Centralele termice vor crea o atmosferă plăcută și călduroasă, însă contează foarte mult specificațiile acestora raportate la dimensiunile camerelor, zona geografică, numărul de persoane din gospodărie, zidăria și nivelul de termoizolație a clădirii.
Dacă ai nevoie de un echipament de încălzire rezistent și de lungă durată pentru un ambient confortabil și primitor în sezonul rece pentru fiecare încăpere din locuința ta, atunci iată care sunt cele mai importante caracteristici ale centralelor termice de calitate!
Tipurile de centrale termice
În anotimpul rece este ideal să ai parte de o casă primitoare și foarte bine încălzită. De aceea, există mai multe tipuri de centrale termice potrivite pentru locuința ta, în funcție de zona în care locuiești dar și de resursele pe care le poți folosi. Astfel, sunt:
● Centrale termice pe gaz – Sunt potrivite pentru casele de dimensiuni mici și medii. Clădirea trebuie să fie racordată la o rețea de gaz.
● Centrale termice pe lemn – Atunci când locuiești într-o zonă privată de o rețea de gaz sau curent, precum cabanele din pădure, este recomandat să folosești o centrală termică pe combustibil solid, precum lemnul, peleții sau cărbunele.
● Centrale termice pe GPL – Asemeni sistemelor alimentate cu lemn, cele pe GPL pot fi folosite în spațiile izolate și, cu atât mai mult, combustibilul este prietenos cu mediul înconjurător.
● Centralele termice electrice – Sunt printre cele mai moderne dispozitive de încălzire. Acestea sunt ideale pentru casele mari din urban sau rural.
Puterea termică
Puterea termică este de departe una dintre cele mai importante caracteristici ce ar trebui să te intereseze la un sistem de căldură. Îți va fi foarte ușor să alegi produsul cu puterea termică potrivită dacă cunoști particularitățile locuinței. De exemplu, pentru a afla volumul casei vei înmulți suprafața cu înălțimea camerelor. Un alt criteriu ce te-ar putea ajuta este coeficientul exact de termoizolare a casei.
Pentru o clădire nelocuită și slab izolată, vei avea nevoie de o putere termică mai mare, de pildă 60 – 70W/mc, iar pentru un spațiu bine izolat te vei orienta către 30 – 40W/mc. Pentru o casă de dimensiuni medii, locuită și izolată corespunzător, poți opta pentru o centrală termică de 24 kW până la 40 kW.
Costurile unei centrale termice
Montajul centralelor termice, dar și consumul acestora diferă în funcție de tipul lor. De exemplu, pentru o centrală termică pe gaz costul de montare va fi un pic mai costisitor, însă suma dată se va recupera în timp datorită unui cost de consum redus. Pe de altă parte, la o centrală electrică vei plăti mai mult lunar pentru costurile de energie, însă montajul este mai ieftin.
Ambele tipuri de sisteme de încălzit oferă numeroase avantaje și dezavantaje. Dacă ai o locuință de dimensiuni medii sau mari, atunci este recomandat să alegi o centrală electrică. În plus, există alternative moderne pentru consumul de energie, precum puterea eoliană sau solară.
Atunci când vrei să calculezi costul de consum al centralei termice, trebuie să ai în vedere puterea acesteia, numărul de persoane din gospodărie și perioada în care sistemul este pornit. De exemplu, o centrală de 30 kW poate depăși ușor, într-o lună, valoarea de 2600 – 3000 kW.
Brandul centralelor termice
Majoritatea persoanelor consultă și brandul unui produs înainte de a-l achiziționa. Există numeroase motive pentru care compania în sine poate fi un factor ce influențează alegerea sistemului: notorietatea brandului, recenziile pozitive, produsele durabile și de calitate, varietatea colecțiilor, prețul, garanția și serviciile sau descrierile ample regăsite în online sau în magazinele fizice.
Printre cele mai cunoscute branduri sunt: Viadus, Sicurgas, Logictherm, Beretta, Arison, Protherm sau Alfatherm. Spre deosebire de sistemele termice de la companiile no-name, la acestea vei putea beneficia de îndrumare pe întregul parcurs al tranzacției, dar și ulterior, în funcție de perioada de garanție.
O centrală termică modernă pune la dispoziție clientului funcții de ultimă tehnologie, dar și echipamente variate, precum furnizarea de apă caldă menajeră, termostat de ambient sau vas de expansiune. În funcție de bugetul, dorințele și nevoile tale poți consulta și compara mai multe sisteme de încălzire ca să alegi centrala potrivită casei tale!