6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăLifestyleLa Braşov se poartă munca la negru

La Braşov se poartă munca la negru

FC Braşov riscă dosar penal pentru “muncă la negru”. Inspectorii ITM ai descoperit că 30 de fotbalişti nu sunt angajaţi cu forme legale de muncă.

Potrivit unui anunţ al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Braşov, în cursul lunii noiembrie au fost depistate 46 de persoane care munceau fără forme legale la 12 angajatori din judeţ. Printre angajatori se numără şi FC Braşov, care figurează cu 30 de angajaţi, sportivi profesionişti, care nu au fost încadraţi în muncă cu forme legale.

Directorul adjunct al ITM Braşov, Cătălin Suciu, a declarat că problema depistată se referă la tipul de contracte pe care le au sportivii. "Conform legii, sportivii profesionişti trebuie să aibă contracte individuale de muncă şi ei aveau încheiate contracte civile, ceea ce este în neconcordanţă cu Legea 52/2011. Este vorba de 30 de persoane la care s-a depistat această problemă. Conform legii, dacă numărul angajaţilor depistaţi cu nereguli este mai mare de cinci nu mai vorbim de contravenţie, ci de infracţiune, prin urmare riscă dosar penal care va fi instrumentat de poliţie şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov", a explicat directorul adjunct al ITM Braşov.

Inspectorii ITM Braşov au înaintat documentaţia pentru întocmirea dosarului penal şi continuarea cercetărilor la Poliţia Braşov, potrivit sursei citate.

Directorul echipei FC Braşov, Constantin Zotta a declarat vineri, că este o gravă eroare şi e aberant ca un club sportiv să se aleargă cu un dosar penal în urma unui control de la ITM, în condiţiile în care în România nu există o lege a sportului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Este o gravă eroare ceea ce se întâmplă acum. Mie mi se pare aberant să te alegi cu dosar penal pentru un astfel de motiv. Fotbaliştii de la FC Braşov, ca de altfel toţi jucătorii din România au convenţii civile iar clubul plăteşte taxe la stat pentru acestea. Nu avem cum să le facem contracte de muncă pentru că în România nu există o lege a sportului care să protejeze cluburile în vreun fel. Păi să vă dau un exemplu. Dacă un un club mare îşi permite să cumpere un jucător şi să plătească pe el câteva zeci de milioane, conform legii muncii existente la noi, acest jucător ar pleca liber dacă şi-ar depune demisia, fără ca acel club să poată să se opună. Păi este normal aşa ceva? De asta spun că trebuie să se rezolve cumva această problemă. Nimeni nu îşi permite să arunce cu banii şi să rişte să îi piardă în orice moment", a spus Zotta.

Oficialul echipei FC Braşov a mai adăugat că speră ca într-un timp cât mai scurt în România să fie modificată legea sportului, astfel încât clubrile să fie protejate. "Este nevoie de o lege a sportului care să ne protejeze şi pe noi, cluburile. Ministerul Finanţelor, Comitetul Olimpic Român, reprezentanţii jucătorilor, avocaţi, Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal lucrează de un an la această lege şi încă nu s-a ajuns la o soluţie, dar sper ca într-un timp cât mai scurt această lege să existe şi să nu mai fie nici o problemă. Din păcate, aşa cum am mai spus, aceasta nu e doar problema clubului FC Braşov, ci este problema tuturor echipelor şi a tuturor sportivilor din ţară", a precizat el.

Cele mai citite

Candidatul asistem

Privind la liota zgomotoasă de candidați la alegerile prezidențiale te încearcă un sentiment de deznădejde. De fapt, deznădejdea e cea care a și făcut...

Bugetul 2025: 235 de proiecte majore, cu o valoare totală de 330 miliarde lei

Guvernul lucrează la redactarea bugetului de stat pentru anul 2025, cu accent semnificativ pe investițiile publice Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că bugetul de anul...

Italia cucerește Billie Jean King Cup! Paolini și Bronzetti, eroinele finalei

Italia a devenit campioană în Billie Jean King Cup 2024, după ce a învins Slovacia cu un categoric 2-0 în finală, pierzând doar 9...
Ultima oră
Pe aceeași temă