-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleMic ghid de utilizare a drujbei în siguranță

Mic ghid de utilizare a drujbei în siguranță

Drujba este o unealtă pe cât de utilă, pe atât de periculoasă, pentru că o secundă de neatenție poate duce la accidente grave. Prin urmare, pentru a evita astfel de situații nedorite, utilizarea drujbei necesită anumite cunoștințe din partea celui care o folosește.

În cele ce urmează, am realizat un mic ghid pentru utilizarea în siguranță a drujbei, pe care te invităm să-l parcurgi înainte de o folosi.

Poartă echipament de protecție

Pentru că vorbim de siguranță, o primă măsură este folosirea echipamentului de protecție ori de câte ori folosești drujba. Ești expus multor riscuri, așa că echipamentul este complex, incluzând elemente de protecție pentru aproape toată suprafața corpului. Astfel, ai nevoie de o pereche de ochelari pentru a-ți proteja ochii de așchii, iar dacă folosești o drujba mai mare, se recomandă o mască specială care să-ți protejeze toată fața. Pentru protecția împotriva zgomotului ai nevoie de căști fonice, iar dacă lucrezi la pădure, trebuie să porți și o cască.

O altă piesă importantă de echipament sunt pantalonii tip salopetă, cu inserții de protecție împotriva tăieturilor, la care se adaugă și mănușile cu același tip de protecție. Încălțămintea este bine să aibă o talpă aderentă, pentru ca nu risca să aluneci atunci când folosești drujba.

Verifică lanțul

Înainte de a pune drujba în funcțiune, fă o verificare atentă a lanțului, care trebuie să fie bine ascuțit și lubrifiat. Dacă acesta este uscat, verifică nivelul uleiului din rezervor și completează-l, ungând și lanțul înainte de a porni motorul. Un lanț nelubrifiat se încinge repede și se uzează mai rapid, riscând să se rupă în timpul utilizării. De asemenea, dacă lanțul nu este ascuțit, performanțele drujbei scad. Dacă drujba scoate fum în timpul utilizării, tăietura nu este dreaptă sau rumegușul rezultat este fin ca un praf, este semn că lanțul este uzat sau defect.

Nu forța drujba

O greșeală frecventă pe care o fac cei care folosesc prima dată o drujbă este cea de apăsa și a împinge fierăstrăul în lemn, ca și cum ar mânui un ciocan rotopercutor. Drujba se lasă să taie singură și doar se ghidează ușor din mânere, pentru a-i controla direcția. Nu este nevoie să apeși sau să împingi în ea, întrucât lanțul ferăstrăului se trage singur în lemn avansând fără a fi nevoie de astfel de manevre. Așadar, lăsa drujba să facă treaba, iar tu concentrează-te doar supra direcției în care avansează tăietura.

Curăța drujba după fiecare utilizare

Orice drujbă are nevoie de întreținere, iar curățarea ei are o importanță deosebită în acest sens. De aceea, de fiecare dată când folosești drujba, nu uita să o cureți bine de praf, rumeguș și alte urme de murdărie. Nu ai nevoie decât de o cârpă umedă, eventual și de o soluție de curățat, pentru a îndepărta urmele de ulei. Periodic, se curăță și canalul de curgere a uleiului, împreună cu gaura de ulei, care pot fi blocate de noroi sau alte impurități. Canelura de bare, pinionul de pe bara de ghidare și rezervorul sunt alte componente care trebuie verificate și curățate periodic.

Măsuri de siguranță la depozitare

Atunci când nu o folosești, drujba trebuie păstrată într-un un mediu rece și uscat, un garaj subteran sau un beci fiind locul perfect pentru depozitare. Dacă urmează să o depozitezi pe termen lung, este indicat să scoți bateria, în cazul drujbelor electrice, sau să golești rezervorul de carburant, în cazul celor cu combustibil.

Ar mai fi de precizat că nu este deloc indicat să te apuci să lucrezi cu drujba după ce ai consumat alcool și nici să bei în timpul activității. De asemenea, amână activitatea dacă ai luat medicamente care ți-ar putea afecta concentrarea și atenția!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă