metabolică înseamnă rata la care corpul tău arde calorii pentru a te menține în viață și a funcționa. Este un mit faptul că, pe măsură ce îmbătrânești, metabolismul tău în încetinește – în special peste 40 de ani. Dacă ești o femeie la menopauză, metabolismul tău încetinește și mai mult.
Nu este adevărat, spune un nou articol publicat în Science.
Analizând date de la aproximativ 6.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 7-55 de ani, cercetptorii au stabilit că metabolismul se menține constant de la 20 la 60 de ani. După această vârstă, metabolismul înregistrează o scădere de mai puțin de 1% pe an.
Patru modalități susținute de oamenii de știință pentru a stimula metabolismul
Fii activ pe tot parcursul zilei
Când începi să te întrebi de ce metabolismul tău a încetinit odată cu înaintarea în vârstă, înseamnă că nivelul tău de activitate fizică zilnică, a încetinit.
În plus, față de toate celelalte riscuri pentru sănătate asociate sedentarismului, experții indică inactivitatea ca fiind cel mai mare prejudiciu pentru metabolismul dumneavoastră.
Edward Coyle, profesor de Educație pentru Sănătate la Universitatea Texas din Austin, care este și directorul Laboratorului de Performanță Umană al școlii, a declarat că cercetările sale au constatat că este necesar să se facă cel puțin 8.500 de pași pe zi – pe tot parcursul zilei, mai degrabă decât dintr-o dată.
Fă exercițiile potrivite
S-a dovedit faptul că antrenamentul practicat la intervale de intensitate ridicată (HIIT) și antrenamentul de forță au un impact semnificativ statistic asupra metabolismului.
HIIT este un stil de antrenament care implică perioade de exerciții intense cu o frecvență cardiacă crescută alternată cu perioade de recuperare.
S-a demonstrat că va crește rata metabolică, în special pentru arderea grăsimilor. Un studiu a constatat că, după 12 săptămâni de antrenament, bărbații supraponderali și-au redus grăsimea de pe burtă cu 17% și masa totală de grăsime cu 2,4 kilograme, ceea ce este comparativ mai mult decât alte studii privind arderea grăsimilor folosind forme alternative de exerciții.
Cu antrenamentul de forță, crește masa musculară a corpului, ceea ce duce automat șa creșterea ratei metabolice generale.
Consumă proteine și apă
Digerarea alimentelor îți crește metabolismul timp de câteva ore, deoarece este nevoie de energie calorică pentru a procesa nutrienții pe care îi consumi. Aceasta se numește efectul termic al alimentelor (EFA).
Asta nu înseamnă că ar trebui să mănânci mai mult pentru a-ți stimula metabolismul, dar dacă mănânci mai multe produse cu cantitate mare de proteine, poate duce la creșteri mai mari ale metabolismului decât alte alimente. Acest lucru se datorează faptului că proteinele determină cea mai mare creștere a EFA, crescând rata metabolică totală cu 15% până la 30%.
Consumul de proteine este, de asemenea, esențial pentru creșterea și repararea mușchilor, ceea ce – așa cum sa stabilit mai sus – stimulează metabolismul. În plus, consumul de proteine te ajută să eviți pierderea masei musculare.
Odihnește-te cât ai nevoie
Somnul este crucial pentru recuperarea și refacerea corpului.
Dormitul mai puțin de șapte ore în mod regulat, adică în fiecare noapte, este asociat cu numeroase implicații negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea în greutate, diabetul, hipertensiunea, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, depresia, funcția imună afectată și riscul mai mare de deces, conform Academia Americană de Medicină a Somnului și Societatea de Cercetare a Somnului.
Când vine vorba de efectele nocive ale lipsei de somn asupra proceselor corpului, metabolismul nu face excepție. Privarea de somn și calitatea redusă a somnului s-au dovedit în cercetare că au un impact dăunător asupra metabolismului.
Centrele din SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor raportează că 1 din 3 oameni nu se odihnesc atât cât au nevoie pe noapte.