30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleMecanismele în artă şi designul de interior

Mecanismele în artă şi designul de interior

Demn de remarcat este faptul că nu neapărat mecanismele aveau şi o valoare funcţională, fascinaţia provenea în special din design. Cele ale ceasurilor, atât cele de dimensiuni mari cât şi mici, aveau să fie cele mai vizibile precum şi cele mai apreciate. Chiar când a început să fie realizat industrial, pe baza modelelor şi conceptelor iniţiale, ceasul a continuat să fie un important element de lifestyle şi mândrie personală. În epoca modernă au fost produse sute de milioane de ceasuri.

Mecanismele de tip perpetuum mobile au exercitat de asemenea în decursul anilor un interes major.

Roţile dinţate în mişcare, cu sunetul lor specific, sunt cele care reprezintă de obicei inima şi motorul mecanismelor. Mulţi artişti au preluat idei de mecanisme, lucrările (folosind mult mai puţin elemente în mişcare) purtând denumirea de instalaţii.

Lampă în stil industrial, cu mecanism, într-un decor contemporan

Apariţia şi extinderea stilului industrial, seria de filme Mad Max, au readus în centrul atenţiei obiectele tip mecanism, acestea, sub formă de decoraţiuni sau accesorii, găsindu-şi foarte bine locul în astfel de decoruri.

Tondo nero – Glass Design (prezentată la ISH, Frankfurt, 2019)

Desigur că nu este simplu, dacă nu imposibil, să îţi concepi locuinţa dintr-o hală veche, aşa cum vedem în filme, cu instalaţii metalice ruginite, dar care funcţionează perfect, ţevi, lanţuri, lifturi, pereţi nefinisaţi din cărămidă aparentă, etc. În schimb, pot fi adoptate astfel de obiecte ca accent, într-un mod asemănător în care sunt folosite obiectele vintage.

Oricum, designerii de obiect se arată extrem de interesaţi în realizarea de astfel de accesorii sau decoraţiuni. Printre noutăţile cele mai de seamă prezentate la cel mai important târg de instalaţii (ISH, Frankfurt) s-au numărat robinetele şi bateriile pentru amenajările în stil industrial, prezentate de designerii italieni, extrem de spectaculoasă şi de mare efect fiind apariţia robinetelor în care reglarea se realizează prin intermediul rotiţelor dinţate (bateria Tibo prezentată de Geda, vezi foto debut).

Masa de dining Astrolab – Roche Bobois

Roche Bobois propune pentru decorurile contemporane masa de dining Astrolab (se poate vedea/achiziţiona la showroomul din Bucureşti, str. G-ral Budişteanu nr.28C) care prezintă un mecanism de reglare a lungimii, vizibil prin blatul de sticlă.

 

 

 

Cele mai citite

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă