Accesoriile şi decoraţiunile cu mecanisme, în stil industrial, pot fi integrate cu succes în decorurile contemporane

Mecanismele în artă şi designul de interior

Deja în urmă cu câteva secole, artizani măieştri realizau manual şi aduceau la rangul de artă diverse mecanisme. Moda şi apariţia stilului industrial fac astăzi ca mecanismele să iasă din sfera obiectelor de muzeu şi să fie folosite în decorul de interior

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 21.06.2019 - 16:45

Demn de remarcat este faptul că nu neapărat mecanismele aveau şi o valoare funcţională, fascinaţia provenea în special din design. Cele ale ceasurilor, atât cele de dimensiuni mari cât şi mici, aveau să fie cele mai vizibile precum şi cele mai apreciate. Chiar când a început să fie realizat industrial, pe baza modelelor şi conceptelor iniţiale, ceasul a continuat să fie un important element de lifestyle şi mândrie personală. În epoca modernă au fost produse sute de milioane de ceasuri.

Mecanismele de tip perpetuum mobile au exercitat de asemenea în decursul anilor un interes major.

Roţile dinţate în mişcare, cu sunetul lor specific, sunt cele care reprezintă de obicei inima şi motorul mecanismelor. Mulţi artişti au preluat idei de mecanisme, lucrările (folosind mult mai puţin elemente în mişcare) purtând denumirea de instalaţii.

Lampă în stil industrial, cu mecanism, într-un decor contemporan

Apariţia şi extinderea stilului industrial, seria de filme Mad Max, au readus în centrul atenţiei obiectele tip mecanism, acestea, sub formă de decoraţiuni sau accesorii, găsindu-şi foarte bine locul în astfel de decoruri.

Tondo nero - Glass Design (prezentată la ISH, Frankfurt, 2019)

Desigur că nu este simplu, dacă nu imposibil, să îţi concepi locuinţa dintr-o hală veche, aşa cum vedem în filme, cu instalaţii metalice ruginite, dar care funcţionează perfect, ţevi, lanţuri, lifturi, pereţi nefinisaţi din cărămidă aparentă, etc. În schimb, pot fi adoptate astfel de obiecte ca accent, într-un mod asemănător în care sunt folosite obiectele vintage.

Oricum, designerii de obiect se arată extrem de interesaţi în realizarea de astfel de accesorii sau decoraţiuni. Printre noutăţile cele mai de seamă prezentate la cel mai important târg de instalaţii (ISH, Frankfurt) s-au numărat robinetele şi bateriile pentru amenajările în stil industrial, prezentate de designerii italieni, extrem de spectaculoasă şi de mare efect fiind apariţia robinetelor în care reglarea se realizează prin intermediul rotiţelor dinţate (bateria Tibo prezentată de Geda, vezi foto debut).

Masa de dining Astrolab - Roche Bobois

Roche Bobois propune pentru decorurile contemporane masa de dining Astrolab (se poate vedea/achiziţiona la showroomul din Bucureşti, str. G-ral Budişteanu nr.28C) care prezintă un mecanism de reglare a lungimii, vizibil prin blatul de sticlă.

 

 

 

Comentarii