FIFA a trimis către procurorii americani mai multe documente prin care pretinde daune de zeci de milioane de dolari de la foştii oficiali care au pledat vinovaţi în dosarul de corupţie cercetat în SUA.
Mai mulți reprezentanţi ai FIFA, printre care opt actuali şi foşti oficiali ai forului, au fost puşi sub acuzare de luare de mită, iar Chuck Blazer, fostul preşedinte al Federaţiei Panamericane de Fotbal, este primul personaj FIFA care a recunoscut în faţa unui judecător că a luat mită.
Blazer a declarat că, împreună cu alţi oficiali ai FIFA, a acceptat bani în 1992, anul în care s-a decis că Franţa va fi gazda Cupei Mondiale din 1998. Chuck Blazer, care a făcut parte din comitetul executiv şi de la care a pornit ancheta, a recunoscut că a luat mită pentru organizarea Campionatelor Mondiale din Franţa şi Africa de Sud.
Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA şi personaj-cheie în ancheta FBI, le-a dezvăluit încă din 2013 procurorilor americani întreaga schemă a mitei de la vârful forului mondial.
„Printre altele, m-am înţeles cu alte persoane prin anul 1992 să facilitez acceptarea unei mite în legătură cu alegerea ţării gazdă pentru Cupa Mondială din 1998. Din 2004 până în 2011, eu şi alţi membri ai comitetului executiv al FIFA am fost de acord să acceptăm mită în legătură cu alegerea Africii de Sud ca gazdă a Cupei Mondiale din 2010“, a spus Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA.
Blazer a acceptat să-şi denunţe colegii de la FIFA pentru a primi o pedeapsă mai mică după ce a fost acuzat, printre altele, de înşelătorie şi fraudă electronică. În urma declaraţiilor făcute de el, săptămâna trecută, 14 persoane au fost puse sub învinuire. Printre acestea şi Jack Warner, fost vicepreşedinte al forului fotbalistic, investigat pentru că ar fi primit zece milioane de dolari în schimbul a trei voturi în favoarea candidaturii Africii de Sud pentru organizarea Cupei Mondiale din 2010. Warner, care a negat tot timpul că a luat mită, spune că se teme acum pentru viaţa lui. El ameninţă să dea publicităţii documente despre tranzacţiile făcute de FIFA, dar şi despre implicarea forului mondial în alegerile legislative din ţara sa, Trinidad Tobago. „În aceste documente e vorba şi despre ceea ce ştiu eu despre tranzacţiile financiare din cadrul FIFA, incluzându-l şi pe Sepp Blatter, dar nu numai. Am fost acolo timp de 30 de ani. Am fost la o aruncătură de băţ de Blatter“, a declarat Jack Warner, fost vicepreşedinte al FIFA.
Între timp, ancheta în cazul mitei de la FIFA se extinde. Poliţia australiană a anunţat că a deschis o investigaţie cu privire la o posibilă deturnare de fonduri legată de candidatura acestei ţări pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, atribuită în cele din urmă Qatarului. Totul după ce, preşedintele federaţiei australiene de fotbal a spus că procedura pentru desemnarea ţării organizatoare nu a fost una tocmai curată şi l-a acuzat pe acelaşi Jack Warner că şi-a însuşit 500.000 de dolari, bani donaţi de Australia pentru realizarea unui centru de formare în Trinidad Tobago.
Acuzat după cinci decenii de fotbal
Legendarul fotbalist german Franz Beckenbauer, vizat de ancheta privind atribuirea dubioasă a Cupei Mondiale 2006 Germaniei, a anunțat că renunță la rolul de consultant pentru postul de televiziune Sky, informează AFP.
Supranumit „Der Kaiser“ (Împăratul), fostul căpitan și selecționer al Germaniei a îndeplinit acest rol pentru ultima oară miercuri seară, cu ocazia meciului dintre Bayern München și Juventus Torino (4-2), din manșa secundă a optimilor de finală ale Ligii Campionilor, competiție pentru care Sky deține drepturile de difuzare pe teritoriul Germaniei.
„Acum am 70 de ani, sunt de 50 de ani pe scena fotbalului, ca jucător, antrenor sau responsabil și, după o perioadă atât de lungă, vreau să-mi acord o pauză“, a precizat Beckenbauer într-un comunicat.
„După turbulențele din ultimele luni și, în special, un eveniment tragic de ordin privat, dorința lui Franz Beckenbauer este de a beneficia de mai mult timp pentru el și familia sa“, a explicat, între altele, postul Sky.
Franz Beckenbauer se află în centrul afacerii privind atribuirea CM 2006, în calitate de președinte al comitetului de organizare a turneului final găzduit de Germania. Unul dintre apropiații săi, Wolfgang Niersbach, a fost constrâns să demisioneze de la conducerea Federației germane de fotbal (DFB) în urma acestui scandal.
Un raport al experților dat publicității pe 4 martie a subliniat că nu s-a găsit „nici o dovadă de cumpărare de voturi“ în cadrul atribuirii Cupei Mondiale din 2006 Germaniei, însă nici nu poate să o excludă. Unul dintre fiii lui Franz Beckenbauer, Stephan, fost fotbalist la rândul său, a încetat din viață în vara anului trecut, la vârsta de 46 ani, în urma unei tumori cerebrale.
Acum am 70 de ani, sunt de 50 de ani pe scena fotbalului, ca jucător, antrenor sau responsabil și, după o perioadă atât de lungă, vreau să-mi acord o pauză.“ Franz Beckenbauer