12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleMisha Artunic. Mixaje din lână

Misha Artunic. Mixaje din lână

Iubește jocul, pentru că, așa cum spune ea, toate ies dintr-o joacă. Fiecare etapă în împâslirea lânii și a diverselor fibre textile, prin diverse tehnici, este ca un puzzle. Confecționează piese vestimentare, tablouri și accesorii mixate din diferite tipuri de lână, dar mai ales din cea Merinos. Misha Artunic are o poveste frumoasă, creativitate, culoare și acea unicitate pe care o căutăm toți în vremurile acestea.

„Am descoperit lâna Merinos acum opt ani, când a început criza financiară și când afacerea familiei nu mergea tocmai bine. Simțeam că trebuie să fac altceva, dar nu știam ce anume. Întâmplător, am găsit la un târg din Covasna pe cineva care făcea genți împâslite din lână de la rase de oi autohtone – Ţigae sau Ţurcană – și care erau aspre ca textură, dar foarte interesante. Am stat de vorbă cu doamna respectivă despre aceste lucruri și când am ajuns acasă am început să studiez, să caut, să mă informez despre această tehnică. Am aflat că este o tehnică veche, folosită încă de pe vremea faraonilor în Egipt. S-a găsit chiar și o mumie cu picioarele înfășurate în mătase Tussah împâslită, iar peruanii își făceau corturile din lână împâslită și foloseau caii pentru rulare. Tehnica am învățat-o de la rusoaice. Sunt experte!

Jos pălăria pentru tot ceea ce fac și pentru talentul lor! Așa am început să împâslesc și eu lâna, până nu mai aveam piele pe palme. Am adunat lucrușoare trăsnite și colorate până am ajuns la doi saci de menaj de 240 litri. Primul târg a fost în Iași. Multă lume mă întreba dacă am terminat Artele, ca mai apoi să fiu invitată la o expoziție ce avea loc la Centrul Cultural din Iași. La un moment dat, mi s-a propus să predau la Facultatea de Arte din Iași. Dar conjunctura a fost de așa natură că nu am putut da curs acestor propuneri. Oricum, am mers pe drumul meu și azi fac toate aceste lucruri cu drag“, spune Misha Artunic.

90% din materialele folosite: fibre de lână, mătase, vâscoză, cânepă, bumbac

Aceste haine au mare căutare la cei care doresc să poarte pulovere cu aspect natural, dar și din fire toarse care conțin componente nenaturale, precum cele din acril sau poliamidă. Tehnica de bază este cea a împâslirii, fie ea umedă sau uscată. Misha combină această tehnică cu cea a croșetatului, tricotatului, brodatului, colaje din ceea ce se obține din toate aceste îndeletniciri. Astfel, la final ies lucruri unicat, pe care nici ea nu le mai poate reproduce. Din poze nu realizezi cum sunt de fapt, dar dacă le vezi în realitate și le atingi, îți vei da seama de calitatea lor. De la ea aflu că lâna Merinos este fină, moale, foarte plăcută la atingere, nicidecum aspră sau genul acela de fir care înțeapă.

Este cu totul altceva. Lâna Merinos nu arde, îți păstrează temperatutra corpului constantă, pentru a putea purta astfel de lucruri și vara. Intensifică circulația periferică dacă hainele sunt purtate direct pe piele, se întrețin foarte ușor – la fel ca toate hainele care au în compoziție lână și mătase. Cu o căciulă împâslită sau cu o haină împâslită, pe vreme umedă (ceață, ploaie, ninsoare) nu te uzi. Cu mănușile te poți juca în zăpadă fără nicio problemă. Palmele tale nu vor fi ude și nici nu vor transpira.

Culoare, tonuri calde, piese unicat și pasiune

„Culoarea înseamnă viață, bucurie, zâmbet, joacă… Nu cred că sunt persoane care să nu iubească foarte mult culorile. Trebuie doar să vrem să trecem peste prejudecăți și peste tabuurile societății. Din lâna împâslită se pot face foarte multe – haine, bijuterii, încălțăminte, obiecte decorative, paturi, covoare chiar… Aici intervin imaginația și cheful de joacă. Să poți să te joci cu materialele și fibrele, cu îmbinarea culorilor, pentru ca la final să zâmbești după o muncă frumoasă, care îți lasă palmele roșii. Tot ceea ce creez eu nu necesită desene prealabile. Totul e inspirație de moment.

Accept și provocările. Tablourile s-au născut dintr-o astfel de provocare. Acum le vând foarte bine și au mare căutare la cei care înțeleg frumusețea și unicitatea unui astfel de obiect. Sper din tot sufletul că am adus mult zâmbet și bună dispoziție celor care admiră munca mea. Cu siguranță oamenii se simt speciali și unici atunci când poartă hainele confecționate de mine. Voi mai spune că ingredientele principale pentru creație sunt diferite de la zi la zi și de la lucrare la lucrare. Nu am un ritual. Azi prefer liniștea, ieri am ascultat muzică, iar mâine lucrez cu pauze dese, pentru că trebuie să răspund la mesaje și întrebări primite de la toți cei care doresc să afle amănunte despre hainele pe care le confecționez. E necesară aici pofta de joacă, pofta de a mă juca cu ceea ce am, ca mai apoi să fiu mândră și fericită de tot ce a ieșit la final“, mărturisește Misha.

Natura e inspirația principală

„Mă inspir de peste tot. Anotimpurile te fac, fără să vrei, să intri într-o anumită stare… Mă inspiră și internetul, cu tot cu ideile clientelor, mai ales când îmi cer să le fac ceva personalizat. Mă inspiră mult desenele copiilor, portul nostru tradițional, dar și obiceiurile românilor. Îmi plac foarte mult vestimentațiile popoarelor cu multă culoare, cum sunt cele sud-americane sau africane. Mi se par fantastice! Nu-mi pot permite să-mi propun proiecte de viitor, doar vise… Nu se câștigă mult din treaba asta, mai ales când lucrezi singur la toate, cum e cazul meu.

Nu ai cum să faci proiecte pe care să le și implementezi. Dar visez… Visez să am un spațiu mare de lucru, cu multe ferestre prin care lumea să poată vedea cum se lucrează – cum se împâslește, cum se croșetează și se tricotează, cum se brodează de mână…“
Așadar, susțineți handmade-ul românesc!.

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă