1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăLifestyleInsula comestibilă pe care foarte puțini turiști o cunosc

Insula comestibilă pe care foarte puțini turiști o cunosc

Cu plaje în culoarea purpurie și peșteri pline de sare, insula Hormuz din Iran este Disneyland-ul geologilor, relatează BBC.

„Ar trebui să gustați acest sol”, a spus Farzad Kay, ghidul turistic pe insula Hormuz din sudul Iranului, <în timp ce stăm (n.r jurnaliștii CNN) la poalele unui munte roșu-rubiniu care se profila maiestuos peste țărm, înghițind plaja și valurile într-o umbră purpurie. Am abordat sugestia lui cu o oarecare trepidație, deoarece încă nu înțelegeam acest peisaj misterios, încărcat de minerale.>

Situată la 8 km de coasta Iranului, în mijlocul apelor albastre tulburi ale Golfului Persic, Hormuz este o cupolă de sare strălucitoare în formă de lacrimă, încorporată cu straturi de șisturi, argilă și roci vulcanice bogate în fier, care strălucesc în nuanțe orbitoare de roșu, galben și portocaliu datorită cele peste 70 de minerale găsite aici. Aproape fiecare centimetru din cei 42 de kilometri pătrați ai insulei Hormuz oferă o poveste despre formarea acesteia.

Potrivit dr. Kathryn Goodenough, principal geolog la British Geological Survey, care a lucrat anterior în Iran, cu sute de milioane de ani în urmă, mările puțin adânci au format straturi groase de sare în jurul marginilor Golfului Persic. Aceste straturi s-au ciocnit treptat și s-au stratificat cu sedimente vulcanice bogate în minerale, provocând formarea masei de pământ colorate.

Insula comestibilă pe care foarte puțini turiști o cunosc

„În ultimii 500 de milioane de ani, straturile de sare au fost îngropate adânc de straturi mai tinere de sedimente vulcanice. Deoarece sarea este plutitoare, de-a lungul timpului, a crescut prin crăpături în rocile suprapuse pentru a ajunge la suprafață și a forma cupole de sare”, a spus Dr Goodenough. Ea a adăugat că aceste straturi groase de sare, la mulți kilometri sub pământ, sunt de fapt prezente în mare parte din zona Golfului Persic.

Această alcătuire geologică a dus la plaje de culoare purpurie și peșteri de sare încântătoare. De fapt, Ormuz este adesea numită „insula curcubeului” din cauza spectrului de nuanțe cromatice pe care le emană. De asemenea, găzduiește ceea ce se crede că este singurul munte comestibil din lume.

Dincolo de muntele roșu-rubiniu, mai sunt multe de explorat pe Hormuz. În vestul insulei se află un munte spectaculos de sare cunoscut sub numele de Zeița sării. Întinzându-se pe mai mult de un kilometru, peșterile sale palide și pereții cu muchii ascuțite sunt acoperite de cristale de sare strălucitoare, care arată precum coloanele gigantice ale unui palat de marmură.

Lumea este plină de mistere, iar natura ne suprinde de fiecare dată!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Semnale din Est: Numărul companiilor listate la bursa din Singapore, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Bursa din Singapore a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de companii listate, ajungând la 617 în octombrie 2024, cel mai scăzut nivel din...

China dezvăluie un nou avion de luptă cu performanțe uimitoare

Un nou avion de luptă chinezesc cu rază lungă de acțiune a fost observat în zborul său inaugural, atrăgând atenția lumii datorită designului său...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă