Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită recent, în liniște, pe 27 martie. Artiștii din toată lumea așteaptă cuminți redeschiderea teatrelor. În unele orașe din România acestea se deschid sau se închid, în funcție de măsurile de siguranță care trebuie să fie adoptate. Un lucru e clar, de un an de zile teatrele au fost mai mult inaccesibile, iar oamenii au simțit lipsa spectacolelor și a concertelor. Din fericire, înregistrările unor astfel de evenimente au fost disponibile în mediul online, ba chiar unele reprezentații au fost transmise în direct, de la distanță. Ne uităm azi la câteva diferențe între mersul la teatru și urmărirea acestuia de acasă. Pentru a avea o experiență cât mai aproape de cea autentică, poate că nu e suficient să te uiți la un spectacol pe un ecran micuț de laptop, ci mai degrabă pe un ecran mare, care abia să încapă în diagonala peretelui, pe care îl poți cumpăra lejer în rate la eMAG.
Da, e clar de la început că nu e același lucru. Când ești în sala de spectacol, vezi și simți emoția, trăiești acolo cu oamenii de pe scenă. Ba chiar se spune că spectatorii ajung să-și sincronizeze în mod inconștient bătăile inimilor. Însă și privitul de acasă are avantaje. Spre exemplu, nu mai trebuie să te deplasezi nicăieri. Te așezi confortabil pe canapea și dai play. Poate că sentimentele nu se mai transmit la fel de intens, dar dacă spectacolul e destul de bun, acesta te va atinge. Pentru că și un film bun reușește să te emoționeze, chiar să-ți fure câteva lacrimi. Și în majoritatea cazurilor poți să te întorci la unele fragmente pe care nu le-ai înțeles prea bine sau la care nu erai atent. Când nu e live, poți să pui pe pauză când vrei tu!
Experiența vizuală este și ea diferită. Un regizor de film, de exemplu, alege exact ce dorește să vedem, cadru după cadru.
Când mergi la teatru, ai ocazia să socializezi. Te mai întâlnești cu cineva cunoscut, vă dați cu părerea la final și așa mai departe. Te îmbraci frumos, te simți altfel când ieși. Și dacă tot am menționat ieșirea, te simți puțin mai rușinat să ieși din sală atunci când spectacolul nu e pe placul tău. Pe când acasă închizi ecranul și te ocupi de altceva fără nicio problemă. Și când vine vorba de socializat, dacă te uiți cu cineva din confortul sufrageriei tale, poți să comentezi cât vrei, poate să-ți sune telefonul, poți să faci ce vrei că nu se va supăra nimeni. Și dacă la începutul articolului am menționat un ecran mare, trebuie să invităm în discuție și un sistem audio 5.1, de care te vei bucura de asemenea și atunci când te uiți la filme sau asculți muzică.
Nu vom putea înlocui niciodată experiența pe care o trăim într-o sală de spectacol. Dar până când vremurile ne vor permite să ne întoarcem la normalitatea pe care o știam, e important să ne bucurăm de ce ne place, așa cum putem momentan. Și pentru că uneori trebuie să mai facem și achiziții ca să ne simțim bine, poți să cumperi relaxat cu un card bun precum CardAvantaj.