Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Toamna este momentul când trebuie să acordaţi din ce în ce mai mult timp curăţeniei în grădină iar peluza trebuie udată bine în perioadele când cantitatea de precipitaţii este mică

Îndreptaţi-vă atenţia spre grădină

Dacă sunteţi pasionat de grădinărit şi aţi decis să vă ocupaţi personal de spaţiul verde din jurul casei, atunci trebuie să structuraţi conştiincios un calendar al grădinăritului de toamnă în funcţie de specificul fiecărei grădini în parte

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 30.08.2019 - 17:24

Vara este anotimpul în care ne bucurăm de grădina pe care am îngrijit-o toamna şi primăvara, aşa că urmează două sezoane în care trebuie să muncim asiduu pentru a avea o grădină frumoasă în sezonul cald al anului viitor. Orice greşeală în efectuarea lucrărilor îm grădină poate duce la moartea plantelor, care nu vor reuşi să facă faţă iernii, iar acest lucru se traduce prin pierderi de bani şi timp, dar şi de ordin estetic pentru întreaga amenajare peisagistică.

Încă temperaturile se mențin ridicate, soarele este foarte puternic, suntem într-o perioadă de tranziţie între vară şi toamnă, în care este indicat să vă străduiţi să conservaţi pentru cât mai multe zile aspectul „fresh” al grădinii, cu atât mai mult cu cât multe plante care nu sunt prea mari iubitoare de căldură abia acum înfloresc şi umplu de culoare şi parfum curtea. În plus, acum este momentul cel mai potrivit pentru a înlătura daunele produse de caniculă şi de secetă. De exemplu, este bine să realizaţi o nouă însămânţare a peluzei în zonele în care au apărut găuri sau în cele uscate. La fel ca în timpul verii, peluza trebuie tunsă cel puţin o dată pe săptămână şi udată din abundenţă în perioadele când cantitatea de precipitaţii este mică. În septembrie este ultima dată când puteţi fertiliza gazonul înainte de venirea iernii. De asemenea, aveţi grijă să eliberaţi pajiştea de muşchi şi de alte plante nedorite, care ar putea să o sufoce în sezonul rece, când peluza este oricum slăbită de frig.

Toamna este momentul când trebuie să acordaţi din ce în ce mai mult timp curăţeniei în grădină, pentru că acum încep să apară frunzele uscate, care trebuie greblate de pe peluză şi folosite drept îngrăşământ natural pentru plantele perene, după ce le-aţi mărunţit cu un tocător special.
Tot la începutul acestui sezon puteţi aduce îmbunătăţiri grădinii prin plantarea unor noi pomi fructiferi sau arbuşti (în funcţie de specificaţiile fiecărei specii). 

 

 Calendarul lucrărilor pentru luna septembrie

- tundeţi şi remodelaţi forma gardului viu;
- montaţi aracii pentru susţinerea plantelor înalte, asigurându-le rezistenţă în faţa vântului puternic sau a depozitelor mari de zăpadă;
- recoltaţi seminţe pentru sezonul următor, după care puneţi-le la uscat şi păstrat. Astfel, veţi economisi banii pe care i-aţi putea cheltui în primăvară pentru reînsămânţare şi veţi conserva soiurile spectaculoase din grădină;
- eradicaţi eventualii paraziţi care au atacat plantele perene şi îndepărtaţi buruienile;
- puneţi în pământ bulbii plantelor ce vor înflori la primăvară devreme: zambile, narcise şi lalele;
- dacă doriţi să schimbaţi designul spaţiului din jurul casei, acesta este momentul în care puteţi muta amplasamentul arbuştilor, plantelor căţărătoare şi al coniferelor de mici dimensiuni.

 

Comentarii

loading...